Hogyan lehetséges hogy a tiszta víz pH-ja (t>20C°-on) nem 7-es?
tudom hogy ez nagyon szőrszálhasogatás,meg a fiatal kémiát szeretőket se akarom elijeszteni,de 2 könyvemben is ezt találtam,hogy ahogy nő a hőmérséklet,úgy nő a víz autoprotolízise(mivel a disszociáció endoterm) és a tiszta víz is egyre savasabb lesz. Ezt nem értem,hogy milyen egyébb reakció,jelenség játszódik le,hiszen én úgy gondolnám hogy hiába nő a autoprotolízis,ugyanannyi OH- és H+ ion keletkezik.
Itt a két hivatkozás:
2.nál 24. oldal
Az, hogy 100 fokon a tiszta víz pH ja 6,14 még nem jelenti azt hogy savasabb lenne, A H+ és OH- ionok továbbra is azonos koncentrációban vannak jelen, a pH ez esetben 6'14- nél semleges.
100 fokon a 7-es pH már lugos lenne.....
Itt az első. Amit a második írt, az nettó hülyeség, felejtsd el. Helyette olvasd el az alábbi cikket:
A víz disszociációja endoterm folyamat. Ezért a legkisebb kényszer elve szerint (Le-Chatelier Braun elv) ha növelem a hőmérsékletet, akkor az az átalakulás (felső nyíl) irányába tolja el a reakciót.
A Ph-t a vízionszorzatból számoljuk ki, amit az oxónium ionok és hidroxid ionok egyensúlyi koncentrációinak összeszorzásával kapunk. Ez a víz esetében 1x10 a -14.-en 25 celsius fokon. - 10-es alapú logaritmussal szorozva kapjuk a megszokott 14-es Ph skálát.
Ha viszont növelem a hőmérsékletet az előbb említettek miatt nagyobb lesz a vízionszorzat, ezért nagyobb lesz a skála, így a semleges érték sem 7 lesz hanem az új skálának fele.
Ezért a melegebb víz magasabb Ph-ja nem jelenti hogy lúgosabb a víz, csupán azt hogy más határok között mozognak a Ph értékek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!