Szerintetek hogyan lehetne gyönyörű tiszta víz a paludáriumom vízében? Hogyan lehet megelőzni ezeket a tulajdonságokat figyelembe véve?
Florárium:
80 magas x80 széles x50 mély, 4mm üvegből felül és oldalt muslinca biztos hálóval borított szellőző teljes szélességben egy full spekrumú növény reflektorral(30x30cm) automatikus permetezővel és tolóajtóval. Ebben a talaj agyaggolyó felette perlit és azután fenyőkéreg kókuszchipsz keverék, az a 80x80-as oldala pedig purhab, kókuszrost, és parafakéreg. Lakik benne 40db trópusi és szubtrópusi botanikai faj orchidea. Az átlagos pára 70-90% napi 1x megy 1 percet a permetező RO vízszűrővel szűrt vízzel. Heti 1x adok tápoldatot nyáron, és 3 havi alkalommal algából készült hormonnal fejlesztem a növényeket. 1 ventillátor megy folyamatosan, az a felső szellőztető alatt van középen, és így friss levegő is jut be.
Paludárium:
80x80x50cm (ugyan olyan) 6mm-es üvegből. 2 ventillátorral, 1 full spektrumú növénynevelő ledreflektorral, és az alsó részen 23cm mély víz van.
27db Eqvadorban honos botanikai orchidea van benne, alul kissebb tavi, akváriumi növények.
Átlagos páratartalom 40-70% a nappali hőmérséklet (mindkettőben) 25°C éjszaka pedig 16°C. Halakat a tápoldat és a hormon miatt nem mertem belerakni, a vízben pedig jelenleg sem szűrő, sem levegőztető nincs. A páratartalmat fentebb emeltem egy ideig egy porlasztó segítségével, de 80% körüli páratartalomnál algásodik még a háttér is nem beszélve hogy megfolytja az alga a növények gyökereit. A vizet 100%-ban cserélem 2 hetente mert már 1 hét után zöld moszatokkal és algákkal van teli. Sajnos a víz minőségét nem tudom kontrolálni, mert hiába használtam 0.06PPM (006 STD) nagyon lágy vizet, a sok fénytől (kb 7000LUX) valamint a belekerülő tápoldattól az algáknak teljesen ideális a környezet, és 2 hétre már oxidálnak a "zöld lények" az akváriumi részen. "Hozzáteszem, hogy különlegesen néz ki ahogy a talaj felett vannak közvetlen és a zöld színtestből apró mini buborékok kerülnek felszínre (mint egy pezsgő csak nem olyan sok bubi :D) de nem túl szép ahogy az üveget elszínezi valamint túl sok a só lesz benne. Sajnos még én sem találtam a problémára megoldast, a szűrőhöz ennél mélyebb víz kellene, a levegőztető pedig nem segít az algásodás megszűntetéséven. A fényt nem vehetem lentebb az orchideák miatt. A RO szűrővel szűrt vizet egy 30literes hordóban tárolom, és a 2 üvegszekrény egymás mellett van, 1 vízpumpával öntözök mindkettőben. az éjszakai hűtést légkondival oldom meg este 10-től reggel 5-ig.
Ha a vízbe táp folyik, fényt is rendesen kapja s nincs elégséges növényzet ami onnan táplálkozik akkor mindig algás lesz. Szűrővel vagy anélkül.
Árnyékolásra és tápfelvételre egyaránt jók az úszó növények, pl: kagylótutaj, rucaöröm, békatutaj, stb. Vannak amik nem igazi úszónövények, de ültetés nélkül is remekül teljesítenek, pl: hydrocotyle-félék, vízi petrezselyem, sok hínárszerű, stb.
Szűrésnek ha mást nem is, de valami kisebb belsőt be lehetne rakni egy darab szivaccsal s némi perlonvattával (az kiszűri az apró porszemcséket).
Csigák, garnélák jók növényi hulladék meg minimális mennyiségű tereptárgyakon növő algák, haltáp maradék eltakarítására. Viszonyt a Kérdezőnek nem biztos ,hogy segítenének mert alapjáraton ők is plusz tápanyag terhelést adnak a víznek mivel ürítenek, még ha csak kicsit is. Illetve a nagyon lágy vizet a legtöbb nem bírja, valamennyi keménység kell nekik (fajtól függő ,hogy mennyi) főleg a vázuk miatt. A rendszeres teljes vízcsere szintén rossz nekik mert áltagosan még a halakhoz képest is érzékenyebbek a környezeti változásokra.
Nem adtál rossz tanácsot, csak itt és most szerintem nem sokat segítenének.
#6 De ha jól értelmezem, kérdezőnek nem pont az algásodással van gondja? A csigák/rákok "termelése" pedig jó a növényeknek. És ha tisztán tartják a vizet, nem kell cserélgetni. Tudtommal egy jó egyensúlyban lévő rendszerben nem kell cserélni, vagy csak nagyon ritkán, mert önfenntartó és öngondoskodó.
A víz keménység nem tudom hogy működik, de gondolom nem rakétatudomány, hiszen eléggé alapvető élőlény ilyen tankokban a garnéla/csiga, szóval vagy a lágy víz nem olyan nagy probléma, vagy keményebb vizet kell alkalmazni.
Attól függ pontosan milyen alga. Nem minden faj eszik mindent. Ha például nem is igazi alga, hanem cianobaktériumok lepték el akkor azt pláne kevés faj eszi.
Egyébként például az Akvaguru-nak is van algákról szóló cikke, Kérdező, ez alapján pontosabb képet kaphatunk:
Illetve ha tömegesen van jelen alga akkor az már túl sok, néhány csiga vagy garnéla nem csinál csodát. A kiváltó okot kell megszüntetni.
Ha meg elegen lennének ahhoz ,hogy felegyék akkor meg túlszaporodva lennének annak minden negatívumával. A termelésükre meg jelenleg nincsenek rászorulva a növények mert pont az a baj ,hogy túl sok tápanyag van a vízben. Attól ,hogy megeszik az algát az még nem vész el, csak átalakul.
A vízcserék, egyensúly meg attól függ. Ha van elég növényzet ami gyorsan és jól fejlődik és szint alatt tudják tartani a tápanyagokat akkor igaz ,hogy minimális vízcsere vagy csak párolgáspótlás elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!