Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyi az esély rá, hogy...

Mennyi az esély rá, hogy teljesen eltűnik a tél 100 éven belül? Mennyire kamu a globális felmelegedés?

Figyelt kérdés

2024 volt a legmelegebb év Magyarországon, 2023 után globálisan is. Ennek ellenére sosem hasonlítanak a kisjégkorszak előtti állapotokhoz, amikor mondjuk annyira meleg volt a félteke, hogy jégsapkák sem voltak. Akkor milyen lehetett az élet Európában és más kontinenseken?

Én nem szeretem a telet, és szeretném átélni azt amikor jégmentes a bolygó. Vajon miként viselkedne az időjárás Magyarországon? Még forróbb nyár lenne és nagy aszály? Van esély, hogy 100 éven belül eltűnik legalább a tél és nem kell elviselni ezt a szürke, ködös, hideget? Nekem mindig is sok volt ez a 4 évszak, sosem szerettem, megviseltek a váltások. Sajnos elköltözni sosem tudtam, nem tehettem, pedig szívesen mentem volna dél felé ahol csak nyár van szinte. A globális felmelegedés mennyire kamu?

jan. 5. 12:55
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
100%

" Van esély, hogy 100 éven belül eltűnik legalább a tél és nem kell elviselni ezt a szürke, ködös, hideget?"

A mi földrajzi szélességünkön határozott évszakok vannak, szóval ha úgy vesszük, hogy tél = a három leghidegebb hónap, akkor egyszerűen képtelenség, hogy eltűnjön. Ha sokat melegedik az éghajlatunk, akkor a mostani szemmel egészen enyhe telek is hidegnek fognak tűnni. Gondolj bele: a nyár elmúltával hidegnek és barátságtalannak érezzük például már október végének az időjárását is. Hát még ha ennél is melegebb lesz a nyári félév.

A szürke, ködös idő négy tényezőre vezethető vissza: viszonylag alacsony hőmérséklet, stabil nyugodt időjárás, gyenge napsugárzás, földrajzi medence jelleg. Ezek közül az első kettőt képes megváltozni a klímaváltozással együtt, de belátható időn belül nem lesz annyival melegebb a tél és nem lesznek annyival gyakoribbak a téli ciklonok, hogy búcsút intsünk a tartósan ködös időnek (ami nem csak fagyban, hanem 8-10 fokban is simán be tud állni).

A tél egyébként mindenhol több-kevesebb szívással jár. Ahol például 15 fokok vannak a sima januári délutánokon, ott általában csak valami kis kiegészítő jellegű fűtés található az épületekben (vagy konkrétan semmilyen), az átlagember pedig igyekszik meleg italokkal és két-három pulóverrel kibírni. Egyszerűen sehol nem éri meg az év leghidegebb időszakára optimalizálni az életet, függetlenül attól, hogy mennyire hideg is az a bizonyos időszak.

jan. 5. 23:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!