Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért van, hogy a világegyetem...

Gungasam kérdése:

Miért van, hogy a világegyetem méretének 93 milliárd fényévet adnak meg, holott 13,8 milliárd évvel ezelőtt volt az ősrobbanás?

Figyelt kérdés
A fenti két mértéket a csillagászok állítják a jelenlegi tudatlanságuk szerint. Ha a világegyetem fénysebességgel tágul hogyan lehet nagyobb a kiterjedése mint a fénysebességgel elérhető méret duplája? Egy adott pontból minden irányba 13,8 milliárd fényévig fénysebességgel tágulva 27,6 milliárd fényév méretűvé tágulhat (feltételezve, hogy egyforma sebességgel tágult eddig). A mostanában olvasott cikk annyira zavaros, hogy nem találhattam meg bene a megfelelő magyarázatot.

tegnapelőtt 10:06
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat és a linkeket! Mind hasznos volt! Nem tudom miért nem tudtam privát üzenetet küldeni egy válaszolónak , pedig szerettem volna.#6-oshoz a 30 milliárd fényére lévő objektum fénye már valószínűleg régebben is úton volt ezért most 15 milliárd fényévre látjuk. Mire ideért eltelt még 15M fényév , tehát most feltételezhetjük, hogy 30-ra van. Amennyiben feltételezzük, hogy még létezik. Istenem , ha létezel, mentsd meg a lelkem , ha létezik. Na kb. ilyen az univerzum.
tegnapelőtt 21:16
 12/12 EagleHUN ***** válasza:
74%

"Tisztázzuk a félreértéseket: ez nem az egész világegyetem mérete, hanem csak azon része, amit mi meg tudunk belőle figyelni."

"Ott ahol most van, onnan 93 milliárd évnek kellene eltelnie, hogy a fény elérjen hozzánk."

A 93 milliárd fényév az átmérő és valóban csak annak a gömbnek amit még képesek vagyunk és lehetünk belátni belőle.

( A teljes egészet valóban nem látjuk nem tudjuk milyen alakú bár jó eséllyel gömb lehet. stb...)

Tehát amennyit minden irányban szétlátunk az 46.5 milliárd fényév, egy ekkora sugarú gömb. Ennek a belátott térrésznek a közepébe képzelhetjük magunkat.

És igen a válaszolók által leírt okokból már 46.5 milliárd fényévről is ért ide hozzánk fény.

tegnap 10:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!