Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hány foknál szokás fűtést...

Hány foknál szokás fűtést bekapcsolni és télikabátot kezdeni hordani, ill. elrakni a fűtést és a télikabátot is?

Figyelt kérdés

Nem tudom, mi a jó kategória a kérdésemnek, mert engem most az átlag, általános szokás érdekel.

Nem Magyarországon élek, és mindig nevetek azon, amikor egyesek már az első hűvösebb szellőre előveszik a téli sáljukat vagy sapkájukat, illetve azt tudom, hogy sok helyen központilag kapcsolják be a fűtést, bennem viszont az van, hogy november van, ami ősz, hiába van épp Budapest egyes helyein tök téli hó, attól még ősz van, ősz vége, oké, de inkább a hőmérőimet nézném...

Szóval hány foknál szokás be- és kikapcsolni a fűtést és/vagy előszedni meg eltenni a téli kabátot?

nov. 25. 09:45
1 2 3
 1/30 A kérdező kommentje:
Persze azzal is tisztában vagyok, hogy a válasz attól is függ, hogy ki milyen fázós vagy épp mindig melege van ember, ezért az átlag érdekel, illetve attól is függ a válasz, hogy milyen a ruhatára, azaz van-e más árnyalata is benne a rövidujjú póló és a télikabát között, ugye...
nov. 25. 09:47
 2/30 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem csak szokás kérdése.

Idén akkor vettem fel a télikabátot, mikor nappal sem volt több, mint 2-3 fok. Sálat utálom, sapkát, kapucnit hamarabb is teszek, mert érzékeny a fülem.

A fűtést október elején indították a panelban, utána pár hétig még lekapcsolva hagytam, mert meleg volt bent.

nov. 25. 09:50
 3/30 A kérdező kommentje:
A fűtés pont amiatt könnyebb kérdés is, mint a kabát, mert van központi fűtés is, és már találtam neten 15 fok alatt fűtést, pedig én szerintem körülöttem már rég alatta van és én az evés-mozgás-réteges öltözés fűtési triumvirátusban hiszek fűtés helyett, netán meleg tea ivása...
nov. 25. 09:54
 4/30 A kérdező kommentje:
Mi az, hogy 2-3 fok...? Mármint 0 felé közeledő...? 😯
nov. 25. 09:55
 5/30 A kérdező kommentje:
Körülöttem most kezdett tíz alá esni a hőmérők higanyszála, és hezitálok, hogy ez elég ok-e már a télikabátra, a helyi időjárásos oldal téli kesztyű képével illusztrálja a 8 C fokokat, és nem tudom, hogy ez nem túlzás-e...
nov. 25. 09:58
 6/30 A kérdező kommentje:
Azért 8 fok szerintem még nem síkesztyű, bár biciklin persze, hogy de...
nov. 25. 09:58
 7/30 anonim ***** válasza:
100%

"Nem Magyarországon élek, és mindig nevetek azon, amikor egyesek már az első hűvösebb szellőre előveszik a téli sáljukat vagy sapkájukat"

A Floridában élő ismerősömnek meg az lenne vicces, hogy te már izzadsz és meleged van akkor, ami neki egy átlagos nap.

Fűtés: Nekem legalább 20 fok kell a lakásban, de 22-23 fokban érzem magam igazán komfortosan.

Kabát: Nem csak a hőmérséklettől függ, hanem a hőérzettől is. Tehát más a 10 fok tűző napon május elején, meg más a 10 fok egy szeles, esős novemberi reggelen.

nov. 25. 10:23
 8/30 Metionin ***** válasza:
100%
Október 15-től automatikusan kapcsolják be a központi fűtést, ki pedig április 15-én. Ezen belül ténylegesen akkor vesszük fel a fűtést közepesre, amikor már fázunk normálisan felöltözve, általában november közepén de volt egy pár tél, amikor decemberben még nem kellett. Télikabátot tavaly 2x vettem elő, amikor tudtam, hogy sokáig kell kint lennem, amúgy 5 fok alatt veszem fel a vastagabb őszit (gyapjúszövet, vékony béléssel, alá pulóver). 10 fok környékén már bőven elég a béleletlen.
nov. 25. 10:58
 9/30 Telelő Teve ***** válasza:
100%

A ruházat sokat változott, mióta lehet kapni vékony polár felsőket amiket akár 0 °C-ig kényelmesen viselhet az átlagember is. A nagyszüleim idejében 10-12 °C-ig hordtak kardigánt vagy kötött pulóvert, de alatta már kabát volt a kötelező rövidebb kültéri tartózkodásra is, 0 °C-nál meg jött a sál, téli harisnya, jéger alsó és társaik is.

A fűtés meg azért változott, mert egyre kevesebb helyen ember vezérli, nehéz megmondani, hogy kinek mi a jó. Mindenesetre már szeptemberben jártam olyan nógrádi meg borsodi falvakban ahol szemmel láttad a fűtésből származó szmogot, szóval sokan +14-15 °C környékén már izzítják a kályhát, fűtési szokások alapján inkább mondanám azt, hogy fázósabbak lettek az emberek.

nov. 25. 11:59
 10/30 TappancsMancs ***** válasza:
100%

Nagyon egyéni szokás és igény kérdése is. Vannak akik a meleget bírják jól és vannak akik a hideget. Nyilván mást fognak erre válaszolni, mert a saját hideg-meleg tűrésük szerinti szokásokat írják. :) Akik a hideget bírják jól azoknak nehezebb időszak a nyári meleg és fordítva is igaz. :)

Amúgy általában beltéren a 20 C fok az amit legalább tartanak az emberek (vagy kicsit többet) és, ha alá megy a hőmérséklet, akkor már enyhén fűtenek. A télikabát is ilyen és legáltalánosabban kültéren is 20 C fok alatt már valamit felveszünk és fokozatosan a télikabátig egyre több réteget. 10 C fok környékén többnyire már télikabátot hordunk, néhányan csak 5 C fok körül vagy még nulla foknál sem, szóval ezek inkább csak nagyságrendek. De nem kell irigyelni azokat akik a hideget szeretik, mert nyáron meg fordul a kocka. Egyik sem jobb tulajdonság. Illetve kivétel a nagyon hideg éghajlaton élőknél nyilván jobban jön ki a hideg kedvelés és a nagyon meleg éghajlaton élőknél meg a meleg kedvelés a jobb.

nov. 25. 14:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!