Miért szokás hideg vízzel kiöblíteni a lábast tejhez, hogy ne ragadjon le forraláskor?
Ha kiöblíted, marad néhány csepp víz benne, egy iszonyat vékony réteg víz, vagy száraz marad, attól függ milyen lábas. Most nem bunkóságból, hogy nagyanyáink így vagy úgy...de ha ráöntöm a tejet, akkor nyilvánvaló a tej átveszi a helyét a vízrétegnek, és ugyanúgy a tej ér hozzá a lábashoz, max csak kaptam egy 5-6 csepp vízzel hígított tejet és végső soron azt forralom.
A tejet, természetesen elejétől kezdve folyamatosan keverni kell, ezzel nemcsak a hőt jobban elosztom, de nyilván mozgatom, és úgyse kapja le.
Most akkor miért van az összes háziasszony fejében ez a "hideg vízzel öblítsd ki előtte a lábast" az a tuti. Valaki fizikus el tudná mondani mit változtatok meg a lábas felületén a vízzel?
Ugyanez, hogy pudingot ha főzöl, úgy porciózd kis pohárkákba, hogy előtte hideg vízzel öblítsd ki, és akkor könnyebb mosogatni majd.
Esküszöm hülyét kapok ettől a sok értelmetlen régi konyhai praktikától.
Szerintem ez egy régi szokás és a használat előtt tisztítást hivatott elősegíteni, de félreértelmezték és nem löttyintik ki a port a lábasból.
Az a kevés víz simán elkeveredik a tejjel, főként mire az fel is forr, tehát a tej fog érintkezni a lábassal akárhogy is nézzük.
Rendben, ez tetszik, hogy apró karcolások vannak, amit fedni kellene, valahol vékony réteg zsírral írják kikenni, azt el is tudom képzelni, hogy kitölthet helyeket és oda is tapad.
De azt, hogy egy leheletvékony vízréteg hogyan marad a karcolásokban 2 liter nehéz tej "alatt". Hogy nem mozgatja el azt a lenti réteget,nem keveredik, ez nekem rejtély. Meg ha forr, az egész egy nagy körforgásban van. De legyen igazad, végülis nem látok oda, épp lehet :)
Másik tippem, hogy régen ütött-kopott lábasaik voltak nagyanyáinknak, elhiszem, hogy valamit ki kellett találni, max csak hittek benne, de az már fél siker.
De amúgy nekem itt a profi és modern, rétegelt, sokszor új lábasaimat nem tudom miért kéne vízzel bevonni. Nem ég le benne a tej. Szilon spatulám van, karcoló ételt abban nem főzök, mint grízestészta.
Azért várok még ötleteket, ha írtok :)
Csak tippelek(!!), de talán a lábas lehűtése a cél? Bár nem tudom, amúgy mi történik a hideg tejjel, ha hirtelen öntjük egy 10-20 fokkal melegebb edénybe.
A másik tippem a mikroszennyeződések fellazítása, amik amúgy forrási pontok lehetnek. Talán ezért nem szabad eltörölni sem, mert akkor újabb apró szennyeződést viszünk bele.
Hm.
Aminek a letapadását meg kéne gátolni, az a tej "szárazanyag-tartalma", nagyrészt zsír.
Ha a felület elő van vizezve, kisebb eséllyel ragad le oda a zsír, hidrofób lévén. De ha először a zsír kerül oda, azt már a víz el nem oldja onnan, éppen mert a zsír víztaszító.
Ha száraz edénybe öntöd a tejet, elég nagy felületen helyből a zsír tapad oda, míg vizezett edénynél ez kevésbé történik meg. Persze forralás közben azért fog leragadni valamennyi, így a módszer nem szüntetni meg a letapadást, de némiképp csökkenti, valószínűleg az előre, víz nélkül odaragadt zsíros összetevők nagyobb eséllyel égnek is oda, mint a vízzel kiöblítés esetén.
#8: Igen. És?
Amint írtam, az lehet a lényeg, hogy ne a tejfehérje, tejzsír érje a száraz falat először, hanem víz.
Ha a tejet öntöd száraz edénybe, honnan tudod, melyik összetevő ér először falhoz?
> Ugyanez, hogy pudingot ha főzöl, úgy porciózd kis pohárkákba, hogy előtte hideg vízzel öblítsd ki, és akkor könnyebb mosogatni majd.
> Esküszöm hülyét kapok ettől a sok értelmetlen régi konyhai praktikától.
Megnéztem, ezt így írják a pudingporos tasak hátoldalán. (Haas márkájú)
De viszonylag egyszerű kipróbálni is. Én nagyon nehezen hiszem, hogy bármit számítana.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!