Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért szokás hideg vízzel...

Miért szokás hideg vízzel kiöblíteni a lábast tejhez, hogy ne ragadjon le forraláskor?

Figyelt kérdés

Ha kiöblíted, marad néhány csepp víz benne, egy iszonyat vékony réteg víz, vagy száraz marad, attól függ milyen lábas. Most nem bunkóságból, hogy nagyanyáink így vagy úgy...de ha ráöntöm a tejet, akkor nyilvánvaló a tej átveszi a helyét a vízrétegnek, és ugyanúgy a tej ér hozzá a lábashoz, max csak kaptam egy 5-6 csepp vízzel hígított tejet és végső soron azt forralom.

A tejet, természetesen elejétől kezdve folyamatosan keverni kell, ezzel nemcsak a hőt jobban elosztom, de nyilván mozgatom, és úgyse kapja le.

Most akkor miért van az összes háziasszony fejében ez a "hideg vízzel öblítsd ki előtte a lábast" az a tuti. Valaki fizikus el tudná mondani mit változtatok meg a lábas felületén a vízzel?

Ugyanez, hogy pudingot ha főzöl, úgy porciózd kis pohárkákba, hogy előtte hideg vízzel öblítsd ki, és akkor könnyebb mosogatni majd.

Esküszöm hülyét kapok ettől a sok értelmetlen régi konyhai praktikától.

2019. okt. 26. 16:08
1 2 3 4
 31/36 A kérdező kommentje:
Öröm olvasni titeket, hogy vannak még a világban hozzám hasonló intellektuális emberek, akik nemcsak részletekbe menően írnak fáradatlanul, de választékosan beszélnek, helyesen írnak és elkötelezettek a természettudományok iránt! :)
2019. nov. 9. 19:14
 32/36 Wadmalac ***** válasza:
Még akkor is, ha az adott témának a hétköznapi felhasználhatósága nullához konvergál. :D
2019. nov. 11. 06:57
 33/36 A kérdező kommentje:
Így van, de akkor is jó elmélkedni ilyenekről! És sajnos kevés a való életben az olyan ember, akitől ezeket meg tudnám kérdezni személyesen. Az egyetem még begyűjti csoportba a hasonló embereket, de utána, mióta kikerültem a dolgozó életbe, látom mennyire máshol van az emberek érdeklődése :(
2019. nov. 11. 17:17
 34/36 Wadmalac ***** válasza:

"látom mennyire máshol van az emberek érdeklődése :("

Ez tény. Engem is jobban leköt a tejesedénynél egy SpaceX fellövés. :D

2019. nov. 12. 06:45
 35/36 A kérdező kommentje:
Nem úgy értem, hanem "drága" nőtársaimtól ilyet már nem lehet megkérdezni, mert a nagy többség, akik utcán,buszmegállóban, munkahelyen előfordulnak és társalognak, azok csak a "műköröm-póthaj-smink-mini kutya lakásban" témákban vannak otthon és főzni általában nem tudnak, vagy nem ismernek háztartási praktikákat. Akiktől ilyesmi természettudományi kérdéseket tudnék kérdezni, ők rendszerint egészségügyben dolgoznak, biológia-fizika-kémia tanárok vagy egy épületben ülnek, egy laborban egy mikroszkóp felett dolgoznak. Tehát normál átlag ember, aki fellelhető úgy általában nyilvánosan, ők ebben nem kompetensek. Csak mivel én sem szakmámban dolgozom, így nem mozgok már olyan körökben.
2019. nov. 12. 14:28
 36/36 Wadmalac ***** válasza:

Értem én. :D

Szerencsére nekem van pár barátom, akikkel jól el tudunk beszélgetni, vitázni ilyenekről. Illetve ezernyi egyéb tudományos kérdésről.

De tény, hogy nem gyakori.

2019. nov. 12. 14:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!