Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Aki azt állítja, hogy a világ...

Aki azt állítja, hogy a világ nem determinisztikus, mire alapozza?

Figyelt kérdés

Olvastam már oár helyen, hogy egyes eredmények szerint létezik "valódi" véletlen stb...

Ez szerintem hülyeség, legalábbis atekintetben, hogy nem bizonyítható, de várom a véleményeket.

ma 15:07
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
nem "egyes eredmények" szerint, hanem eredmények (mérések, megfigyelések) tömkelege igazolja azokat a modelleket, amik szerint létezik valódi véletlen.
ma 15:35
 2/12 A kérdező kommentje:
De a kérdés az, hogy ha nem ismerjük teljesen a világ működését, annak minden paraméterét (ez nyilvánvaló), akkor mi alapján állíthatunk ilyet?
ma 15:52
 3/12 Kólauborkával ***** válasza:
53%

Addig valódi véletlen a véletlen, amég nem tudjuk előre meghatározni az esemény végeredményét.

Pl.: a dobókocka elméletileg Newton erőtörvényeinek engedelmeskedve landol az asztalon. Te meg tudod mondani egy szabályos dobókocka melyik oldalára fog esni? Amég nem, addig véletlen, majd ha a természeti törvények segítségével lesz egy leíró egyenletünk, ami a gyakorlatban is működik, akkor már nem lesz véletlen esemény.

Pl.: véletlen számgenerátorok egyik módja, ha jól emlékszem az a belső hőmérő sokadik tizedesjegye, elég random szám, egészen addig, amég valaki ezt nem lesz képes előre “megjósolni”.

ma 15:59
 4/12 anonim ***** válasza:

akkor pontosítok: az általunk megtapasztalt világ az általunk ismert mélységében nem determinisztikus.

hogy később felfedezünk-e esetleg olyasmit, amik alapján ezt át kell értékelni, arra nem lehet választ adni.

ma 16:02
 5/12 Kólauborkával ***** válasza:

Na nem vittem tovább a gondolatmenetet.

Szóval én hiába csinálok egy tökéletesen működő összefüggést a dobókockára, ha nem osztom meg veled. Akkor számodra véletlen esemény lesz az, ami nekem nem az.

Ugyan ezt tovább víve: amég nem áll rendelkezésedre a szükséges információ és összefüggés, addig teljesen mindegy a világ milyen, mert számodra csak véletlen események zűrzavara lesz, amég nem tárod fel az összefüggéseket és nem áll rendelkezésedre információ.

ma 16:05
 6/12 anonim ***** válasza:
ez nem folytatható a végtelenségig. egy bizonyos mélység alatt maga a fizika szab határt a megfigyelésnek és ez által a további összefüggések feltárásának.
ma 16:11
 7/12 A kérdező kommentje:

Ez így világos, én a valódi véletlen alatt picit mást értettem - azt gondoltam, mások is -, amit még rendesen definiálni is nehéz lenne.

Valami olyasmit értek alatta, hogy van az univerzumnak egy adott állapota: A1 és mondjuk ebből lesz egy A2 állapot a következő időpillanatban.

De ha mondjuk lehetne venni ismét ezt az A1 állapotot, mindegy ugyanolyan lenne tehát, akkor abból a következő pillanatban lehetne egy másik, A2* állapot.

Máshogy megfogalmazva számomra a valódi véletlen egyfajta kitörést jelent az ok-okozat vezérelt világból.

ma 16:30
 8/12 Kólauborkával ***** válasza:
53%

Én ezt értem, de a te szemszögedből ez lényegtelen. Hisz nem tudod, hogy a következő cselekedeted mit fog okozni, mit befolyásol, hogy és mi lesz a kimenetele. Ezért számodra ez véletlen esemény.

És mivel a világunkat nem tudjuk visszavinni “A” pontba, így ez csak fantázia kérdése mi történne akkor.

ma 16:34
 9/12 anonim válasza:
Amennyire én tudom, a kvantumfizika terén fordulnak elő olyan folyamatok, melyek valódi véletleneket tartalmaznak. Így a világ előre determináltsága itt bukik meg.
ma 16:37
 10/12 anonim ***** válasza:
ez jóval több, mint fantázia kérdése. lényegében az, hogy a jelen megfigyelt állapotból mennyire jól tudunk következtetni egy korábbi állapotra.
ma 16:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!