Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Alkoholisták evolúciója?

Alkoholisták evolúciója?

Figyelt kérdés
A kórokozó és a gazda összecsiszolódásának sokgenerációs folyamataként olyan életforma is létrejöhet, ami nem tud meglenni alkohol nélkül. Mivel az alkohol nem mutálódik, ezért a gazdának kell dupla ütemben. Máar anyatejjel
okt. 25. 16:12
1 2 3 4 5
 41/45 A kérdező kommentje:

A C-vitamin létfontosságú a szervezet számára.

Az etil-alkohol is azzá válhat. Ahogy egy alkoholistának megtanulja a szervezete, hogy szüksége van rá, ez mutáció miatt eleve is jelentkezhet.

Ez a kérdésem

nov. 24. 16:09
 42/45 sadam87 ***** válasza:

"Az etil-alkohol is azzá válhat. "

Mégis miért válna azzá????

"Ahogy egy alkoholistának megtanulja a szervezete, hogy szüksége van rá, ez mutáció miatt eleve is jelentkezhet."

Kérlek olvasd el még egyszer, amit az előző válaszomban írtam. Semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz.

nov. 24. 16:13
 43/45 sadam87 ***** válasza:

#TappancsMancs!

Még pár megjegyzés a válaszaiddal kapcsolatban:

"Az evolúció viszont nem így működik. Az evolúció az ami tartósan öröklött változást csinál. És az fantázia, hogy aki jobban bírja az alkoholt az többet szaporodik."

Ezt mire alapozva állítod? Mert tudtommal a témával foglalkozó evolúcióbiológusok eléggé azon az állásponton vannak, hogy az alkohol tolerancia megfelelő körülmények között (pl. gyümölcsevő életmód) előnyt jelent. Egy cikk a témában:

[link]

(Például a "Frugivores and Alcohol Consumption" fejezetet ajánlom figyelmedbe.)

"Az emberek szaporodása és életben maradása nem függött attól, hogy tudtak-e erjedt gyümölcsöt enni, (mintha más ne lett volna). "

Ez elég szalmabáb érvelés, mert senki nem állította, hogy ne lett volna más. De az érett (és sok esetben kissé már megerjedt) gyümölcsök elég komoly cukorforrást jelentenek, ami a természetben jelentős előny lehet. (A fenti cikkben írják is, hogy egyes gyümölcsevőknek - pl. elefántoknak - az alkohol szaga segíthet a gyümölcsök megtalálásában is.) Az meg gondolom elég logikus, miért jelent előnyt az, ha egy egyed nem lesz teljesen készen attól, hogy megeszi a fáról lepotyogott gyümölcsöket.

"A rövid lényege, hogy ecetté alakul, az ecetnek ugyan még van energia értéke a mérőműszerben, de nem tápanyag az emberi szervezetnek."

1. Ecetsavvá alakul.

2. De, tápanyag az emberi szervezetnek, a szervezet tudja energiaforrásként hasznosítani.

"és minden köztes vegyület is további méreg és az átalakítás hosszadalmas folyamata során mindegyik árt is."

Nem igaz, hogy mindegyik köztitermék mérgező. Az acetaldehid az. Az ecetsav is lehet káros (ha túl sok képződik, savasíthatja a vért). De onnantól kezdve pontosan ugyanazok a közti termékek, mint a glükóz bontásánál. Amik értelemszerűen nem mérgezőek, az adott koncentrációban nem ártanak.

"Ténylegesen az alkohol: [...]

Nem alakul zsírrá"

Ahogy korábban bemutattam, ezt a saját forrásaid cáfolják meg.

"Hááát amúgy megértem, hogy ezt írod, viszont mivel az alkohol nem hasznos energia élettanilag, így evolúcióban ezért sem játszhat szerepet."

Ez a mondat több rendbelileg értelmetlen. Egyrészt ahogy más is írta, és én is bemutattam, de, az alkohol hasznosítható energiaforrásként.

Másrészt természetesen nem csak az játszhat szerepet az evolúcióban, ami használható energiaforrásként a szervezet számára. Az alkohol sem igazán azért gyakorolt hatást az ember evolúciójára, mert energiaforrás, hanem mert mérgező a szervezet számára.

"Az alkohol nem táplál és nincs ilyen evolúciós előnye."

Szerintem senki nem is állította, hogy az evolúciós előny lenne, hogy az alkoholt a szervezet tudja energiaforrásként használni. Nyilván a káros hatásai sokkal jelentősebbek.

"Bár a kérdésednél ennél lényegesebb az, hogy valószerűtlen felvetés, hogy az éhező embereknek gyakran csak erjedt gyümölcs állt volna rendelkezésére és csak azt ették."

1. Miért csak az éhezőket vesszük figyelembe?

2. Miért valószínűtlen? A fáról lepotyogó (azaz könnyen hozzáférhető) gyümölcsök gyorsan megerjednek. És számos állat fogyasztja ezeket.

"A másik az, hogy egy mellékes rossz tápanyag fogyasztása nem jelent a gyakorlatban előnyt."

Miért lenne rossz táplálék az erjedt gyümölcs? Rengeteg cukrot tartalmaz. Nem véletlenül fogyasztja sok állat.

"De nem kihaltak!"

?????

Hogy jön ez bármihez is?

"Ha az eredt gyümölcs evők nem szaporodnak többet, akkor nincs hatása az evolúcióra."

ÉS honnan veszed, hogy ne szaporodtak volna többet? Pont az a lényeg, hogy valószínűleg jobban túl tudtak élni és szaporodni azok, akik az erjedt gyümölcsöt is meg tudták enni jelentősebb mellékhatások nélkül, és így extra cukorforráshoz jutottak, előnybe kerültek azokkal szemben, akik érzékenyek voltak az alkoholra.

"Ezt értem, csak az valószínűtlen, hogy csupán ettől nem haltak ki mások pedig kihaltak."

Senki sem állított ilyet.

nov. 24. 16:34
 44/45 sadam87 ***** válasza:

"Nem arról beszélünk, hogy az alkohol vagy a nikotin árt-e az átlagembernek, hanem lehetnek mutációk, akiknél az előnyös oldal jön elő."

Milyen előnyös oldala? Milyen evolúciós előnye van az alkoholfogyasztásnak vagy a dohányzásnak? Mert szerintem semmilyen.

nov. 24. 16:35
 45/45 sadam87 ***** válasza:

"Az evolúció sem így működik, hogy amely emberek bírják az alkoholt, azok többet szaporodnának vagy TÉNYLEGESEN inkább életben maradnának."

És akkor hogy működik? Mert az evolúcióbiológia viszont biztosan nem úgy működik, hogy megalapozatlan állításokat teszel.

"21/

És a kutatási anyag is az alkohol hasznos energia tartalmáról szóló hétköznapi sztereotípiára mutat rá, szóval nem adott plusz energiát. És igen, tudom, hogy ezt szokták mondani, csak nem igaz. :)"

Ahogy bemutattam, de igaz. :) Mint azt a saját forrásaid is alátámasztják.

""Az EtOH termogén hatása sokkal nagyobb, mint a szervezet által felhasznált fő szubsztrátoké, azaz a zsíré és a szénhidrátoké (CHO), ami arra utal, hogy az EtOH energiafelhasználásának nettó hatékonysága alacsonyabb, mint a zsíré és CHO-é.""

Nem veszed észre, hogy ez az idézet pontosan azt jelenti, hogy az alkoholt is tudja a szervezet energiaforrásként használni (csak kevésbé hatékonyan, mint a zsírokat és szénhidrátokat)?

nov. 24. 16:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!