Alkoholisták evolúciója?
Látom a megfontolatlan lepontozók megjelentek. :)
A BBC lehozott egy jól összefoglalt cikket a témában és akkor ezen energia része legyen itt. A rövid lényege, hogy ecetté alakul és az ecetnek ugyan még van energia értéke a mérőműszerben, de nem tápanyag az emberi szervezetnek. Jó... talán napi 1 kiskanál ecet még hasznos lehet. De nem vehető komolyan tápanyagnak.
..........
BBC
Az alkohol tudománya: Hogyan hat a pia a szervezetedre
The science of alcohol: How booze affects your body
A szervezet az alkoholt méregnek tekinti. Nem tudja tárolni, ezért le akarja bontani és megszabadulni tőle. Itt jön be a máj.
A mája az alkoholt számos különféle vegyszerré alakítja át, hogy lehetővé tegye a szervezet számára, hogy lebontsa, és megszabaduljon tőle.
Az enzimek ezt teszik.
Ebben az esetben a máj egy alkohol-dehidrogenáz nevű enzimet használ, hogy az alkoholt valójában egy meglehetősen mérgező anyaggá, acetaldehiddé alakítsa (néha ennek az anyagnak a termelése okoz másnaposságot).
Az acetaldehid azonban legalább nem okoz részegséget, és könnyebben kezelhető, hogy a maradék alkoholt kivonja a szervezetből.
Az acetaldehidet ezután ecetsavvá (az ecet összetevőjévé) bontják.
Ezt követően zsírsavakra, szén-dioxidra vagy vízre bomlik, és mindezt a szervezet szereti.
Ha azonban többet iszol, mint amennyit a máj képes feldolgozni, elkezdesz részeg lenni.
Ténylegesen az alkohol:
Nem alakul cukorrá
Nem alakul szénhidráttá
Nem alakul zsírrá
Egy kutatási anyag is hozzá, hogy akkor ez is legyen és a sztereotípia korrigálva lesz. Gondolom akkor ez érdekes lehet a témában.
National Library of Medicine
A szubsztrát felhasználás és a termogenezis szerepe a testsúly szabályozásában, különös tekintettel az alkoholra
(DOI: 10.1017/s0029665100000744)
Segédletnek ha így jobb:
alkohol - etanol, EtOH
szénhidrát - CHO
Absztrakt
Az alkohol (etanol; EtOH) tüzelőanyag-energiát biztosít a szervezet számára (29,7 kJ (7,1 kcal)/g, 23,4 kJ (5,6 kcal)/ml), akárcsak más makrotápanyagok, de nincs hozzá kapcsolódó alapvető tápanyag.
Az EtOH termogén hatása sokkal nagyobb, mint a szervezet által felhasznált fő szubsztrátoké, azaz a zsíré és a szénhidrátoké (CHO), ami arra utal, hogy az EtOH energiafelhasználásának nettó hatékonysága alacsonyabb, mint a zsíré és CHO-é. Az
EtOH nem raktározódhat a szervezetben, és mérgező, így az EtOH kötelezően folyamatosan oxidálódik, és ez lesz az elsődleges metabolizálandó tüzelőanyag. A CHO-val ellentétben annak oxidációs sebessége nem függ a bevitt dózistól. A CHO-bevitelhez hasonlóan ez is eltolódást idéz elő az étkezés utáni szubsztrát-felhasználásban (a zsírok oxidációjának csökkenése), de nem inzulin által közvetített mechanizmus révén.
Korlátozott mennyiségű EtOH zsírsavakká alakulhat át a máj de novo lipogenezisével (ahogyan ez a magas szintű CHO táplálás esetén történik) az acetáttermelésből, ami gátolja a lipolízist a perifériás szövetekben.
Nincs bizonyíték arra, hogy a normoenergetikai körülmények között fogyasztott EtOH (azaz izoenergetikusan helyettesíti a CHO-t vagy zsírt) nagyobb testzsír-raktározáshoz vezet, mint a zsír vagy a CHO.
"és csak azt ették"
Ezt senki nem mondta, hogy CSAK az lett volna - az viszont evolúciós előny, ha azt IS tudják hasznosítani, és ezért jobb erőnlétben lesznek.
Kimutatható előny.
Ha az erjedt gyümölcs mellett normális élelmiszert is ettek, akkor még kisebb a jelentősége az erjedt gyümölcsnek.
A másik az, hogy egy mellékes rossz tápanyag fogyasztása nem jelent a gyakorlatban előnyt.
Az emberek többet szaporodtak jó körülmények között, és például a hideg korszakokban északról délebbre vándoroltak. De nem kihaltak!
Ha az eredt gyümölcs evők nem szaporodnak többet, akkor nincs hatása az evolúcióra. Mert ez a lényege az evolúciónak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!