Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Alkoholisták evolúciója?

Alkoholisták evolúciója?

Figyelt kérdés
A kórokozó és a gazda összecsiszolódásának sokgenerációs folyamataként olyan életforma is létrejöhet, ami nem tud meglenni alkohol nélkül. Mivel az alkohol nem mutálódik, ezért a gazdának kell dupla ütemben. Máar anyatejjel
okt. 25. 16:12
1 2 3 4
 11/35 NTBS ***** válasza:
Az alkoholfogyasztás egyéni döntés kérdése.
okt. 25. 19:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/35 TappancsMancs ***** válasza:
0%

Látom a megfontolatlan lepontozók megjelentek. :)


A BBC lehozott egy jól összefoglalt cikket a témában és akkor ezen energia része legyen itt. A rövid lényege, hogy ecetté alakul és az ecetnek ugyan még van energia értéke a mérőműszerben, de nem tápanyag az emberi szervezetnek. Jó... talán napi 1 kiskanál ecet még hasznos lehet. De nem vehető komolyan tápanyagnak.

..........


BBC


Az alkohol tudománya: Hogyan hat a pia a szervezetedre

The science of alcohol: How booze affects your body


A szervezet az alkoholt méregnek tekinti. Nem tudja tárolni, ezért le akarja bontani és megszabadulni tőle. Itt jön be a máj.


A mája az alkoholt számos különféle vegyszerré alakítja át, hogy lehetővé tegye a szervezet számára, hogy lebontsa, és megszabaduljon tőle.


Az enzimek ezt teszik.


Ebben az esetben a máj egy alkohol-dehidrogenáz nevű enzimet használ, hogy az alkoholt valójában egy meglehetősen mérgező anyaggá, acetaldehiddé alakítsa (néha ennek az anyagnak a termelése okoz másnaposságot).


Az acetaldehid azonban legalább nem okoz részegséget, és könnyebben kezelhető, hogy a maradék alkoholt kivonja a szervezetből.


Az acetaldehidet ezután ecetsavvá (az ecet összetevőjévé) bontják.


Ezt követően zsírsavakra, szén-dioxidra vagy vízre bomlik, és mindezt a szervezet szereti.


Ha azonban többet iszol, mint amennyit a máj képes feldolgozni, elkezdesz részeg lenni.


[link]

okt. 25. 19:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/35 TappancsMancs ***** válasza:
0%
Az alkohol lebontásának végén persze már semleges vegyületek képződnek, ami szén-dioxid és víz. Viszont ezt a szervezet nem képes egy lépésben megtenni és tucatnyi soron alakítja végül vízzé és szén-dioxiddá, és minden köztes vegyület is további méreg és az átalakítás hosszadalmas folyamata során mindegyik árt is.
okt. 25. 19:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/35 TappancsMancs ***** válasza:
0%

Ténylegesen az alkohol:

Nem alakul cukorrá

Nem alakul szénhidráttá

Nem alakul zsírrá

okt. 25. 19:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/35 TappancsMancs ***** válasza:

Egy kutatási anyag is hozzá, hogy akkor ez is legyen és a sztereotípia korrigálva lesz. Gondolom akkor ez érdekes lehet a témában.


National Library of Medicine


A szubsztrát felhasználás és a termogenezis szerepe a testsúly szabályozásában, különös tekintettel az alkoholra

(DOI: 10.1017/s0029665100000744)


Segédletnek ha így jobb:

alkohol - etanol, EtOH

szénhidrát - CHO


Absztrakt


Az alkohol (etanol; EtOH) tüzelőanyag-energiát biztosít a szervezet számára (29,7 kJ (7,1 kcal)/g, 23,4 kJ (5,6 kcal)/ml), akárcsak más makrotápanyagok, de nincs hozzá kapcsolódó alapvető tápanyag.


Az EtOH termogén hatása sokkal nagyobb, mint a szervezet által felhasznált fő szubsztrátoké, azaz a zsíré és a szénhidrátoké (CHO), ami arra utal, hogy az EtOH energiafelhasználásának nettó hatékonysága alacsonyabb, mint a zsíré és CHO-é. Az


EtOH nem raktározódhat a szervezetben, és mérgező, így az EtOH kötelezően folyamatosan oxidálódik, és ez lesz az elsődleges metabolizálandó tüzelőanyag. A CHO-val ellentétben annak oxidációs sebessége nem függ a bevitt dózistól. A CHO-bevitelhez hasonlóan ez is eltolódást idéz elő az étkezés utáni szubsztrát-felhasználásban (a zsírok oxidációjának csökkenése), de nem inzulin által közvetített mechanizmus révén.


Korlátozott mennyiségű EtOH zsírsavakká alakulhat át a máj de novo lipogenezisével (ahogyan ez a magas szintű CHO táplálás esetén történik) az acetáttermelésből, ami gátolja a lipolízist a perifériás szövetekben.


Nincs bizonyíték arra, hogy a normoenergetikai körülmények között fogyasztott EtOH (azaz izoenergetikusan helyettesíti a CHO-t vagy zsírt) nagyobb testzsír-raktározáshoz vezet, mint a zsír vagy a CHO.


[link]

okt. 25. 19:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/35 A kérdező kommentje:
Ne barmoljátok szét a topikot!
okt. 25. 19:49
 17/35 TappancsMancs ***** válasza:
Hááát amúgy megértem, hogy ezt írod, viszont mivel az alkohol nem hasznos energia élettanilag, így evolúcióban ezért sem játszhat szerepet. Ha lenne olyan eset, hogy egyes emberek háromszor annyi energiát nyernek 1 kg burgonyából, mint mások, na az tényleges előny jelenthetett volna. Bár még az sem kizárólagos, de valódi előny. Az alkohol nem táplál és nincs ilyen evolúciós előnye.
okt. 25. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/35 TappancsMancs ***** válasza:
Bár a kérdésednél ennél lényegesebb az, hogy valószerűtlen felvetés, hogy az éhező embereknek gyakran csak erjedt gyümölcs állt volna rendelkezésére és csak azt ették.
okt. 25. 19:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/35 anonim ***** válasza:

"és csak azt ették"

Ezt senki nem mondta, hogy CSAK az lett volna - az viszont evolúciós előny, ha azt IS tudják hasznosítani, és ezért jobb erőnlétben lesznek.

Kimutatható előny.

okt. 25. 20:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/35 TappancsMancs ***** válasza:

Ha az erjedt gyümölcs mellett normális élelmiszert is ettek, akkor még kisebb a jelentősége az erjedt gyümölcsnek.


A másik az, hogy egy mellékes rossz tápanyag fogyasztása nem jelent a gyakorlatban előnyt.


Az emberek többet szaporodtak jó körülmények között, és például a hideg korszakokban északról délebbre vándoroltak. De nem kihaltak!


Ha az eredt gyümölcs evők nem szaporodnak többet, akkor nincs hatása az evolúcióra. Mert ez a lényege az evolúciónak.

okt. 25. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!