Miért nem tudnak mesterségesen életet létrehozni laboratóriumban úgy ahogy a Földön is a vízben létrejött?
Miért olyan bonyolult ez? Le lehet másolni ugyam azokat a kémiai meg fizikai körülményeket. Akkor az életnek létre kell jönnie.
(Nyilván nem arra gondolok hogy külső mintával beszennyeződik és tévesen arról hiszik hogy létrejött élet)
"Le lehet másolni ugyam azokat a kémiai meg fizikai körülményeket."
Le lehetne, ha tudnánk milyenek voltak a körülmények. Pont az a probléma lényege, hogy nem tudjuk.
Emellett könnyen lehet, hogy elég sok idő kellett az élet kialakulásához.
A Föld jelenlegi ismereteink szerint kb. 4,6 milliárd éve alakult ki, kb. 3,8 milliárd éve csökkent le annyira a hőmérséklet, hogy a felszíni vizek elkezdtek megjelenni, a legősibb talált élőlénymaradványok pedig 3,5 milliárd évesek. A vizek megjelenése és az élet megjelenése között a jelenlegi leletek alapján kb. röpke 300 millió év telt el. A fajunk, a Homo Sapiens első ismert tagja kb. 315 ezer éve élt a kormeghatározások alapján. Egyszerűen nem telt el annyi idő, hogy kísérleteink során az egykori földi körülményeket imitálva életet hozzunk létre.
De a legnagyobb baj, hogy az élet a megjelenése után gyökeresen átalakította a bolygót. Az egykori feltehetőleg redukáló légkört, egy oxidáló légkörré alakította, később a kőzetekből létrehozta a szerves anyagban gazdag talajt, stb. Mivel a bolygó az élet alakító hatása miatt jelenleg egész más, mint az élet kialakulásakor, ezért elég nehéz meghatározni, hogy mi is kell ahhoz, hogy az létrejöjjön.
"Az élet évmilliók alatt alakult ki. Majd ha évmilliókon keresztül fenntartják a tökéletesen azonos körülményeket laboratóriumban"
Egy laborban pont hogy meg lehet gyorsítani és ugyan annak kellene történnie. Csak egy példa amikor tesztelik hogy egy cd lemez meddig tartható el akkor ha mondjuk 50 év van ráírva akkor sem kell előtte 50 évig tesztelni mert szimulálnuli tudják mesterségesen azokat a körülményeket amiken 50 év alatt menne keresztül (páratartalom változás, hőmérséklet, stbstbstb.
Jó kérdés.
Az egyik ismerősöm ezen érvelés miatt is lett Jehova tanúja.
(Nem tudunk = biztos valami nagyobb hatalom csinálta, miért ne lehetne Jehova.)
Szerintem akkor kapnál megfelelő választ, ha bemennél egy ezzel foglalkozó kutatóintézetbe és megkérdeznél egy ezzel foglalkozó kutatót. Miért? Mert ez egy anonim oldal, többségünk lelkes laikus, itt senki nem foglalkozik ilyen szintű kutatásokkal, aki pedig nem ásta mélyen a témába magát az csak felületesen tud válaszolni.
Könnyű a fotelből belemagyarázni a legnehezebb tudományos területek munkájába, de ha odaállítanának, hogy állíts elő szervetlenből szerves anyagot az sem biztos, hogy menne.
Az a baj, hogy a leghalványabb fogalmad sincsen, hogy időben mekkora távlatokról van szó.
Jössz itt a CD-vel, hogy nem kell 50, mert laboratóriumi körülmények. Oké és ez szerinted mennyiben segíti elő a te érvedet?
Tételezzük fel, hogy laborban egyetlen hét alatt leszimulálnak 50 évet. Szerinted ez egy jó arány? Matematikával hogy állsz amúgy? Mert ez egy kb. 2600-szoros felgyorsítás, ami azt jelenti, hogy a #3 által említett 300 millió év leszimulálásához még mindig kell 115 ezer év. Szóval akkor módosítom #1-es válaszomat a kedvedért: Majd ha 100+ ezer éven keresztül fenntartják a tökéletesen azonos körülményeket laboratóriumban, akkor utána gyere vissza és megbeszéljük.
Persze ez roppant nagylelkű részemről az elmélet számára, hiszen az élet és az élő szervezet, ezáltal ennek kialakulása egy "piciket" bonyolultabb, mint egy műanyagdarab és annak degradációja.
"Jó kérdés.
Az egyik ismerősöm ezen érvelés miatt is lett Jehova tanúja.
(Nem tudunk = biztos valami nagyobb hatalom csinálta, miért ne lehetne Jehova.)"
Hát jó nagy....(nem írom le micsoda) Soha nem értettem ezeket az embereket. No nem azért mert az zavarna hogy hisznek valamiben hanem az hogy amikor ott van előttük a bizonyíték arra vonatkozóan hogy egy vallási szektáról van szó ahol a vezetők és a tetjén lévő emberek dúskálnak a vagyonban és teljesen hülyének néznek mindenkit akik alattuk vannak akkor nem értem ez miért nem zavarja őket vagy inog meg a hitük?
"Tételezzük fel, hogy laborban egyetlen hét alatt leszimulálnak 50 évet. Szerinted ez egy jó arány? Matematikával hogy állsz amúgy? Mert ez egy kb. 2600-szoros felgyorsítás, ami azt jelenti, hogy a #3 által említett 300 millió év leszimulálásához még mindig kell 115 ezer év. Szóval akkor módosítom #1-es válaszomat a kedvedért: Majd ha 100+ ezer éven keresztül fenntartják a tökéletesen azonos körülményeket laboratóriumban, akkor utána gyere vissza és megbeszéljük."
Nyilvan a példám csak egy példa volt arra hogy sokkal sokkal gyorsabban is lehet. Ez nem azt jelenti hogy az általam kb hasraütésszerűen leírt számokat behelyettesíted a példába. Hiszen ezt csak erzékeltetésképoen mondtam hogy nem kell hozzá pont ugyan annyi idő. Arról meg már nem is írtam hogy az "50 évet egy hét alatt szimulálják" lehet hohy épp 2 óra alatt, mit tudom én.
Tényleg csak egy példát írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!