Lehet abból baj ha egy lezárt müanyag tálban ételtmelegítettem és benne volt egy fém kanál?
#9 - én nem tudom, hogy hol képeztek ki elektromérnökké, de a megfogalmazásod alapján nem tűnsz annak. Késő van így rövidre fogom. Vegyük például ezt a kijelentésedet:
"Viszont gyártónként eltérhet a frekvencia és az amplitúdó."
Kérlek mutass nekem olyan szabvány konyhai mikrót, melynek az üzemi frekvenciája eltér a 2,45 GHz-től! (Tudom hogy van pl. 915 MHz szabvány, de nem a jelenleg standard kicsi háztartási mikróknál.)
Nem láttam még amplitúdóstabilizátoros mikrót, pedig védelemnek nem is lenne rossz ötlet. Hogy miben különbözik a melegítésre tervezett mikrohullámú sütők belterének az "amplitúdója", azt szerintem te számszerűen el tudod magyarázni. Mi "laikusok" úgy tudjuk, hogy ez leginkább a berakott hevítendő anyag mennyiségétől (pontosabban abszorbanciájától) függ.
A mikróban nem fog egy szimpla fémtárgytól "villámlani", mert az áthúzási távolság jóval egy centiméter alatt marad, hacsak nem raksz bele valamilyen nagyon agyafúrt kialakítású magasfeszültségű rezonátort. A fémtárgyakat természetesen nem rakjuk a beltér falának közelébe (vagy a festett pléhre), de ez gondolom mindenkinél alap.
"Ezenkívül a mikrót terhelni kell, mint minden generátort (lásd csöves erősítők). Tehát még direkt jó is, ha teszünk bele fémet."
Bár a mikrót igen, de amúgy meg nem kell minden generátort terhelni - ezt minden elektromérnök tudja. A "csöves erősítőkből" is van rengeteg fajta, nincs tehát ilyen szabály. A méretesebb fémtárgyak (pl. evőeszközök) alapból nem terhelik a mikrosütőt - logikus.
P.S.
Nekem még sohasem ment tönkre a mikróm attól, hogy különböző íveket gyújtottam benne, hisz a mikró helyes üzemeltetéséhez csak az a kikötés, hogy elég terhelés legyen a belterében.
A csöves erősítő mindig terhelve van, mert a kimeneten kell egy transzformátor a működéshez (ritka mint a fehér holló ahol nincs a kineneten transzformátor mert pont jó az illesztése az adott feladatra).
És bár logika szempontból a transzformátor integrált tagja az erősítő kapcsolasnak, az erősítését végző elem gyakorlatilag sosem működik tiszta B tartományban. Ha még már AB vagy A akkor van terhelés rajta így vagy úgy.
De visszatérve a mikrohullámú sütőkhöz, megkovetlek.
Köszi az új információkat.
Általában belénk verik hogy fémet nem szabad betenni, de igazából kétféle fémmel van csak baj. Amit most írok az is egyszerűsítés, de máris sokkal kevésbé "mágikus" és "rémisztő" a mikró, ha megérted.
A lényeg, hogy mikrohullámok hatására a fémekben elkezdenek szaladgálni az elektronok, méghozzá össze-vissza. Ez alól egy kivétel van, ha a fémen van valami lyuk. Ezt úgy hívják, hogy körvezető. A körvezető lehet egy gyűrű, egy aranyozott szegély, egy lyukas kanál. A léyneg a lyuk. Ha lyuk van a fémen, azaz körvezető alakul ki, akkor a lyuk körül az elektronok elkezdenek szabályosan körbe-körbe rohangálni. Ezért ott a fém sokkal jobban felmelegszik, mintha a felületén mindenhol össze-vissza mennének az elektronok. A körvezetők emiatt felizzanak a mikróban, és akár kigyulladhatnak vagy megoldvaszthatnak dolgokat mauguk körül.
A másik probléma a hegyes dolgokkal van. A hegyek csúcsában a mikrohullám haátására elektromos töltés halmozódik fel, ami egy idő után, ha már nagyon sok lesz, megpróbál átugrani egy másik hegyre. Ha a két hegy egymáshoz közel van (villa), akkor nem kell sokáig várni, lényegében folyamatos, de kicsi erejú villámok, szikrák fognak a villa két hegye közt ugrálni. Ha kevés a hegy, pl egy kés, akkor sokáig kell várni, és robbanásszerű nagy szikra alakulhat ki a késhegy és a mikró belseje között.
Ha körvezetőt és hegyes-tüskés fémet nem raksz be, akkor semmi baj nem lesz.
#13 (01:25) - iratkozz be egy rádiótechnikai alapkurzusra, mert orbitális szamárságokat és féligazságokat írtál!
Például nyugodtan leellenőrizheted:
1. Berakhatsz bármilyen masszívabb körvezetőt, például mindkét végén felnyitott konzervdobozt, stb., az semmit nem fog produkálni. A "lyukas kanál" sem fog problémázni (de még a nokedliszaggatód sem).
2. Berakhatsz egy vékony és egyenes fémcsíkkal felfestett kerámialemezt, az (majdnem) szabályos távolságokban ki fog égni - utána megint nyugi lesz.
3. Nézz utána Hertz történelmi kísérletének, mellyel az elektromágneses hullámokat detektálta! Ő egy körgyűrű alakú rezonátort használt, melynél két - igencsak tompa - fémgömb között ugráltak át a szikrák, és jó oka volt rá, hogy nem hegyes szikraközt használt!
A mikrosütőben a magnetronnak van élettartama ami alatt elgyengül.
Ha fémtárgyak kerülnek bele az extra visszaverődések miatt ez az elgyengülés hamarabb vagy sokkal hamarabb következik be.
Emellett a fémtárgyak felmelegszenek ( szikrázhatnak is ).
A melegedéssel megolvadhat ( beleolvad ahol hozzáér ) például műanyag tál vagy bögre. Papírpohár ki is gyulladhat.
A szikrázás pedig begyújthat illékonyabb anyagokat és gázokat is.
( Szóval például tömény szeszt kiskanállal együtt melegíteni erősen tűz és robbanásveszélyes lenne.
Szerencsére a meleg páleszt senki nem szereti, és főleg nem keveri kiskanállal pl. :D )
„A csöves erősítő mindig terhelve van, mert a kimeneten kell egy transzformátor a működéshez”
És bár logika szempontból a transzformátor integrált tagja az erősítő kapcsolasnak, az erősítését végző elem gyakorlatilag sosem működik tiszta B tartományban. Ha még már AB vagy A akkor van terhelés rajta így vagy úgy.”
Ha kimenőtranszformátor szekunder oldaláról leválasztják a terhelést, akkor az a primer oldal felől egy nagy induktivitásként viselkedik. Emiatt a csövek munkaellenálása és ezért erősítése a sokszorosára növekszik, ha ilyenkor vezérlést kapnak, akkor a primer oldalon igen nagy feszültség keletkezik. Ez főleg pentódák és tetródák esetén jelentkezik, mert azok belső ellenállása nagy. Mindez teljesen független attól, hogy A, B, vagy AB osztályú beállításban működnek a csövek.
Az induktivitás a nap végén nem ideális, vagyis van Ohmos összetevő, ergo terheli a csövet SZvSZ, hiszen a a csövek is ismerik a szivárgást, ezért áramot fog áthajtani a primer oldalon.
Nem sértés, de most már csak azon vitatkozunk hogy mennyi az annyi, az már megvan, hogy mi a foglalkozása a hölgynek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!