Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lehet abból baj ha egy lezárt...

Roadkill kérdése:

Lehet abból baj ha egy lezárt müanyag tálban ételtmelegítettem és benne volt egy fém kanál?

Figyelt kérdés
Most hogy melegítettem a vacsorám,ésszrevettem hogy benne maradt a kanál a tálban,nem lógott ki meg semmi sőt a tál le is volt fedve.Arra lennék kíváncsi hogy lehet így bárminek baja?A mikró nem szikrázott és csak 1 percig ment a melegítés.

2024. júl. 28. 20:45
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
30%

#9 - én nem tudom, hogy hol képeztek ki elektromérnökké, de a megfogalmazásod alapján nem tűnsz annak. Késő van így rövidre fogom. Vegyük például ezt a kijelentésedet:

"Viszont gyártónként eltérhet a frekvencia és az amplitúdó."

Kérlek mutass nekem olyan szabvány konyhai mikrót, melynek az üzemi frekvenciája eltér a 2,45 GHz-től! (Tudom hogy van pl. 915 MHz szabvány, de nem a jelenleg standard kicsi háztartási mikróknál.)

Nem láttam még amplitúdóstabilizátoros mikrót, pedig védelemnek nem is lenne rossz ötlet. Hogy miben különbözik a melegítésre tervezett mikrohullámú sütők belterének az "amplitúdója", azt szerintem te számszerűen el tudod magyarázni. Mi "laikusok" úgy tudjuk, hogy ez leginkább a berakott hevítendő anyag mennyiségétől (pontosabban abszorbanciájától) függ.

A mikróban nem fog egy szimpla fémtárgytól "villámlani", mert az áthúzási távolság jóval egy centiméter alatt marad, hacsak nem raksz bele valamilyen nagyon agyafúrt kialakítású magasfeszültségű rezonátort. A fémtárgyakat természetesen nem rakjuk a beltér falának közelébe (vagy a festett pléhre), de ez gondolom mindenkinél alap.

"Ezenkívül a mikrót terhelni kell, mint minden generátort (lásd csöves erősítők). Tehát még direkt jó is, ha teszünk bele fémet."

Bár a mikrót igen, de amúgy meg nem kell minden generátort terhelni - ezt minden elektromérnök tudja. A "csöves erősítőkből" is van rengeteg fajta, nincs tehát ilyen szabály. A méretesebb fémtárgyak (pl. evőeszközök) alapból nem terhelik a mikrosütőt - logikus.

P.S.

Nekem még sohasem ment tönkre a mikróm attól, hogy különböző íveket gyújtottam benne, hisz a mikró helyes üzemeltetéséhez csak az a kikötés, hogy elég terhelés legyen a belterében.

2024. júl. 29. 00:55
 12/18 anonim ***** válasza:
76%

A csöves erősítő mindig terhelve van, mert a kimeneten kell egy transzformátor a működéshez (ritka mint a fehér holló ahol nincs a kineneten transzformátor mert pont jó az illesztése az adott feladatra).

És bár logika szempontból a transzformátor integrált tagja az erősítő kapcsolasnak, az erősítését végző elem gyakorlatilag sosem működik tiszta B tartományban. Ha még már AB vagy A akkor van terhelés rajta így vagy úgy.

De visszatérve a mikrohullámú sütőkhöz, megkovetlek.

Köszi az új információkat.

2024. júl. 29. 01:07
 13/18 anonim ***** válasza:
29%

Általában belénk verik hogy fémet nem szabad betenni, de igazából kétféle fémmel van csak baj. Amit most írok az is egyszerűsítés, de máris sokkal kevésbé "mágikus" és "rémisztő" a mikró, ha megérted.

A lényeg, hogy mikrohullámok hatására a fémekben elkezdenek szaladgálni az elektronok, méghozzá össze-vissza. Ez alól egy kivétel van, ha a fémen van valami lyuk. Ezt úgy hívják, hogy körvezető. A körvezető lehet egy gyűrű, egy aranyozott szegély, egy lyukas kanál. A léyneg a lyuk. Ha lyuk van a fémen, azaz körvezető alakul ki, akkor a lyuk körül az elektronok elkezdenek szabályosan körbe-körbe rohangálni. Ezért ott a fém sokkal jobban felmelegszik, mintha a felületén mindenhol össze-vissza mennének az elektronok. A körvezetők emiatt felizzanak a mikróban, és akár kigyulladhatnak vagy megoldvaszthatnak dolgokat mauguk körül.

A másik probléma a hegyes dolgokkal van. A hegyek csúcsában a mikrohullám haátására elektromos töltés halmozódik fel, ami egy idő után, ha már nagyon sok lesz, megpróbál átugrani egy másik hegyre. Ha a két hegy egymáshoz közel van (villa), akkor nem kell sokáig várni, lényegében folyamatos, de kicsi erejú villámok, szikrák fognak a villa két hegye közt ugrálni. Ha kevés a hegy, pl egy kés, akkor sokáig kell várni, és robbanásszerű nagy szikra alakulhat ki a késhegy és a mikró belseje között.

Ha körvezetőt és hegyes-tüskés fémet nem raksz be, akkor semmi baj nem lesz.

2024. júl. 29. 01:25
 14/18 anonim ***** válasza:
51%

#13 (01:25) - iratkozz be egy rádiótechnikai alapkurzusra, mert orbitális szamárságokat és féligazságokat írtál!

Például nyugodtan leellenőrizheted:

1. Berakhatsz bármilyen masszívabb körvezetőt, például mindkét végén felnyitott konzervdobozt, stb., az semmit nem fog produkálni. A "lyukas kanál" sem fog problémázni (de még a nokedliszaggatód sem).

2. Berakhatsz egy vékony és egyenes fémcsíkkal felfestett kerámialemezt, az (majdnem) szabályos távolságokban ki fog égni - utána megint nyugi lesz.

3. Nézz utána Hertz történelmi kísérletének, mellyel az elektromágneses hullámokat detektálta! Ő egy körgyűrű alakú rezonátort használt, melynél két - igencsak tompa - fémgömb között ugráltak át a szikrák, és jó oka volt rá, hogy nem hegyes szikraközt használt!

2024. júl. 29. 09:56
 15/18 EagleHUN ***** válasza:
100%

A mikrosütőben a magnetronnak van élettartama ami alatt elgyengül.

Ha fémtárgyak kerülnek bele az extra visszaverődések miatt ez az elgyengülés hamarabb vagy sokkal hamarabb következik be.

Emellett a fémtárgyak felmelegszenek ( szikrázhatnak is ).

A melegedéssel megolvadhat ( beleolvad ahol hozzáér ) például műanyag tál vagy bögre. Papírpohár ki is gyulladhat.

A szikrázás pedig begyújthat illékonyabb anyagokat és gázokat is.

( Szóval például tömény szeszt kiskanállal együtt melegíteni erősen tűz és robbanásveszélyes lenne.

Szerencsére a meleg páleszt senki nem szereti, és főleg nem keveri kiskanállal pl. :D )

2024. júl. 29. 10:19
 16/18 EagleHUN ***** válasza:
100%
Kérdező ha az ételed nem égett meg a fémtárgy körül és a fémtárgy nem olvadt bele a műanyagba akkor semmi gond nem történt. Megnyugodhatsz.
2024. júl. 29. 10:20
 17/18 anonim ***** válasza:
47%

„A csöves erősítő mindig terhelve van, mert a kimeneten kell egy transzformátor a működéshez”

És bár logika szempontból a transzformátor integrált tagja az erősítő kapcsolasnak, az erősítését végző elem gyakorlatilag sosem működik tiszta B tartományban. Ha még már AB vagy A akkor van terhelés rajta így vagy úgy.”

Ha kimenőtranszformátor szekunder oldaláról leválasztják a terhelést, akkor az a primer oldal felől egy nagy induktivitásként viselkedik. Emiatt a csövek munkaellenálása és ezért erősítése a sokszorosára növekszik, ha ilyenkor vezérlést kapnak, akkor a primer oldalon igen nagy feszültség keletkezik. Ez főleg pentódák és tetródák esetén jelentkezik, mert azok belső ellenállása nagy. Mindez teljesen független attól, hogy A, B, vagy AB osztályú beállításban működnek a csövek.

2024. júl. 29. 12:55
 18/18 anonim ***** válasza:
36%

Az induktivitás a nap végén nem ideális, vagyis van Ohmos összetevő, ergo terheli a csövet SZvSZ, hiszen a a csövek is ismerik a szivárgást, ezért áramot fog áthajtani a primer oldalon.

Nem sértés, de most már csak azon vitatkozunk hogy mennyi az annyi, az már megvan, hogy mi a foglalkozása a hölgynek.

2024. júl. 29. 13:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!