Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi lehet az oka, hogy a forró...

Mi lehet az oka, hogy a forró kávéval töltött bögrében a kanál csilingel, a melegben meg csak tompán puffan?

Figyelt kérdés

Nescafét szoktam csinálni és vízforralóval melegítem hozzá a vizet, de nem mindig engedem felforrni, mert az túl forró, de előfordul azért, ha közben mást is csinálok és ilyenkor teljesen más a kanál hangja, szabályosan csilingel.

Nem is kell hozzá nagy hőmérséklet különbség, talán húsz, harminc C fok is elegendő, mert ha hidegebb a víz, akkor már tompa a hangja a kanálnak.

Mi lehet ennek az oka?



#hőkülönbség #kristályrezgés
2021. okt. 7. 14:57
 1/6 anonim ***** válasza:
67%
A csak melegben még nem oldódott fel a kv & a cukor, így hát 1 sűrűbb közegben tompábbak a hangok.
2021. okt. 7. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 Wadmalac ***** válasza:
83%

Valóban, a sűrűség, az oldott anyagok befolyásolják a folyadékban a hangsebességet is.

Nekem az tűnt fel, hogy a kevergetés, oldódás közben változik a hangmagasság.


Simán az ugyanoylan folyadék a hőmérséklet függvényében nem hiszem ,hogy nagyon ilyesmit produkálna.

A hőtágulási sűrűségváltozás nagyon kicsi, viszkozitás nem nagyon hőmérséklet-függő, esetleg a felületi feszültség változik jelentősebben, de nem hiszem ,hogy annak volna köze a hangmagassághoz.

2021. okt. 7. 15:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:

Érdekes, most egyfolytában cseng, úgy értem hideg és forróvízzel egyaránt, kávéval és nélküle is, pedig többször előfordult már, hogy tompa volt a hangja, például ma reggel is.

Nem tudok rájönni, mi lehet a különbség oka, mert ugyanoda teszem, a vízszint is hasonló, talán morzsa kerülhet alá, amit nem veszek észre, vagy esetleg nedves a bögre alja, sejtésem sincs, mi okozhatja az eltérést, a tompítást.

2021. okt. 7. 16:40
 4/6 Wadmalac ***** válasza:
67%
Kipróbálhatod sima hideg vízzel is egy magasabb bögrében, hogy keverés közben úgy mélyül a hangja, ahogy a forgó víz felülete kúpossá válik, a széleknél ezzel magasabb lesz a folyadékszint, meg a belső visszaverődések hosszai is változnak.
2021. okt. 8. 08:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim válasza:
100%
Második! Én üvegpohárból ittam a cappuccinot és nekem is feltűnt hogy ahogy keverem egyre magasabb hangja van, viszont próbáld ki, hogy keverés után mikor magasabb hangja van, kocogtatod az alját a kanállal, ahogy lassul az örvény, úgy visszaesik a hangmagasság. Nagyon buli! :)
2021. nov. 2. 00:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:

Tényleg igaz, az oldódás az oka.

Ám van azért a hőnek is némi köze hozzá, annyiban, hogy a melegebb vízben gyorsabban oldódnak fel a beletett dolgok, a tejpor, az édesítő, a nescafé, mint amelyik hidegebb és addig sosem vártam vele, hogy az is teljesen feloldódjon, ez tévesztett meg, de valóban, ha kicsit tovább kevergetem, a kevésbé forró folyadékban is feloldódik minden és akkor az is csilingel, akárcsak a forró kávés bögre.

Köszönöm a válaszokat, tanultam valamit.

2021. nov. 3. 10:21

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!