Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy-hogy nem történt semmi...

Hogy-hogy nem történt semmi baj annak ellenére hogy véletlenül fémkanalat benne hagytam a mikróba? (remélem jó helyre nyitom a kérdést)

Figyelt kérdés
Szüleimtől mindig azt tanultam hogy nem szabad kanalat, villát, alufóliát vagy bármiféle fémtárgyat a mikróba tenni mert nagy baj lehet belőle, igazából azt sose kérdeztem hogy mi baj lenne belőle csak szót fogadtam és soha életemben nem tettem mindig figyeltem rá, na de most véletlenül teát melegítettem műanyag pohárban, és véletlenül a pohárban maradt a fém kávéskanál legalább 4 percig ment úgy a mikró csak mikor már lejárt és kivettem a mikróból a poharat nagyon megijedtem rendesen a szívem is gyorsan kezdett verni mikor megláttam hogy benne volt a kanál is... de szerencsére nem történt semmi baj.. most szerencsém lehetett vagy csak a mikrónak nem tesz jót?

2020. nov. 24. 16:05
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
65%

Ez mondjuk érdekes kérdés.

Szerintem eredetileg az volt az oka, hogy a fém tárgyak mivel elektromos vezetők így a töltések egy része vagy egésze rajta marad ami a rendszer nem megfelelő szigetelése/elvezetés miatt okozhatott kárt a mikróban. Talán most már a faraday kalitkához hasonló elv miatt sikerült a modern mikróban ezt a problémát nagy részt kiküszöbölni.

Ezek nem tények, csak én így gondolom. Aki tudja a megoldást az írja le:)

2020. nov. 24. 16:14
 2/18 TR75 ***** válasza:
100%

A folyadék miatt.

Én kávét melegítettem egy időben rendszeresen pohárban, és soha semmi nem történt, pedig a kanalat benne hagytam a pohárban.

2020. nov. 24. 16:14
 3/18 anonim ***** válasza:
82%

Úgy vettem észre, hogy ha valamilyen folyadékban van a kanál akkor nem történik semmi baj. Arany szélü tányértól szokott szikrázni a beltér, meg hülye hangokat kiadni. Nem tudom pontosan, de ha szabadon van benne fém akkor tönkre teheti a mikrót, valahogy elkezd gerjedni. Fém edényben melegíteni ételt még nem próbáltam, de kávét, teát levest lehet kanállal melegíteni. Szerintem ott a folyadék képes elvezetni a kanálban fellépö gerjedést.

Remélem válaszol majd valaki aki tisztában van vele hogy müködik pontosan, mert engem is érdekel.

2020. nov. 24. 16:17
 4/18 hollófernyiges ***** válasza:
100%
Én akkor tanultam meg, hogy fémet nem szabad a mikróba tenni, amikor az alufólia kigyulladt odabent.
2020. nov. 24. 16:36
 5/18 anonim ***** válasza:
64%

A mikrohullámú sugárzás a víz forgási spektrumát gerjeszti. Ha sok a víz, akkor az jól elnyeli a mikrohullámú sugárzást, míg ha kevés a víz, az nem nyeli el. Ha teát melegítesz, és bennehagyod a kanalat, akkor nem valószínű hogy felrobban, mert az összes sugárzást elnyeli a víz. De ha valami szárított cuccot melegítesz, akkor nagyobb az esélyed, hogy felrobban.

Ehhez kapcsolódóan: ha nagy víztartalmú dolgot melegítesz, akkor érdemes megkeverni a melegítési idő közepén. Mivel a kívül levő víz elnyeli a sugárzást, és bentre nem jut. Ellenben ha valami szárazat melegítesz, az egyenletesebben melegszik át elvileg.

2020. nov. 24. 18:10
 6/18 anonim ***** válasza:
75%

A kiskanál a folyadékban nem okoz gondot, sőt, gyorsabban melegedik a folyadék, mert a kanál is melegszik valamennyire, de átadja a hő nagy részét a folyadéknak.

A magyarázat viszont nem ilyen egyszerű. Nem mindegy a mikróban lévő fémtárgy alakja, mérete. Ha az alkalmazott hullámhosszal összemérhető a tárgy mérete, vagy leárnyékolja a folyadékot, vagy a Skin-effektus számottevő, akkor tönkre teheti a mikrót, vagy szikrázik, elég a fém. A kiskanálnál ezek nem jelentkeznek, azt nyugodtan benne lehet hagyni, de jobb ha nem szokunk hozzá hogy fémet tegyünk a mikróba, ha nem vagyunk tisztában valamennyi fizikai folyamattal, mert a végén kellemetlen meglepetések érhetnek.

Minden magyarázat nélkül; tilos fém edényt berakni, mert tönkremegy a mikró, tilos alufólia darabot (ne maradjon a csomagoló alufólia darab a műanyag edényen), fémmel bevont edényt használni, mert leég, szikrázik a fém (bár ez nem teszi tönkre a mikrót).

2020. nov. 24. 21:28
 7/18 anonim ***** válasza:
67%
Azert ne hagyd bent többet. Am minek melegíted 4 percig a teát??.
2020. nov. 25. 05:27
 8/18 Wadmalac ***** válasza:
88%

A mi kb. 30 éve vett mikrónk leírásában kifejezetten az szerepelt, hogy bögre vizet mindig fém kiskanállal tegyünk be, mert így elkerülhető a túlhevítés, a kanál lesz a forrási góc.

A fentebb említett skin-effektus nem tud létrejönni a folyadék miatt, így nem lesz szikraeső.

Egy tál spagetti + villa esetén már háborúsabb eredmények lennének, az kerülendő.

2020. nov. 25. 07:46
 9/18 anonim ***** válasza:
54%

Akkor lovat csak patkó nélkül lehet benne szárítani.

A bacilust be szabad tenni a mikroba?

2020. nov. 25. 07:56
 10/18 Wadmalac ***** válasza:
76%

"Akkor lovat csak patkó nélkül lehet benne szárítani."

Vagy állítsd egy lavór vízbe.

"A bacilust be szabad tenni a mikroba?"

Én be szoktam tenni. Kivenni már nem lehet.

2020. nov. 25. 08:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!