Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lehet abból baj ha egy lezárt...

Roadkill kérdése:

Lehet abból baj ha egy lezárt müanyag tálban ételtmelegítettem és benne volt egy fém kanál?

Figyelt kérdés
Most hogy melegítettem a vacsorám,ésszrevettem hogy benne maradt a kanál a tálban,nem lógott ki meg semmi sőt a tál le is volt fedve.Arra lennék kíváncsi hogy lehet így bárminek baja?A mikró nem szikrázott és csak 1 percig ment a melegítés.

2024. júl. 28. 20:45
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
91%
A kanálon általában nincsenek éles sarkok, nem lett semminek semmi baja.
2024. júl. 28. 21:41
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
Hát - ha nem olvadt meg semmi, meg nincsenek kiterjedt égésnyomok, akkor nem igazán lehet ott más probléma.
2024. júl. 28. 22:00
 3/18 A kérdező kommentje:
Húúúú köszönöm a válaszokat.Megnyugodtam,semmi nyoma nem volt :)
2024. júl. 28. 22:21
 4/18 anonim ***** válasza:
88%

A kérdés az lenne, próbáltál e mást is melegíteni utánna?

Mert a mikró még meghalhatott, az adott információkból ez nem derült ki.

2024. júl. 28. 23:11
 5/18 anonim ***** válasza:
58%
Egyes mikrókba szabad fémet is rakni, lehet a tied is ilyen.
2024. júl. 28. 23:13
 6/18 anonim ***** válasza:
0%
#4 és #5 - minek írtok hülyeségeket? Mi baja lehetne már egy mikrónak egy fémkanáltól? Egyáltalán láttatok már mikrosütőt és tudjátok, hogy az hogy működik?
2024. júl. 28. 23:18
 7/18 anonim válasza:
86%
#6 a régi mikrók kb 2 mp után szikráztak, és kisült ha fém került bele.
2024. júl. 28. 23:31
 8/18 anonim ***** válasza:
100%
A mikrohullámú sütőben a magnetron működési elve nem változott az elmúlt 70 évben a legjobb tudomásom szerint, ezért is van biztosíték a MF oldalon.
2024. júl. 28. 23:41
 9/18 anonim ***** válasza:
81%

5-ös vagyok, miért írtam hülyeséget? Elektromérnökként szerintem valamennyire a szakterületem.

A fémekben rengeteg a szabad elektron (ezért is vezetik olyan jól az áramot). A mikró fémfala vastag és lapos - az ide becsapódó mikrohullámok nagy része simán visszapattan. Más a helyzet például az alufóliával, amiben az elektronok átveszik a mikrohullám energiáját, és a fólia a vízhez hasonlóan gyorsan felforrósodik. Ezt használja ki egyébként néhány, kívül papír, belül alufólia csomagolású fagyasztott élelmiszer, amiben a fémfelület felforrósodása segíti a gyors elkészülést és ropogósra sülést. Végül ott vannak a mikróban felejtett evőeszközök, amelyek a mi szempontunkból elég szerencsétlen alakúak: hegyesek, vékonyak, élesek, vagyis tele vannak olyan helyekkel, ahol a mikrohullám hatására kis helyen nagy elektromos töltés halmozódik fel. Ez képes a fémtárgy körül a levegőt ionizálni, majd elektromos kisülés formájában, és intenzív fény- és hanghatás kíséretében a legközelebbi fémtárgyig (ami esetünkben a mikró fala) ívet húzni. Ilyenkor gyakorlatilag villámlik a mikróban. Ami ettől előbb-utóbb tönkremegy.

Viszont gyártónként eltérhet a frekvencia és az amplitúdó. A Siemens mikrókba pl lehet, sőt ajánlott is fém kanalat rakni ha folyadékot mikrózunk.A használati utasításban is benne van.

A skin-hatás és hőtehetetlenség érvényesül. A kanál felületén futkosó áram felmelegíti a kanál felszínét, amit a kanál fémtömege elvezet. Mivel a kanál elektromos ellenállása viszonylag alacsony, ez a melegedés és hőképződés nem túlságosan nagy. A tányér szélén levő aranyozást ugyanígy felmelegíti, de mivel az igen vékony, a hő elgőzölögteti. Amikor éppen megszakad, akkor szikra képződik. Ezenkívül a mikrót terhelni kell, mint minden generátort (lásd csöves erősítők). Tehát még direkt jó is, ha teszünk bele fémet. A többit Siemensék leírták: túlforralás buborékképződés nélkül. Ennek ellentéte a víz túlhűtése 0 °C alá, amikor folyadék halmazállapotú marad, de egy minimális mozgatásra az egész hirtelen jéggé fagy.

2024. júl. 28. 23:51
 10/18 anonim ***** válasza:
69%

Semmi baj azzal amit leirtál, sőt újat is tanultam, a végeredmény a lényeg, ha a magnetront sikerült tulterhelni, akkor a biztosíték kiolvad, és addig nem fog újra melegíteni amíg azt ki nem cseréljük.

Az adott információkból pedig azt nem tudjuk, hogy működik még vagy sem.

2024. júl. 29. 00:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!