Lehet abból baj ha egy lezárt müanyag tálban ételtmelegítettem és benne volt egy fém kanál?
A kérdés az lenne, próbáltál e mást is melegíteni utánna?
Mert a mikró még meghalhatott, az adott információkból ez nem derült ki.
5-ös vagyok, miért írtam hülyeséget? Elektromérnökként szerintem valamennyire a szakterületem.
A fémekben rengeteg a szabad elektron (ezért is vezetik olyan jól az áramot). A mikró fémfala vastag és lapos - az ide becsapódó mikrohullámok nagy része simán visszapattan. Más a helyzet például az alufóliával, amiben az elektronok átveszik a mikrohullám energiáját, és a fólia a vízhez hasonlóan gyorsan felforrósodik. Ezt használja ki egyébként néhány, kívül papír, belül alufólia csomagolású fagyasztott élelmiszer, amiben a fémfelület felforrósodása segíti a gyors elkészülést és ropogósra sülést. Végül ott vannak a mikróban felejtett evőeszközök, amelyek a mi szempontunkból elég szerencsétlen alakúak: hegyesek, vékonyak, élesek, vagyis tele vannak olyan helyekkel, ahol a mikrohullám hatására kis helyen nagy elektromos töltés halmozódik fel. Ez képes a fémtárgy körül a levegőt ionizálni, majd elektromos kisülés formájában, és intenzív fény- és hanghatás kíséretében a legközelebbi fémtárgyig (ami esetünkben a mikró fala) ívet húzni. Ilyenkor gyakorlatilag villámlik a mikróban. Ami ettől előbb-utóbb tönkremegy.
Viszont gyártónként eltérhet a frekvencia és az amplitúdó. A Siemens mikrókba pl lehet, sőt ajánlott is fém kanalat rakni ha folyadékot mikrózunk.A használati utasításban is benne van.
A skin-hatás és hőtehetetlenség érvényesül. A kanál felületén futkosó áram felmelegíti a kanál felszínét, amit a kanál fémtömege elvezet. Mivel a kanál elektromos ellenállása viszonylag alacsony, ez a melegedés és hőképződés nem túlságosan nagy. A tányér szélén levő aranyozást ugyanígy felmelegíti, de mivel az igen vékony, a hő elgőzölögteti. Amikor éppen megszakad, akkor szikra képződik. Ezenkívül a mikrót terhelni kell, mint minden generátort (lásd csöves erősítők). Tehát még direkt jó is, ha teszünk bele fémet. A többit Siemensék leírták: túlforralás buborékképződés nélkül. Ennek ellentéte a víz túlhűtése 0 °C alá, amikor folyadék halmazállapotú marad, de egy minimális mozgatásra az egész hirtelen jéggé fagy.
Semmi baj azzal amit leirtál, sőt újat is tanultam, a végeredmény a lényeg, ha a magnetront sikerült tulterhelni, akkor a biztosíték kiolvad, és addig nem fog újra melegíteni amíg azt ki nem cseréljük.
Az adott információkból pedig azt nem tudjuk, hogy működik még vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!