Ha most visszamennenek a Holdra, ahol az Apollo missziok jartak, akkor be tudnak meg roffenteni a fel evszazada ott hagyott rovereket?
#10 Válaszadó érdekes amit írsz. Ez a 60-as években történt? Milyen gyártmányú csipek hullottak el?
A 70-es években a jobb gyártók csipjeinek üzembiztonsága nagyot nőtt. A meghibásodási arány 1000 üzemórára 0,01% alatt volt, sőt megközelítette 0,001% per 1000 üzemóra értéket.
A TTL logikai kapuk még a kezdők botladozásait is jól tűrték. Annak idején a Rádiótechnika újság még az úttörőknek szóló rovatában is ajánlott néhány kapcsolást 7400-val. // Az más kérdés, hogy a csip beszerzése nagyon, nagyon nehézkes volt sokaknak. //
- - - - - - -
Nem pontoztam. Ez a kérdés jelenleg eldönthetetlen.
#11 - a témát a személyes tapasztalataim is alátámasztják:
Én a 90-es években építettem asztali órát TTL IC-kel. Azóta minimum 3 IC hibásodott meg abból a huszonvalahányból, tehát a beépített tokok átlag 1/10-e! Az IC-k a csehszlovák/orosz hadsereg készleteiből származtak, a többségükön egy keresztbe rakott kard szimbólum is van a tokozásokon, ami minőségre válogatott szériát jelent.
Egy 60-as évek technikai színvonalán épült holdjáróba nem hiszem, hogy diódán kívül komolyabb félvezető alkatrészt is pakoltak volna a motorok és az akkumulátorok közé - azt is max. a relék tekercseihez, nem pedig a teljesítménykörbe!
Persze mindennek már utána is lehet nézni, de sajna most nem érek rá. Remélem te kikutatod nekünk ezt az izgalmas témát!
#12 Az időhiány nekem is gondom.
Valószínűleg te többet foglalkoztál elektrobuheranciával. Egyszer szerencsétlenül ráléptem egy TTL IC-re szegénynek több lába kitört :( . A szokásos módon viszont nekem nem sikerült TTL csipet megnyúvasztani.
- - - - -
Az alkatrész gyártók gyerekcipője.
Régi készülék bontásából jött néhány 2N3638 tranzisztor Si-P. Korán örültem nagyon gyenge (h21E) jószágok.
Réges-régen az Ezermester és Úttörő Boltban árultak cseh-szlovák KC108 (~ BC108 ) tranzisztorokat, borzalmasan szórtak a paramétereik.
- - - - - - -
Vissza az eredeti kérdésre! Mit értsünk beröffentés alatt?
1) Az új akkumulátorral a holjáró vánszorog néhány métert. Légkör hiányában a szánalmas nyöszörgését csak a talpaddal hallod.
2) Felpattan rá az űrhajós és száguld mint újkorában.
Ez esetben akkumulátor mellé még vigyél kenőanyagokat, javítókészletet stb.
A rozsda viszont biztos nem verte ki az autót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!