Mit szólnátok egy ilyen tudományos ismeretterjesztő könyvhöz?
Ha elég magas iskolai végzettséget szereznék, akkor egy írnék egy ilyesmit.
Cím:
Természettudomány - az isteni tudomány, amely legyőzte az isteneket.
Tartalom:
A természettudomány annyira tökéletes, mintha a mennyből küldték volna az emberek számára, hogy a vad sötétségben világosságot mutasson. Nincs egyetlen tudomány sem, amely felvehetné vele a versenyt. És mégis, ez a tudományág volt az, amely legyőzte az isteneket. A könyv során bebarangoljuk azokat az eseményeket, amikor a természettudományt leszválasztották a transzcendensről, és egyre inkább az ateista szemlélet kezdett el érvényesülni rajta. Megvizsgáljuk az ókori tudományfilozófusok elképzeléseit, majd Darwin evolúciós elméletét, amely az első sokk volt a vallásos világ számára. Végül eljutunk Lawrence Krauss és Stephen Hawking idejéig, amikor odáig jutottunk, hogy felvetették: hogyan keletkezhetett az univerzum spontán módon?
Én inkább úgy mondanám, hogy ezeknek a bizonyításával nem kell foglalkoznunk.
Ha valamit akarnak, majd ők bizonyítják - addig meg lehet úgy kezelni, hogy nem igaz.
Azt terveztem, hogy Mojjo-hoz hasonlóan bölcs leszek, és nem szólok hozzá többet a témához, ezt az egyet még nem tudom megállni.
"És te egy ilyen tudatlan embernek az érvét használod."
Hol használom (használtam) én ezt az érvet??? Onnan indult k ez a gondolatmenet, hogy te ezt írtad a 33. válaszomban:
"Ha valaki kijelent egy ezós/vallásos képtelenséget, akkor megvan az a tudományterület, amelyen megvizsgálva kijelenthető, hogy valami nem létezik."
Erre én írtam, egy ezós/vallásos képtelenséget a 38. válaszomban, és kértem, hogy mutasd meg, hogy melyik tudományterület, amelyen megvizsgálva kijelenthető, hogy nem létezik. Te pedig erre - többszöri felszólítás ellenére - sem reagáltál.
És mellesleg valóban írtam pár érvet a 43. válaszomban. Na nem arra, hogy létezik ilyen, hanem arra, hogy nem biztos, hogy olyan könnyen bizonyítható, hogy egészen biztosan nem létezik. (És nem is feladata a tudománynak bizonyítania, hogy nem létezik. Ha azt állítanám, hogy létezik ilyen (mint ahogy nem állítom), akkor nekem kéne legalább minimális bizonyítékot felhozni mellette. Amit nem fogok tenni, mivel természetesen az égvilágon semmi bizonyíték nincs rá, szinte biztos, hogy nem létezik. Csak ugye te ennek a bizonyításáról beszéltél...)
Mellesleg ezeknek az érveimnek a nagy részét nagyon szépen figyelmen kívül hagytad...
Sadam87, úgy emlémszem elmondtam, hogy engem nem zavar, ha elvesztek egy vitát, mert a hibáimból tanulok. Szóval légyszíves ne állíts be engem úgy, mint valami fanatikust, akinek felesleges válaszolni.
Többször omlott már össze a világnézetem, ha most kiderül, hogy végig hülyeséget beszéltem, akkor így jártam. Legalább nem maradtam ostoba.
Mástészt azért nem reagáltam, mert sok tanulni valóm van, így is le kell mondanom egy rakás dologról, ha jó eredményeket akarok elérni.
Lehet, hogy úgy hangzik, hogy ez kifogás, de nem az.
Ha rosszul érveltem, akkor elnézést kérek a tudatlanságomért. Talán majd egyszer folytatjuk a témát, ha több időm lesz, és bölcsebb leszek.
De sajnos tovább nem tudok ezzel a témával foglalkozni.
@53: Egyelőre nagyon bele vagy gabalyodva a jelenlegi nézeteidbe, és akárhogy mondod, hogy nem zavar, ha elvesztése egy vitát, teljesen felesleges neked írni, mert csak újabb, az előzőnél is rosszabb és még több tárgyi tévedéssel, félreértelmezéssel és értetlenséggel, valamint érvelési hibával megtűzdelt választ kapunk tőled - erre meg kinek van feles ideje, na meg kedve.
Tévedés ne essék, nem gondolom, hogy nem gondolod komolyan azt, hogy elfogadsz más véleményt és belátod a saját tévedésedet. De ehhez nem mi kellünk neked, hanem idő, az, hogy olvass a témáról - mármint a természettudományokról -, tanulj többet, megértsd a módszertanát, megértsd azt a világképet, amit általa kapunk stb stb. És szerintem érdekel téged annyira a dolog, hogy ez menni is fog. Szóval hajrá :) És no para, nem gond, ha valakinek valami egy random netes fórumon nem megy át, ettől nem leszel valami fanatikus, aki reménytelen.
Csak kíváncsiságból, ha nem bánod, feltehetek egy kérdést?
Béla nézi Sárát, Sára pedig nézi Petit. Béla házas, Peti nem házas. Néz-e házas személy nem házast?
Kedves Kérdező!
Nem állt szándékában úgy beállítani, mint egy fanatikus. Annyit állítottam, hogy a 38. válaszomban feltett kérdésemet egyik reakciódban sem válaszoltad meg. Részben ezért írtam, hogy már nem akarok ehhez hozzászólni, mert úgy éreztem, innen nem jutunk előbbre. (Részben meg azért, mert nekem is van elég más dolgom. Ezt a részét megértem, hidd el.)
Reagálni pedig azért reagáltam mégis, mert úgy gondolom, amit a 48. válaszodban rólam írtál, az nem igaz. Ahogy fentebb ki is fejtettem.
Az 55-höz lemaradt a lényeg:
Tehát
A, Igen
B, Nem
C, Nem lehet eldönteni
Nem lehet eldönteni, hiszen a súlypont Sárán van, akiről semmiféle információ nincs. A három közül csak Béla házas, ő meg a csajt nézi, akinek nem ismerjük az állapotát.
Mit akartál ezzel a kérdéssel elérni Mojjo?
@58-59: Ez a kérdés a metakogníciós képességek egy kis szeletét teszteli, azt, hogy mennyire bírálod felül az ösztönös első gondolataidat. Az A, a helyes, azaz igen. Ha most utólag mégis felülbírálod a kapásból jött gondolatod, szerintem rá fogsz jönni, miért. Ha mégsem, persze elárulom 🙂
Ugyanígy érdemes minden másnál is átgondolnod azt, ami kapásból jönne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!