Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Űrhajók esetében kémiai...

Űrhajók esetében kémiai meghajtással 1 millió km/h elérhető vagy esetleg a 10 millió km/h?

Figyelt kérdés

ápr. 6. 16:03
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

A fénysebesség 10%-nál a relativisztikus hatások kb. 0,5%-os eltérést okoznak a newtoni fizikához képest. De még 30%-os fénysebesség esetén is csak 5% körülit. Mivel a számítás elméleti – pl. egyáltalán nem számolunk hatásfokkal –, így nagyságrendileg helyes lesz az eredmény úgy is, ha figyelmen kívül hagyjuk a relativisztikus hatásokat. 90%-os fénysebességnél már a relativisztikus tömeg pl. egy kicsivel több, mint a duplája lesz a nyugalmi tömegnek.

ápr. 6. 20:07
 12/19 anonim ***** válasza:

Szerintem a kérdező az 1 millió km/h bolygóközi utazásra értette. Még a 10-et is. Vagyis ahogy írta ezekkel a sebességekkel "kényelmesen utazni a naprendszerben" 100 millió km/h vagy afölött már nukleárist írt mint mondjuk a fúzió. De jó lenne az antianyag vagyis az lenne a legjobb, de hát nincs Dyson gömbünk hogy korlátlan mennyiségben állítsunk elő.

ápr. 6. 20:17
 13/19 TappancsMancs ***** válasza:
50%
11/ Okés.
ápr. 6. 20:21
 14/19 TappancsMancs ***** válasza:
50%
12/ Okés.
ápr. 6. 20:23
 15/19 anonim ***** válasza:
50%
Miért kémiai meghajtás esetében mi lehetetleníti el azt hogy egy rakéta elérje az 1 millió km/h?
ápr. 6. 20:26
 16/19 anonim ***** válasza:
Mivel a kémiai hajtás egy fokozatban csak néhány ezer méter/másodpercet tud kihozni, a kérdező által megkívánt sebességhez irreálisan sok fokozatot kéne alkalmazni. A fokozatok nagyjából 1/10 tömegarányban vannak egymáshoz - tehát technikailag abszurd lenne 5-6 fokozatnál többet alkalmazni - ezért a feltett kérdésre GYAKORLATILAG NEM a helyes válasz!
ápr. 6. 22:07
 17/19 anonim ***** válasza:
0%

Nyilván hogy ha nagyobb rakétát építesz, akkor több / erősebb hajtóművet is kell rászerelni. Nem tudok róla, hogy lenne elméleti felső határa annak, mekkora rakétát lehet építeni.

Starship és 2 fokozatból áll és a világ legnagyobb rakétája. Sea Dragon meg annál is nagyobb lett volna miért ne lehetne 400-500 m vagy 1 km magas rakétát építeni? Ekkora méretnél szerintem már elegendő hajtóanyag és hajtómű lenne rajta ami 1 millió km/h elérné persze nem számoltam ki mennyi lenne az annyi.

ápr. 6. 23:17
 18/19 anonim ***** válasza:

Csakúgy hogy viszonyításképpen kiszámoltam mennyi energia és hajtóanyag kellene ahhoz hogy mondjuk 100 tonna hasznos terhet felgyorsítsunk 1 millió km/h sebességre.

Használjunk hidrogén és oxigén hajtóanyagot ami e leghatékonyabb hajtóanyagok. 572kj/mol energia szabadul fel a reakció során. 1mol=1 gramm.

Ahhoz hogy 100 tonna hasznos terhet felgyorsítsunk 1 millió km/h-ra 450 billiárd joule-ra van szükségünk.

Hasznos teher:100 tonna

Szükséges energia:450 billiárd Joule

Hidrogén-oxigén rekció:572 kj/mol=572 000 Joule tehát grammonként ennyi energia szabadul fel.

788091 tonna szükséges hajtóanyag jött ki.

Ez óriási a Starship 5000 tonna. De szóljatok ha valamit elszámoltam vagy rossz.

ápr. 7. 04:19
 19/19 anonim válasza:
0%

Érdekes volt elolvasni a "földhöz ragadt" hajtómű elméleteket. :)

Az 1 millió a reális a kérdésedre válaszolva, mivel az közelíti meg a fénysebességet.

Persze a kémiai hajtómű felezési ideje alkalmatlan bolygóközi utazásra, és a 3Dimenziós térben meg a csillagközi utazásra.

Van egy fontos pont a sebesség terén, ez a fény sebessége. Ami ugye a leggyorsabb. (Tudom tudom, a sötétség gyorsabban terjed. :D )

Az ion hajtómű, mert nyilván űrutazás esetén el is felejtheted ezeket a mostani bohócokat, és a gagyi hajtóműveiket.

Tehát az ion aminél ugye hasadáskor duplázódik a tolóerő ez exponenciálisan gyorsul csak.

A bolygóközire azért nem jó, mert időbe telik a gyorsulás.

Tehát mire eljut egyikből a másikba túl sok az eltelt idő a nulláról indulva. Esetleg csuzlival lehetne segíteni...

A csillagközivel meg az a gond, hogy amikor eléri a fénysebesség közeli határértéket, torzul a relatív idő.

Írt itt már valaki egy majdnem fénysebességet. :)

Szóval a fénysebesség 1.079.252.827,2 km/h

Ami azt jelenti ugyebár, hogy a fény enyi kilómétert tesz meg 1 év alatt.

Igen ám, de az űrhajó év, 2000 földi év.

Tehát, a fénysebességgel száguldó űrhajó 1 éve alatt a földön 2000 év telik el.

A fénysebességet persze nem éred el, csak megközelíted, így a relatív időtorzulás is annak megfelelően gyengébb.

(Ugye még mindig a kérdésed megválaszolását (1M km/h) vesszük alapul.)

A kérdéseden kívül, tehát, ha bolygóközit akarsz, azt vagy kilövésés

technológián kell alapoznod, a kémiai mellett.

Tehát külső hajtóerő, vagy ugymond hajítóerő, vagy vivőhullám, stb.

vagy nagyon precíz térgyűrési technológia kell, vagy megfelelő dimenzió ugrás.

Ezen tehnikák kifeljtésére meg elég sok oldalt kéne írni.

A lényeg, hogy a kérdésedre a válasz, a relativitási elmélet miatt,

az 1millió a vélasz, és nem a 10 millió.

Az ugyanis nem megtehető fizikai síkon kémiai hajtással.

Abba persze nem mentem bele, hogy az ion hajtás az nem épp egy fosszilis üzemanyag. Aki fosszilis üzemanyaggal akarja a világűrt meghódítani, az jó oktatási anyag lesz pár évszázad múlva az iskolákban, "az emberek tévedései" tangyárgyból, a vallási baklövések, az izzószálas villanykörte, a katódsugaras képmegjelenítés, és a kőolaj hajtású jármművek után. :D

ápr. 7. 04:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!