Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért a dióda feltalálásával...

Miért a dióda feltalálásával vált lehetőség az első rádiók megépítésére? Mi szerepe van a diódának egy rádió áramkörében? Sima egyenirányításon kívül mit tud egy ilyen áramkörben csinálni?

Figyelt kérdés

Egyszerűen számomra egy dióda túl egyszerű alkatrész ahhoz, hogy ez legyen a lelke egy rádiónak.

Az egyik irányba engedi folyni az áramot, a másik irányba zár. Rém egyszerű. Ennél többet nem tud.

Mi értelme egyáltalán ennek az alkatrésznek? Azon kívül, hogy AC jelből DC jelet csinál... de ott is a lényeget inkább egy kondenzátor végzi a diódák után. Meg azon kívül, hogy esetleg védelem ott, ahol ez kell.

Ehhez képest amikor a rádió feltalálásáról beszélnek, mindig megemlítik a diódát, mint szükséges előzményt.

Mit csinál egy dióda egy rádióban?

2024. márc. 8. 19:55
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Köszönöm 10-es, őrá gondoltam.

És olvastam 71-ben a cikket, talán itt van RT is a polcon.

Hogy kit ismerünk ma feltalálóknak azt tudtam.

2024. márc. 9. 17:40
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

"Egyszerűen számomra egy dióda túl egyszerű alkatrész ahhoz"

A DBM egy kétszeresen kiegyenlített gyűrűs (4 diódás) keverő, még mikrohullámú tartományban is használható.

Szóval? Egyszerű, de nagyszerű. Szerintem.

2024. márc. 9. 18:21
 13/14 A kérdező kommentje:

Az utolsót sajnos nem értem. =(

A DBM minek a rövidítése?

2024. márc. 9. 18:48
 14/14 anonim ***** válasza:
Double Balanced Mixer .. írtam magyarul is.
2024. márc. 9. 19:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!