Minden határérték ekvivalensen helyettesíthető infinitezimális dx egységekkel?
Vegyük mondjuk egyváltozós, valós függvényeknek a hátértékét a végtelenben: lim h->végtelen f(h). Az állítom, hogy ez ekvivalens (minden f függvényre egyenlő) azzal, hogy f(1/dx), ahol dx a Newton-Leibniz-féle infinitezimálisan kicsi egység, amit a deriváltaknál és integráloknál is használunk. De tényleg ekvivalens és megoldható lenne minden limeszes határértékek nélkül?
Onnan jött az ihlet, hogy a deriváltfüggvény konkrétan így van definiálva, de az is csak egy határérték (ill. -függvény).
#11-es, a határértékes kifejezést úgy értem, hogy szerepel benne a "lim" kifejezés, mármint az egyenletben. Azt szeretném kideríteni, hogy lehet-e "lim" nélkül, mondjuk csak dx-ekkel csinálni.
Tehát ahelyett, hogy "lim h->x f(h)" helyett annyi, hogy f(x+dx) vagy valami ilyesmi. Nagyon követhetetlen a kérdés? Írj tetszőleges példát, és megmutatom rajta.
Kicsit próbáltam utána olvasni. Ahogy nézem a dy/dx (avagy df(x)/dx) alakban felírt derivált valójában nem is valódi hányados (még ha úgy is viselkedik sokszor).
"In its modern interpretation, the expression dy/dx should not be read as the division of two quantities dx and dy (as Leibniz had envisioned it); rather, the whole expression should be seen as a single symbol that is shorthand for" lim(Δx->0)(Δx/Δy)
Úgyhogy azt hiszem, ennek a kérdésnek a megvitatása meghaladja az én tudásomat. Azért még a kérdező pár válaszára reagálok.
Szerintem az összes definícióban fordítva írtad fel a nevezőt, mint a megegyezés (így pont ellentétes előjelet kapsz a deriváltra, mint kéne).
A 3. és 4. egyenletedet én nem tudom értelmezni.
"f'(x) = lim h->végtelen (f(x)-f(x+1/h))*h
Ez ekvivalens a fenti két definícióval is, de mondd, ha szerinted nem."
Azt hiszem ekvivalens (bár teljesen biztosra nem merem mondani). De mire jó ez?
"És az lenne az értelme, hogy nem "kellene" többé határérték, csak dx."
Már miért ne kéne? Továbbra is határértékkel definiáltad.
"Tehát ahelyett, hogy "lim h->x f(h)" helyett annyi, hogy f(x+dx) vagy valami ilyesmi. Nagyon követhetetlen a kérdés? Írj tetszőleges példát, és megmutatom rajta."
Teljesen érthetetlen, hogy mit szeretnél. Mi lenne ha most 1x kivételesen ezt felírnád egy darab papírra, hogy lássuk, hogy mi van mi alatt (ahogy a határértéknél szoktuk) beszkennelnéd és feltennéd valami képküldő oldalra?
@sadam87:
> Ahogy nézem a dy/dx (avagy df(x)/dx) alakban felírt derivált valójában nem is valódi hányados (még ha úgy is viselkedik sokszor).
Mondj egy példát, amikor szerinted nem viselkedik úgy. (Persze ne olyat, amikor d-vel akarnál egyszerűsíteni.)
> Szerintem az összes definícióban fordítva írtad fel a nevezőt, mint a megegyezés (így pont ellentétes előjelet kapsz a deriváltra, mint kéne).
Teljesen igazad van, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem, javítom magam! :)
> A 3. és 4. egyenletedet én nem tudom értelmezni.
Magyar wikit nem, de angol nyelvűt találtam: one-sided limit:
Gyönyörű példa, és ahogy még én is tanultam anno. A "h->a+" azt jelenti, hogy h tart az a értékhez pozitív oldalról/felülről, csak a fórumon nem tudom a plusz jelet a jobb felső indexbe írni. A "h->a-" hasonlóan.
> "f'(x) = lim h->végtelen (f(x)-f(x+1/h))*h
> Ez ekvivalens a fenti két definícióval is, de mondd, ha szerinted nem."
> Azt hiszem ekvivalens (bár teljesen biztosra nem merem mondani). De mire jó ez?
Természetesen itt is felcseréltem a kivonás két oldalát, de akkor ebben is egyetértünk. Ez azért jó, mert dy/dx-ben nincs közvetlenül "lim" kifejezés, mondjuk úgy közvetlen határérték.
> Továbbra is határértékkel definiáltad.
Ha a dx-et a határértékfogalmon keresztül definiáljuk, akkor persze, igen, semmi teteje ennek az egész okoskodásnak. De ha azt mondom, hogy az az egyenlet tartalmaz határértékszámítást, amiben szerepel a "lim" operátor, és amiben csak dy-ok, dx-ek vannak, azok meg nem, vagy legalábbis egy másik kategória, akkor érdekes lehet a dolog. (Persze ez matematikailag nem precíz.)
Szerintem a dx egy túl speciális dolog ahhoz, hogy a vele való munkát mezei határértékszámításnak csúfoljuk. És azt is mondom, hogy ez a dx helyettesíti ezt a bizonyos "sima" határértékszámítást - ha éppen ez lenne a cél.
"Mondj egy példát, amikor szerinted nem viselkedik úgy."
Nem állítottam, hogy ismerek ilyen példát. Nézd meg, mit idéztem és mit írtam utána.
" (Persze ne olyat, amikor d-vel akarnál egyszerűsíteni.)"
Nem tudom miért ismételgeted ezt. A d-vel "egyszerűsíteni nyilvánvalóan teljesen értelmetlen.
"A "h->a+" azt jelenti, hogy h tart az a értékhez pozitív oldalról/felülről, csak a fórumon nem tudom a plusz jelet a jobb felső indexbe írni. A "h->a-" hasonlóan."
Köszönöm, de tudom jelent az egyoldali határérték. Azt nem értem, hogy mi értelme ezeket felírni.
"Ez azért jó, mert dy/dx-ben nincs közvetlenül "lim" kifejezés, mondjuk úgy közvetlen határérték."
Nem mintha eddig lett volna...
"Ha a dx-et a határértékfogalmon keresztül definiáljuk, akkor persze, igen, semmi teteje ennek az egész okoskodásnak."
És pontosan így definiáltad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!