Az emberek (mint pl. a fizikusok) miért nem képesek megkülönböztetni az értést a nemértéstől?
Vegyünk egy általános iskolai példát:
Miért kisebb a nehézségi gyorsulás az Egyenlítőn, mint a sarkon?
A tanár válasza: Mert távolabb van a Föld középpontjától.
Amikor ezt tanultuk, hosszasan gondolkoztam, majd arra jutottam, hogy nem értem. A többiek azonnal rávágták, hogy értik.
A társadalom kollektíven azt gondolja, hogy a kérdés meg van magyarázva, miközben nincs. Hogy tud emberek tömkelege valamit érteni vélni, ha nem is értheti a rendelkezésre álló magyarázat hiányos volta miatt? Nem csak tudományos kérdéseknél merül ez fel, hanem a társadalom minden szegletében.
Engem csak az irritál, hogy egyetemen a "butábbak" közé tartoztam csak azért, mert nem értettem azt, amit lehetetlenség érteni. Mások meg az "okosabbak" közé tartoztak, mert ugyanolyan hibásan gondolkoztak, mint a tanár.
Amúgy megadtad már a szerinted jó választ? Nem tűnik olyan vészesen nehéznek.
Amúgy meg #11-ben beblöfföltem én is a tanár válaszát (valamit gondoltam mögötte, de az nem jó, az meg pláne nem amit írtam).
De kimondom sejtésként, motiválni egy precíz kiszámítást/becslést/korlátozást: az "azaz nagyobb tömeg van alatta" lényegében semmit nem számít, ennek a plusz anyagnak lényegében ugyanannyi a hatása az egyenlítőn és a sarkon levő testre is. Mittudomén, milliomod nagyságrendű sincs az eltérés.
Ha valaki kiszámolja, mondjuk ellipszoidra, akkor az én sejtésem az, hogy ha a Föld egy forgási ellipszoid, hogy a szélessége 3 ezrelékkel nagyobb mint a magassága, akkor az egyenlítőn 6 ezrelékkel lesz kisebb a gravitáció, tehát 'pontosan' annyi, amennyit a középponttól vett távolság okoz. Mondjuk 5.9-6.1 ezrelék közötti, hogy cáfolható legyen (és ez az eltérés nem is ebből a plusz anyagból jön, hanem az 1/x^2 és a deriváltja közötti eltéréséből).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!