Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az emberek (mint pl. a fizikus...

Az emberek (mint pl. a fizikusok) miért nem képesek megkülönböztetni az értést a nemértéstől?

Figyelt kérdés

Vegyünk egy általános iskolai példát:

Miért kisebb a nehézségi gyorsulás az Egyenlítőn, mint a sarkon?

A tanár válasza: Mert távolabb van a Föld középpontjától.

Amikor ezt tanultuk, hosszasan gondolkoztam, majd arra jutottam, hogy nem értem. A többiek azonnal rávágták, hogy értik.

A társadalom kollektíven azt gondolja, hogy a kérdés meg van magyarázva, miközben nincs. Hogy tud emberek tömkelege valamit érteni vélni, ha nem is értheti a rendelkezésre álló magyarázat hiányos volta miatt? Nem csak tudományos kérdéseknél merül ez fel, hanem a társadalom minden szegletében.

Engem csak az irritál, hogy egyetemen a "butábbak" közé tartoztam csak azért, mert nem értettem azt, amit lehetetlenség érteni. Mások meg az "okosabbak" közé tartoztak, mert ugyanolyan hibásan gondolkoztak, mint a tanár.

2023. okt. 9. 20:21
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:
Végülis a chatgpt-nek van haszna. A jelen kérdésnél értelmesebb választ adott, mint bárki más.
2023. okt. 11. 10:34
 22/33 A kérdező kommentje:
A 8-as válasz pl. egy totál felesleges szócséplés. Egyáltalán nem arról van szó, hogy a példabeli kérdést ne lehetne jól elmagyarázni, pusztán arról van szó, hogy a "mert távolabb van a föld középpontjától" egy általános iskolás számára semmitmondó válasz. Ha el is mondták a gyereknek előtte azt a bizonyos képletet, amiben a távolság a nevezőben van, akkor se lesz a gyerek előrébb, hisz az Egyenlítő ugyanúgy nulla távolságra van a Földtől, mint a sarkok.
2023. okt. 11. 18:57
 23/33 anonim ***** válasza:
72%

Az nem egészen van meg, hogy általánosban hogyan tanították pont ezt (szerintem nem is igazán tértünk ki arra, hogy hol milyen a nehézségi gyorsulás), de középsuliban határozottan volt szó róla, hogy ez akkor működik, ha a gömbszerű testek középpontjától mérjük a távolságot, nem pedig a testektől.

Kapcsolódó, amin meglepődtem, hogy nem tudják az emberek: https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__egyeb-kerdesek__6.. GyK/6521410

2023. okt. 13. 11:04
 24/33 A kérdező kommentje:
De ez még mindig kevés magyarázat, hisz pont az a kérdés, hogy egy nem tökéletesen gömb alakú testnek milyen a gravitációs tere. A gyerek logikusan úgy is gondolkodhat, hogy mivel az Egyenlítő távolabb van a középpontól, ezért több kőzet, azaz nagyobb tömeg van alatta, és ezért a gravitáció is nagyobb az Egyenlítőnél.
2023. okt. 13. 11:46
 25/33 dq ***** válasza:
50%
Pontosan. És nem gömb alakú testnek a gravitációs tere nem gömbszimmetrikus, így az erő nem attól függ, hogy milyen távol vagy a Föld középpontjától. Például ha a Föld nem egy lapított labda, hanem inkább egy kicsit súlyzóra hasonlít, akkor direkt a távolabb levő részein nagyobb a g, mint a közepénél. Ezért írtam, hogy a magyarázat színtiszta baromság (és hogy az ilyen magyarázatok lényegében mindig azok), és hogy a legjobb amit tehetsz, hogy továbblépsz.
2023. okt. 13. 14:20
 26/33 anonim ***** válasza:
56%

"dq" - az a helyzet, hogy esetünkben a Föld egy konvex test, mely egy ellipszoiddal jól közelíthető, és ezért egyszerűen megérthető és számolható a gravitációs mezeje.

A felvetett kérdés nem oktalan, hanem csak arra mutat rá, hogy a tanár valószínűsíthetően nem magyarázott el mindent elég szemléletesen!

2023. okt. 13. 15:33
 27/33 A kérdező kommentje:

"mely egy ellipszoiddal jól közelíthető, és ezért egyszerűen megérthető és számolható a gravitációs mezeje"

Azt megnézem, amikor te egyszerűen kiszámolod egy ellipszoid gravitációs mezejét.

2023. okt. 13. 18:06
 28/33 dq ***** válasza:
50%
Ez egy blöff? Mert nem értem mi köze van a konvexségnek ehhez, konkáv testét is ki lehet számolni. Vagy akár annak, hogy ellipszoiddal közelíted, egyáltalán nem tűnik úgy, mintha bármivel is egyszerűbb lenne: [link]
2023. okt. 13. 18:06
 29/33 A kérdező kommentje:
Nem blöff, csak fogalma sincs róla. Azt hiszi (gondolom), hogy egy ellipszoidnak a mágneses mezeje ugyanolyan ellipszoid, mint maga a test.
2023. okt. 13. 18:08
 30/33 A kérdező kommentje:
Vagy fogalmam sincs mit hisz, nem mondtam semmit.
2023. okt. 13. 18:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!