Az emberek (mint pl. a fizikusok) miért nem képesek megkülönböztetni az értést a nemértéstől?
Vegyünk egy általános iskolai példát:
Miért kisebb a nehézségi gyorsulás az Egyenlítőn, mint a sarkon?
A tanár válasza: Mert távolabb van a Föld középpontjától.
Amikor ezt tanultuk, hosszasan gondolkoztam, majd arra jutottam, hogy nem értem. A többiek azonnal rávágták, hogy értik.
A társadalom kollektíven azt gondolja, hogy a kérdés meg van magyarázva, miközben nincs. Hogy tud emberek tömkelege valamit érteni vélni, ha nem is értheti a rendelkezésre álló magyarázat hiányos volta miatt? Nem csak tudományos kérdéseknél merül ez fel, hanem a társadalom minden szegletében.
Engem csak az irritál, hogy egyetemen a "butábbak" közé tartoztam csak azért, mert nem értettem azt, amit lehetetlenség érteni. Mások meg az "okosabbak" közé tartoztak, mert ugyanolyan hibásan gondolkoztak, mint a tanár.
Az nem egészen van meg, hogy általánosban hogyan tanították pont ezt (szerintem nem is igazán tértünk ki arra, hogy hol milyen a nehézségi gyorsulás), de középsuliban határozottan volt szó róla, hogy ez akkor működik, ha a gömbszerű testek középpontjától mérjük a távolságot, nem pedig a testektől.
Kapcsolódó, amin meglepődtem, hogy nem tudják az emberek: https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__egyeb-kerdesek__6.. GyK/6521410
"dq" - az a helyzet, hogy esetünkben a Föld egy konvex test, mely egy ellipszoiddal jól közelíthető, és ezért egyszerűen megérthető és számolható a gravitációs mezeje.
A felvetett kérdés nem oktalan, hanem csak arra mutat rá, hogy a tanár valószínűsíthetően nem magyarázott el mindent elég szemléletesen!
"mely egy ellipszoiddal jól közelíthető, és ezért egyszerűen megérthető és számolható a gravitációs mezeje"
Azt megnézem, amikor te egyszerűen kiszámolod egy ellipszoid gravitációs mezejét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!