Valahol azt hallottam, hogy az ősrobbanás első pillanatában csak energia létezett, ami idővel leptonokra és kvarkokra, az protonok, neutronok és elektronok építőköveivé alakult át, de ez hogy?
Az energia végső soron csak egy tulajdonsága az anyagnak (mint a tömeg), vagy tévedek? Egy tulajdonság hogy alakulhat át valamivé, amiből később anyag lehet? Vagy az hülyeség, amit eleve hallottam?
....
Nem kötekedni akarok a tudományos észrevételekkel, csak érdekelnek ezek a kérdések, és a chat gtp és a google-n összevissza információkat kapok. Ilyeneket olvastam pl. a keresésemre a google-n és a chat gtp-n:
- anyag = energia = információ (azt még megérteném, hogy tömeg = energia = információ, de ez az anyag egyenlőség nekem furcsa)
- az energia csak egy tulajdonsága az anyagnak, de ősrobbanásnál csak energia létezett, ami később leptonokra és kvarkokra alakult át. (Azaz vissza a kiinduló pontra, egy tulajdonsága az anyagnak hogy alakulhat át valamivé).
Azt még megérteném, ha valami, ami szintén rendelkezik energiával, átalakul anyaggá, ami rendelkezik vele, de így, hogy?
"Az energia végső soron csak egy tulajdonsága az anyagnak (mint a tömeg), vagy tévedek? Egy tulajdonság hogy alakulhat át valamivé, amiből később anyag lehet?"
Az energia a testek munkaévgző képességének mértéke. Anyag nem létezett az ősrobbanéás előtt, csak energia. Az energia koncentrálódott egy végtelenül apró kis pontba, ami azután tágulással kiterjeszkedett aka felrobbant
Energia például a fény.
Az ősrobbanás első pillanatában csak fotonok léteztek, mivel más még nem fért el a világban.
Igen.
Ezt csak mostanában kezdik vizsgálni, mert ritka, és nagy energia kell hozzá.
Ha veszel egy kis antianyagot, és az találkozik az anyaggal, energiává alakulnak.
De ez visszafelé is működik, csak kell hozzá 2 (legalább) gamma foton, amelyek pont szembetalálkoznak.
Nem tudjuk, mi volt az ősrobbanás előtt.
Az ősrobbanásban már ott voltak a fotonok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!