És vajon mégis miért nem barnul le az ember az ablaküveg mögött, holott (úgy tudom) az üveg átengedi az UV-t?
"Az UV-A inkább csak barnít, de az UV-B és C már éget."
Tévedés. Mind a hosszú távú barnulást, mind a leégést az UV-B okozza. Az UV-A a meglévő pigmenteken képes nagyon rövid idő alatt sötétíteni. Valamint mind az UV-A, mind az UV-B öregíti a bőrt. Az UV-C nem jut le a Föld felszínére.
"És vajon mégis miért nem barnul le az ember az ablaküveg mögött, holott (úgy tudom) az üveg átengedi az UV-t?"
Úgy, hogy nem engedi át az UV-t, legalábbis a lényegi részét nem (UV-A-ból valamennyi még átjut, de nem attól barnulsz, lásd #3-as válaszom)
Akkor mégsem engedi át az UV-t az üveg? Tudniillik a neten találtam cikkeket, amik ennek az ellenkezőjét állítják.
#5 Ha átengedné, üveg mögött is lebarnulnál.
Az UV-A-t kis részben átengedi.
Akkor autóüvegablak mögött nem kell aggódni? (Érzékeny vagyok a napra.)
'97-es évjárat.
Borzalom, hogy (mennyi) tudományosnak feltüntetett téves információval vezetik félre a népet az interneten! Áááááááááááááá!
És akkor ennek alapján pl. egy (üvegből készült) napszemüveg is, már alapból véd az UV ellen, mindenféle csilivili szűrő nélkül is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!