Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az emberek mekkora része...

Az emberek mekkora része gondolkodhat így?

Figyelt kérdés

Azért természettudomány kategória, mert ebben a jelenségben a logika és statisztika tudás teljes hiányát látom,kíváncsi vagyok, hogy ha ezeket jobban belevernék az emberbe, mi lenne.

Szóval: Manapság sok cikket dobál fel nekem a Facebook arról, hogy random embereknek ilyen olyan baja lett, pl összeesett egy 12 éves gyerek valahol.

A kommentek rögtön az oltást okolják...de szinte mindig.

A kérdésem az, hogy kb mekkora része az embereknek az, aki tényleg mindenféle kritika nélkül, csak a hite alapján lát bele ok-okozati viszonyt bizonyos dolgokba?

2023. júl. 27. 11:13
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

olyan emberrel én még nem találkoztam, akinek ne lettek volna szubjektív, nem megalapozott meggyőződései.

az átlagembernél többnyire van néhány olyan téma, amiben erősen az érzelmei és hite vezérli, de ezektől eltekintve többé-kevésbé azért ott a ráció a hozzáállásában

akik valóban elborult módon bekajálják a konteókat, totál elszállt elméleteket, az szerintem kb. 10-20 százalék lehet (fiatalok körében kevesebb, nyugdíjasok körében több)

2023. júl. 27. 11:24
 2/11 EagleHUN ***** válasza:
100%

A facebook "kifigyeli" megjegyzi miket néztél meg korábban, mikre kerestél rá a böngészőben, kiket és miylen bejegyzéseit lájkoltad stb...

Ez alapján küld és jelenít meg cikkeket és oldalakat.

És azoktól az emberektől is többet tesz láthatóvá akiknek a bejegyzéseit többször lájkoltad.

Mindebből következik hogy te most nem a nagytöbbség statisztikáját látod csak a saját tevékenységeidét, így a nagytöbbségre vonatkozó bármilyen következtetéses levonása téves lesz.

(Megjegyzem nekem hosszú időóta semmilyen oltásos cikket nem dobott fel, ez igazolja ezt.)

Tégy egy kísérletet hogy ezeket a bejegyzéseket és cikkeket illetve a létrehozóikat szundiba küldöd 30 napra. Irelevánsnak minősíted a cikket hirdetést stb...

Illetve ezzel párhuzamosan teljesen más jellegű dolgokat kezdesz megnézni.

Ettől pár napon belül teljesen megváltozik majd mit is dobál fel a facebook neked.

Szóval összességéban erre a facebok "lóra" ne nagyon tegyél mert átver megtéveszt. Statisztikailag és logikailag is (a világ szempontjából) teljesen irreleváns következtetésekre fogsz jutni általa!

2023. júl. 27. 11:27
 3/11 anonim ***** válasza:
86%

Kb az összes vallásos ember potenciálisan ilyen. Max nem mutatja ki, nem volt ilyen helyzetben, stb.

Ahol nem kell bizonyítás, hanem elég csak a hit, bármi megtörténhet.

2023. júl. 27. 11:29
 4/11 anonim ***** válasza:
79%

Az emberi gondolkodás olyan, hogy "lerövidíti" a logikai sorokat. Ha valakinek van egy erős meggyőződése, akkor abból akar mindent levezetni.

Szokták mondani, hogy ha lódobogást hallunk, akkor nem zebrára számítunk. Páran találnak csíkos lovat.

Nekem sok kisebb egészségi problémám van. A legtöbbről meggyőződésem, hogy lelki eredetű. A fehér köpenyes orvosok az ellenkezőjéről csak korlátozottan tudnak meggyőzni.

2023. júl. 27. 11:42
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

"Szokták mondani, hogy ha lódobogást hallunk, akkor nem zebrára számítunk."

na de ha idehaza patadobogást hallva lóra számítasz, az nem valami megalapozatlan meggyőződés, hanem a tapasztalataidból levont logikus következtetés.

2023. júl. 27. 11:45
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Az egyik gond, ha az ember nem kíváncsi a másik oldalra is.

pl: ha ma összeesik egy ember és az állítás az, hogy : tuti az oltástól, akkor meg kéne nézni, hogy régen is előfordult már ilyen? Ha igen, belátható, hogy ezek szerint mástól is lehet, nem csak az új oltástól.

Gyakran úgy gondolják, hogy valami vagy csak így, vagy csak úgy lehet, tehát végletekben gondolkodnak.

A másik, mikor ezt a másiktól is elvárják. Tehát, pl: szavazol egy pártra, vagy hiszel egy másfajta dologban, mint ők, akkor azt gondolják, hogy te teljesen ellene vagy annak az értékrendnek, amit 'jó' , még akkor is, ha volna közös halmaza ezeknek az értékeknek.

Illetve jön még a pontok összekötése, minden mindennel összefügg.

Ha te ezt gondolod, erről, akkor erről arról meg azt gondolod, mert.. és akkor a végén 1 véleményből lett egy komplett profil valakiről..

2023. júl. 27. 12:41
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Úgy gondolom, erre nincs még erősen viszonylagos válasz sem. Nem mérik. Hanem különféle szempontok alapján becsülnek és ebből hoznak ki egy eredőt.

Ilyen például az oltásokkal kapcsolatos nézetrendszer, a keresők "igénykielégítő" törekvései, amik alapján valóban önmagad kíváncsisági típusára ismerhetsz, tehát nem érdemes következtetéseket levonni belőlük.

A pszichológia úgy tartja, az asszociatív agynak két fázisa van. Az első szerint mindent elhiszel, ami szimpatikus. A beállítottságodtól és az ismereteidtől függ, hogy e ponton leragadsz-e, és manipulatív környezetben tévhitek tömkelegéről vagy meggyőződve. Ha szkeptikus alkat vagy, akkor működésbe lép az ellentmondás, és érveket vetsz össze. Amennyiben nem találsz ellentmondást, elhiszed. Ezt a hitet már könnyebb megingatni egy megfelelő ellentmondással. Azonban hogy erre mennyire vagy képes, az a tudásodtól függ, hiszen nem ismert dolog esetén nincs mire támaszkodni. Ebből következik hogy megfelelelő alkattal és ismerettel csak nagyon ritkán leszel átverhető.

Még annyit, a tudásszint egy összetett problémakör. Függ a neveltetésedtől, a szűkebb és tágabb környezeted kulturáltságától, a tanulási lehetőségektől, végső soron a gazdasági állapottól és a kormányok célrendszerétől (mert ez határozza meg a gazdaságot is és a napirenden lévő kérdéseket is). Ma Magyarországon durván eltúlzott az ellenségkép, az oltásokat is beleértve. Tehát a kérdésben megfogalmazottak itt teljesen természetesek, akkor is, ha mélyen hamisak.

2023. júl. 27. 15:49
 8/11 anonim ***** válasza:
78%

"Manapság sok cikket dobál fel nekem a Facebook"

A face felhasználó és az ő buborékja...

2023. júl. 27. 15:57
 9/11 A kérdező kommentje:
#8 Nem értetted meg a kérdést...
2023. júl. 27. 16:54
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

A nyolcas arra célzott, hogy a facebook nem releváns mércéje semmilyen nézet vagy hozzáállás elterjedtségének, mert automatikusan buborékokba igyekszik zárni. A facenek az az érdeke, hogy minél többet kommentelj, nézz posztokat, és maradj a facebookon, ahol láthatod a hirdetéseiket. Ezt azzal éri el, hogy ha valamilyen típusú/tartalmú posztokra rendszeresen reagálsz (likeolod, kommentelsz, megnézed ha videó) akkor a jövőben több olyat fog neked mutatni.

"Szóval: Manapság sok cikket dobál fel nekem a Facebook arról, hogy random embereknek ilyen olyan baja lett, pl összeesett egy 12 éves gyerek valahol.

A kommentek rögtön az oltást okolják...de szinte mindig."

Ennek az a magyarázata, hogy az ilyen posztokra az oltásellenesek fognak a leghevesebben reagálni, ők kommentelnek a legtöbbet. Ergo ha valaki posztol egy ilyen cikket, azt a face az oltáselleneseknek fogja mutogatni, mert őket érdekli intenzíven.

"A kérdésem az, hogy kb mekkora része az embereknek az, aki tényleg mindenféle kritika nélkül, csak a hite alapján lát bele ok-okozati viszonyt bizonyos dolgokba?"

Attól függ mit értesz bizonyos dolgok alatt. Az ember szeret ragaszkodni a hiteihez és az ösztönös reakciója az új információkra az szokott lenni, hogy "Hogy illik ez bele a világról alkotott képembe?" nem pedig az hogy "Hogy cáfol meg ez az új információ valamit amiben eddig hittem?". Ez mindenkivel így van, nem csak a konteósokkal. De a legtöbb emberbe szorult némi kritikus gondolkodás, még olyan országokban is, ahol az oktatási rendszer nem arról híres, hogy ezt a készséget különösebben fejlesztené. A valódi bolondokat, akik elvetemülten ragaszkodnak a tévképzeteikhez akármit is próbálsz nekik bebizonyítani én se tenném 10 százaléknál többre.

2023. júl. 27. 21:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!