Mennyire radioaktív a vörösiszap?
Annyira mint bárhol az út menti por.
És most nem röhögni,én is úgy olvastam ezt az MTA jelentésében.
Ha radioaktív, akkor már a kitermelése előtt is az volt.
Az ugyanis a földből le kibányászva, és azóta semmit nem tettek hozzá, amitől az lenne.
A nehézfémekre is ugyanez vonatkozik.
Az egyetlen dolog ami veszélyes lehet benne, az a marónátron, amellyel a timföldgyárban az aluminiumoxidot oldották ki belőle. Ezt minden vele dolgozó munkás tudja, nem kell hozzá tudósnak lenni.
Abban az épületben amelyikben laksz, minden kilogrammjának 50-500 Becquerel/kg a sugárzása. (1 Bq egy bomlás egy másodperc alatt.)
A vörösiszapnak ennél nem magasabb a természetes radioaktivitása.
Mivel a szénnek, a hidrogénnek, az oxigénnek és a nitrogénnek, tehát a testünket és a taplálékainkat felépítő legfontosabb elemeknek mindnek van radioaktív izotópja, ezért a sugárzáshoz hozzá vagyunk szokva, hiszen mindannyian radioaktívak vagyunk. A világűrből és a körülöttünk lévő élő és élettelen természetből is ér bennünket sugárzás, mert azok is radioaktívak.
De nem jobban, mint amit az épületekről írtam. És ez a lényeg, hogy egy adott dózis felett veszélyes a sugárzás csak. Ezt a veszélyes szintet a vörösiszap aktivitása nem éri el.
Azt nem tudom hogy mennyire radioaktív de az biztos hogy mérgező..
Rák kelltő anyag van benne,és aki azt mondja nem mérgező azt bele dobnám..
Aztán majd megtudnánk hogy kinek volt igaza.. :O
Meg akkor mért mart le mindenkit úgy? Lehet hogy annak nincs köze ahhoz hogy mérgező vagy nem,de TUTI hogy van benn mérgező anyag
a meggyben is van mérgező anyag, és mégsem halsz meg...
a maró nem jelenti, hogy mérgező is
Elvileg a vörös iszap semmilyen mérgező komponenst nem tartalmaz, csakhát ugye ebben az esetben mindenféle anyagot odaszállítottak "ártalmatlanítani" (magyarul beleöntötték).
Így viszont ha nagy mennyiségű ólmot mutatnak ki pl, azért sokan felelnek. Persze hogy kik, úgysem derül ki, mivel ezeket fű alatt csinálják.
Csak megjegyezném, hogy a vörösiszap az EU szabvány szerint hivatalosan NEM VESZÉLYES HULLADÉK.
Nálunk évtizedekig az volt, de amióta beléptünk az unióba, ezt meg kellett szüntetni.
Ha félsz a radioaktivitástól, dobd ki a cserepeidet otthon!
Nem vicc - persze most nem a műanyag cserepekről beszélek.
A vörösiszap ennél nem radioaktívabb. Ne ettől félj, hanem a mérgező hatásától.
""NEM VESZÉLYES HULLADÉK. " Pörögj benn egy kört majd meglátjuk"
Ha nem értesz hozzá, minek osztod az észt????
Pont annyira veszélyes az emberi szervezetre, mint a mosópor.
Én vállalom a megmártózást, ha te is megteszed hypóban. Lenne tippem ki jár jobban...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!