Mekkora a természetes radioaktív sugárzás?
Fontos lenne a pontos válasz, mert fizikából érettségizek és ezt sehol nem találom.
Talán 300 mSv, de ez nem biztos.
"Mekkora a természetes radioaktív sugárzás?"
A kérdés ebben a formában értelmetlen. Ha a természetes háttérsugárzás dózisteljesítményére vagy kíváncsi, az évente átlagosan 2,4 mSv a Földön.
300 mSv elég sok. Még nem valószínű, hogy káros, de pl. a fukushimai dolgozók normális 100 mSv/év dóziskorlátját felemelték 250 mSv/év-re a rendkívüli helyzet miatt. Mo.-n atomerőművi dolgozó a törvények szerint 50 mSv/év-et kaphat. A paksiak erre belső szabállyal rászigorítottak és 20-ra levitték. A "dózisrekorderük" 17 mSv-t kapott tavaly, vagy tavalyelőtt.
Tehát 300 azért nem kevés. Wikipédián egyébként fent van, ha a radioaktivitás cikket legörgeted.
Biológiai hatásról egy érdekes ábra:
1 rem = 10mSv, ha jól tudom.
Köszönöm szépen. Nagyon hasznosak voltak a válaszok.
Gondolkoztam hogy mit írjak ki, hogy 300 mSv vagy 3 mSv, mert nem akartam hülyeséget kiírni, de úgy látszik sikerült. :D
Még egyszer köszi!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!