Mi történne, ha hirtelen eltűnne a nap a naprendszer közepéből?
Felmerült bennem egy kérdés, amivel kapcsolatban több forrásból próbálkoztam utánanézni, de nem találtam választ. Remélem itt valaki tud adni némi útbaigazítást.
Ha a nap hirtelen eltűnne a naprendszer középpontjából, akkor - a fény és gravitációs hullámok terjedési sebessége miatt - erről kb. 8-9 perc múlva vennék csak tudomást olyan formában, hogy a nap fénye kialszik, valamint a körmozgásból áttér a föld egyenes vonalú mozgásba. Ezzel nincs gond, teljesen világos.
Ami ezzel kapcsolatban felmerült bennem az a következő: tegyük fel hogy van egy műholdunk, ami a nap körül kering, valahol a Nap és a Merkúr között. Ha a nap hirtelen eltűnik, akkor ezt a műholdunk legfeljebb 3 perc múlva érzékelni fogja. Ha ő ebben a pillanatban a Földre tekint, akkor viszont azt fogja látni hogy még egy darabig - nagyjából 10 percig - a Föld továbbra is körpályán kering. (műholdtól a Földig kb 5 perc alatt ér el a Nap eltűnésének a ténye, innentől újabb 5 perc míg a Földtől visszaér a műholdig az, hogy a Föld már egyenes vonalú mozgást végez).
Ezek alapján a műhold azt látta nagyjából 10 percig, hogy a Föld a semmi körül végez körmozgást. Ez viszont ellentmond a fizika törvényeinek. A kérdésem hogy a gondolatmenetemet hol rontottam el, vagy ha nem rontottam el akkor ilyesmi előfordulhat a valóságban?
"Ezért nincs értelme olyan dolgokról elmélkedni, ami a valóságban nem történhet meg."
De van. Ez egyfajta gondolatkisétlet.
Pl. az lehet az előnye, hogy egyetlen hatást le lehet választani a valóságban keveredő eseményekről és külön vizsgálni.
Ebben az esetben pl. léteznek nagytömegű testek kettős rendszerei, amik gravitációs hullámokat keltenek. Itt a testek folyamatosan megszünnek az egyik helyen lenni és továbbhaladva egy másik helyre kerülnek. Ezt az összetett hatást lehet elemeire bontani a gondolatkisérletben.
A Nap nélkül a Föld hőkészlete nagyon gyorsan kimerül.
Lásd a sivatagokat, ahol nappal hőség van, éjjel vacogtató hideg.
A Föld mélyéből származó hő, globálisan elenyésző.
A gejzírek, vulkánok, hőforrások csak lokálisan melegíthetnek át kis területeket.
A bolygónk hőakkumlátora a víz, ami a felület kétharmada, hatalmas a térfogata, és a Napból érkező energiát képes elnyelni eltárolni, de folyamatosan kapja az energia utánpótlást.
A Nap "hirtelen eltűnése" nem csak a a sötétség, de a fagyott világ idejét is jelentené.
Előbbi azonnal utóbbi rövid idő alatt.
A Föld innen nézve lehet hatalmas, de az univerzumban egy porszem, nincs annyi energiája, hogy a felszínét melegen tartsa a Nap nélkül.
Az is kérdéses, hogy a központi égitest nélkül elszabaduló bolygók, holdak, üstökösök, meteorok, meddig tudnak megmaradni.
A gravitációs egyensúly megszűnte után szétrepülő objektumok ütközhetnek egymással, másik csillagrendszerrel, de az is lehet, hogy egy másik csillag körül pályára állna.
Ez már csillagászati időszámítás kérdése, ami földi skálán akár millió években is számolható lenne.
Napfény nélkül talán csak az egysejtű lények között lennének túlélők több éves távlatban.
Napfény nélkül nincs fotoszintézis, növények nélkül nem tudnak megélni az állatok sem, s közben már az Amazonas is befagyott...
Az ember sem képes minden körülmények között a túlélésre.
Nap nélkül nincs az a technológia, ami megmentené az emberiséget.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Látom többen fennakadtak azon hogy ilyen nem történhet meg, szóval felesleges is lenne róla beszélni stb.
Megfogalmazhattam volna a kérdést úgy is hogy a Napból kilökődik több tonna anyag, ezért a naprendszer tömegközéppontja eltolódik a kilöködés irányába 1 mm-t vagy még kevesebbet, viszont a műhold azt látja hogy a Föld még 10 percig keringenek egy rossz középpont pont körül... Szerintem érezni hogy a mondanivalóm szempontjából az a legegyszerűbb ha kiveszem a Napot. Ahogy a 11-es is mondta ez egy gondolatkísérlet, köszönöm hogy megtalálta nekem a jó szót rá :D
7-esnek igaza van. Annyira a Föld sorsára fókuszáltam a gondolatkísérletben, hogy eszembe se jutott hogy a Földről nézzük a távolabbi bolygókat inkább :D
Bár a kérdés nem az volt hogy a földi élet hogy fog megváltozni ennek hatására, de örülök az ő válaszaiknak is :D
És köszönöm azoknak is akik a konkrét kérdésemre válaszoltak. Picit meglep hogy a semmi körül keringő objektumokat látnánk egy darabig a távolban.
Gondold el ugyanezt fénnyel.
Ha hirtelen megszűnne a Nap fénye. Megfelelően kicserélve a szavakat, meg kicsit átfogalmazva az lenne amit írtál. A Földről visszaverődő Nap fénye, Föld árékos része (...) mintha még ott lenne a Nap.
A csillagászatban nem ismeretlen az olyasmi, hogy minél távolabbra tekintünk annál régebbi állapotát látjuk a világegyetemnek. Olyan csillagok fényét látjuk melyek már nem is léteznek és olyan csillagok fényét még nem látjuk melyek már léteznek, de később látni fogjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!