Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az embereknél is van fenotípus...

Az embereknél is van fenotípusos szexuális szelekció úgy mint a páváknál?

Figyelt kérdés
2023. máj. 4. 09:01
1 2
 1/14 A nagy Levin ***** válasza:
100%
Nem tudom, pontosan hogy érted ezt a pávás szelekciót, de ahogy az állatvilágban sok faj egyedeinél, az embernél is van olyan , hogy az átlagosnál szebbnek, jobbnak, nagyobbnak stb akarja magát mutatni.
2023. máj. 4. 09:23
 2/14 A kérdező kommentje:

1

Úgy értettem, hogy a páváknál ha jól tudom csak a legszebb tollazatú páva kakasok tudnak szaporodni.

Az embernél nyilván szociokulturális hatások miatt nem csak a legnagyobb és legszebb hímek tudnak szaporodni, de ha az ősi viszonyokat tekintjük, akkor esetünkben is így lehetett?

2023. máj. 4. 10:48
 3/14 dq ***** válasza:
100%

Lényegében kizárólag fenotípuson (és a vak véletlenen) alapul a szelekció az embereknél is. Hogy máshogy? A pasas/nő mélyen a génjeidbe néz a szemed vagy a pénztárcád helyett?

Természetesen a gének is számítanak, ha nagyon szarok, akkor meg se születik a gyereked, vagy spermadonor vagy és szekvenálják a génjeid, vagy valaki a családod miatt választ téged, vagy akármi; de alapvetően minden a fenotípuson múlik.

2023. máj. 4. 10:56
 4/14 anonim ***** válasza:
97%
Napi incel kérdés megérkezett.
2023. máj. 4. 11:29
 5/14 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

Szaporodni az tud aki talál magának párt. Viszont ez nem feltétlenül a legszebb vagy legerősebb, pláne emberi viszonylatban (evolúciós viszonylatban meg főleg nem). Egy halom párt látok itt-ott akiknél az egyik fél vagy akár mindketten nem a világ legszebbjei. Legalább is számomra, de hát nem is nekem kell tetszenek hanem egymásnak 🤷

Evolúciós szempontból meg inkább az (szaporodóképes kort megélő) utódok száma a lényeges. S ha megnézed az ilyen “felső 10.000-es csudaszép-kőgazdag” párok gyakran nem is vállalnak gyereket, vagy csak 1-2-őt. Szóval ilyen tekintetben ők kevésbé sikeresek mint a 8-10 gyermeknek örvendő szomszéd Jóska.

2023. máj. 4. 11:48
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

"S ha megnézed az ilyen “felső 10.000-es csudaszép-kőgazdag” párok gyakran nem is vállalnak gyereket, vagy csak 1-2-őt. Szóval ilyen tekintetben ők kevésbé sikeresek mint a 8-10 gyermeknek örvendő szomszéd Jóska."

ez nincs így, a két legszaporább jövedelmi csoport a legfelső 10 százalék és a legalsó 10 százalék

2023. máj. 4. 12:11
 7/14 sadam87 ***** válasza:
100%

Nem, az embernél nincs, és nem is volt olyan erős szexuális szelekció, mint a páváknál. (Szexuális szelekció persze volt is, van is, de úgy, hogy csak néhány hím szaporodott.) Ez például abból is remekül látszik, hogy az ivari dimorfizmus sokkal kisebb a pávákéhoz képest (de még a gorillákhoz képest is).

Éppenséggel pont 8-4 évvel ezelőtt esett le (átmenetileg) drasztikusan a férfi effektív populációméret az Y kromoszóma vizsgálata alapján a nőkéhez képest. Azaz ebben az időszakban csak nagyon kevés férfinak lett utódja. Ellenben korábban sokkal kiegyenlítettebb volt az effektív populáció méret, azaz a férfiak sokkal nagyobb hányadának lett utóda (igaz, akkor is kevesebb férfinak, mint nőnek, de nem volt nagyon nagy a különbség). Az eredmények arra utalnak, hogy pont a mezőgazdaság elterjedése vezetett ahhoz, hogy csak kevés férfi tudott szaporodni az őskor végén.

[link]

2023. máj. 4. 15:30
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Igen, csak a legszebb emberi egyedek tudnak szaporodni. Az én szüleim is gyönyörűek, én is az vagyok, és a gyerekeim szülői értekezletén is mindig csupa gyönyörű apukával és anyukával vagyok körbevéve. Gyakorlatilag egy stock fotóban élek, te ezt szerintem elképzelni se tudod mennyire szép az élet így (majdnem olyan szép, mint én vagyok).
2023. máj. 4. 15:59
 9/14 dq ***** válasza:

#7: "Éppenséggel pont 8-4 évvel ezelőtt esett le (átmenetileg) drasztikusan a férfi effektív populációméret az Y kromoszóma vizsgálata alapján a nőkéhez képest. Azaz ebben az időszakban csak nagyon kevés férfinak lett utódja. Ellenben korábban sokkal kiegyenlítettebb volt az effektív populáció méret, azaz a férfiak sokkal nagyobb hányadának lett utóda (igaz, akkor is kevesebb férfinak, mint nőnek, de nem volt nagyon nagy a különbség)."

Kinek mi a nagyon nagy, a cikkbeli adatok[0] szerint 5 ezer éve 17-szer annyi nőnek volt gyereke mint férfinak, és előtte-utána is végig 3-szoros vagy nagyobb a különbség.

[0] : [link]

2023. máj. 4. 20:55
 10/14 sadam87 ***** válasza:

A 17-szereshez képest a háromszoros biztosan nem nagyon nagy. De tény, hogy a háromszoros különbség sem olyan kicsi.

2023. máj. 4. 21:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!