Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az a desztillált fehér ecet?

Mi az a desztillált fehér ecet?

Figyelt kérdés

Hallottam, amikor beszélgettek a buszon. De mi az a fehér ecet, és amikor desztillálják, az azt jelenti, hogy desztillált vizet használnak hozzá?


Az ecet az színtiszta ecetsav?


2023. ápr. 14. 12:30
 1/10 Z003 ***** válasza:
100%

A fehér ecet amit általában a konyhában használunk, nincs semmilyen mellék íze vagy színe. Mint például az almaecetnek.


A desztillált pedig arra utal, hogy az erjesztés után nem csak szűrik az elegyet, mint az almaecetnél hanem át is desztillálják. Így minden egyéb színezőanyag és az egyéb mellékízeket adó anyagok hátramaradnak.

2023. ápr. 14. 13:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
A legtisztább ecetsav sem "fehér", csak ha megfagy. Na, akkor az tényleg fehéren néz ki, ezért is nevezik jégecetnek. Amúgy meg színtelen átlátszó folyadék ez a fontos vegyipari alapanyag.
2023. ápr. 14. 14:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:
#1 Ilyen minden boltban lehet kapni?
2023. ápr. 15. 00:42
 4/10 anonim ***** válasza:

Tótiaiként én úgy tudtam, hogy Magyarországon 20%-os ételecetet is lehet kapni az élelmiszer boltokban. Azt már biztosan koncentrálták desztillálással. Tótiában mindig 8%-ék volt a maximum.


Vízmentes ecetsav csak a vegyszer-kereskedelemben kapható - de lehet, hogy már az is engedélyköteles.

2023. ápr. 15. 00:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 Z003 ***** válasza:

@3 Gyakorlatilag bármelyik élelmiszer boltba.

Amennyire én tudom ez a leggyakoribb márka:

[link]

Van 10 és 20%-os töménységben.

2023. ápr. 15. 02:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:
És mitől lesz desztillált?
2023. ápr. 15. 12:56
 7/10 anonim ***** válasza:

"És mitől lesz desztillált?"


Hát - kedves kérdező - amint a nevében is rejtve utalnak rá - kapaszkodj meg - a desztillálókészüléktől!


Bár manapság már szinte kizárólag fejlettebb rektifikálóberendezéseket használnak, melyekben egy lépésben akár egy egész sor desztillálás hatékonyságával megy végbe az elválasztási folyamat.

2023. ápr. 15. 13:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:

Nem úgy értem. Mért desztillálják le? Ha nem lenne ledesztillálva, az mért nem lenne jó?


Mitől lesz egy ecet fehér ecet? Van más ecet is?

2023. ápr. 15. 20:34
 9/10 Z003 ***** válasza:

Ittál már cefrét? Nem annyira jó mint a pálinka. Erjesztés során számos nem túl kellemes ízű és illatú anyag is keletkezik. Ezek egy része a kiindulási anyagból (ha nem tiszta cukorból indultak) és a lebomló baktériumokból ered.


Ha nem desztillálnák olyan lenne mint a egyes szűretlen sörök, zavaros és barna. Idővel megbüdösödne és úgy általánosságban sokkal kevésbé lenne eltartható. Valamint rosszabb íze lenne.

A másik nagy szerepe a desztillálásnak hogy töményíti az ecetet. Az erjedés során nem igen jut el 10-15% fölé és már ahhoz is nagyon specifikus körülmények kellenek. Így desztillációval töményítik.

2023. ápr. 15. 20:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

"Hallottam, amikor beszélgettek a buszon."

Ugye magyar vagy kérdező? De a desztillált fehér ecetről szóló beszélgetést nem magyar buszon hallottad, ugye? Angol nyelvterület?

2023. ápr. 17. 14:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!