Van különbség a desztillált víz és az ozmózisos szűrővel megszűrt víz között?
Egyik módszer sem tökéletes. Mindegyiknek megvannak a saját hiányosságai.
A reverz-ozmózisos szűrő inkább az igénytelenebb nagyipari sótlanításhoz és ivóvíz előállításához való módszer. A nagy vegytisztaságú vizet több egymás után alkalmazott módszerrel állítják elő.
Nálunk laborban többlépcsős ioncsere után egy revez izmózisos szűrő állítja elő a nagytiszta vizet, ami minőségében kb. megfelel a duplán desztillált víznek.
Egyedül talán annyi hibája van, hogy a gyantából származó szervesanyagok kimutathatóak.
Az ioncserénél ioncserélő gyantákat használnak. Ezeknek vannak poláris oldalláncai, aminek a végén, pl. Egy H+ fityeg. Mikor arra jár egy másik kation, bizonyos valószínűséggel megcserélődi a H+ Ionnal. Ha a gyanta tele van H+ ionnal, az egyéb kationok nem jutnak ki az ioncserélő oszlopból.
Némelyik gyantát lehet regenerálni pl. relatíve tömény HCl oldattal, de nálunk a laborban csak kidobják a kimerült oszlopot.
A mosogatógépekbe kell adagolni spéci darabos "vízlágyító" konyhasót. Na az a mosogatógépben lévő kationcserélő gyantát tölti újra Na+ ionokkal.
#6 #7 Így már értem.
Akkor most akinek otthon ozmózisos vízszűrője van, az tulajdonképpen desztillált vizet iszik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!