Léteznek hibák a matematikában?
Előfordulhatnak, emberek vagyunk... Azért nem valószínű, hogy a legfontosabb, a modern matematika gerincét adó tételekben hiba lenne. Azokat jópáran ellenőrzik.
De vannak híres hibák. Például az ún. Damek-Ricci tereket úgy fedezték fel, hogy egy konferencián felállt valaki, hogy hibát talált az elmondottakban, és ez meg ez az ellenpélda. Damek tételéről volt szó, és Ricci állt fel (vagy fordítva). Leegyszerűsítve, és emlékezetből írtam, nézz utána, ha érdekel.
Híres még a Nagy-Fermat-tétel, annak is találtak hibát a bizonyításában. De sikerült kijavítani. Fermat eredeti bizonyítása nem ismert, de feltételezik, hogy hibás volt az is.
Velem is előfordult, hogy hibás bizonyítással küldtem be cikket. Nem tűnt fel senkinek, de más okból nem fogadták el a cikket (szerencsére). Utóbb rájöttem a hibára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!