A nyolcasban írod, hogy: "Biológiailag a gyümölcsök termések vagy áltermések. A zöldségek meg lehetnek gyökér, szár, levél, rügy, termés is."
Tehát a gyümölcsnél is és a zöldségnél is megemlíted a termést. Akkor most melyik termés gyümölcs, és melyik termés zöldség? Ez az ötszázezer forintos kérdés.
"Nekem azt mondták, hogy a dió csonthéjas gyümölcs. Honnan tudjam, hogy kinek van igaza??"
Nevezhetjük gyümölcsnek, de akkor ennyi erővel pl. a fenyőtobozt is nevezhetjük gyümölcsnek. Maradjunk inkább a termés megnevezésnél, az pontosabb.
"Az a baj, hogy még mindig nem tudom, mitől lesz a gyümölcs gyümölcs és a zöldség zöldség! Mintha semmi nem történt volna eddig..."
A zöldség és a gyümölcs népi elnevezés, népileg sorolják egyikbe vagy másikba a különböző növényrészeket, épp ezért tájegységenként, népenként eltérő, hogy kik mit melyik csoportba sorolnak. Ezért nem is lesz sosem konszenzus egy csomó növényrésznél, hogy melyik zöldség melyik gyümölcs, mert nincs pontosan meghatározva, hiszen senki sem határozta meg, a nép körében ahogy esett, úgy puffant.
Akkor a termés lenne a helyes tudományos megnevezés? Amibe a gyümölcs is és a zöldség is beleférhet mint népnyelvi kifejezés?
Egyes ezt írta:
"Gyümölcs az a termés amit megeszünk, zöldség pedig az amit megeszünk, de nem a növény termése."
A paprika, paradicsom, uborka, cukkini... azok termések, mégis zöldségek.
Nem minden ehető növényt lehet a zöldség-gyümölcs kategóriába besorolni.
A gabonákat, mákot pl nem lehet.
Nézd, pl a dinnyét sem lehet határozottan besorolni, hogy melyikbe tartozik, mert nincs konkrét definíciója a zöldség/gyümölcs kategóriáknak....
A 8-as viszont (helytelenül?) a gyümölcsnél is és a zöldségnél is egyaránt megnevezi a termést! Ezzel akkor most mi van??
Ez érdekes!
Ezzel pedig csak egyre kuszább ez az egész! - hacsak nem abból indulunk ki, hogy ezek mind csak emberi tökéletlen kategorizálások.
26
Kezdem feladni.
Szerinted az uborka, paprika, cukkini termése az gyümölcs vagy zöldség?
Pont ez a kérdés! Eddig úgy tudtam, zöldség. De most már elbizonytalanodtam.
Mindkettő csoportnak lehet termése.(?)
"Eddig úgy tudtam, zöldség. "
és eddig nem tudtad, hogy ezek termések?
általános iskola kb 5-6 osztályban tanítják hogy ezek termések.
"Mindkettő csoportnak lehet termése.(?)"
Persze hogy lehet, miért ne lehetne? Sőt, a hóbogyónak, az akácnak és a nadragulyának is van termése, mégsem hívjuk őket se zöldségnek, se gyümölcsnek se.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!