Zöldség, vagy gyümölcs?
Hogy tudom megállapítani valamiről,hogy zöldség, vagy gyümölcs? Megkérdeztem a biológiatanáromat, és azt mondta, hogy biológiailag ami fás szárú növényen terem az gyümölcs,a többi zöldség.
Ezen meglepődtem,és rá is kérdeztem hogy akkor a paradicsom gyümölcs,hogy fán terem? Erre azt válaszolta, hogy biológiailag igen,csak az emberek azért mondják zöldségnek,mert nem édes.
Nektek mi a véleményetek erről?
Hogy valami zöldség vagy gyümölcs nem biológiai, hanem konyhatechnikai fogalom.
A paradicsomfa (Solanum betaceum) neve ellenére nem fa, hanem lágyszárú növény. Termése pedig nem a paradicsom, hanem a tamarillo. A paradicsom a Lycopersicon esculentum nevű évelő kúszónövény termése.
Igazából ezek nem biológiai, hanem gazdasági, felhasználói fogalmak.
"Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik. A köznyelv többnyire megszorítóbb értelmű, és csak a fás növényeken termő gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, (az édes ízt is társítja), míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is. A lágyszárú, egyéves növény frissen és nyersen fogyasztható terméseit tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felől inkább zöldségnek szokás nevezni. (A gyakorlatias választóvonal leginkább az, hogy az adott kultúrkörben jellemzően inkább nyersen, vagy főzve-sütve fogyasztják-e.) A „legközepebb” határeset a szamóca (földieper), amelynek az áltermését esszük, lágyszárú, de többéves növényről."
Szóval nincs pontos definíció.
Aha értem,szóval kinek mi :D
Igen a másik példám a földi eper lett volna, mint "zöldség".
Köszönöm a válaszokat!
Egszerűen arról van szó, hogy más definíciót használ a szakács, és mást a biológus.
A szakács számára az számít, hogy az adott termény inkább sós, vagy édes sütésben/főzésben használatos.
(Ezt néha még csak nem is az alapíze, hanem az ország főzési hagyománya dönti el.)
A rebarbarát például édes süteményekben használják, a zöldbabot, uborkát vagy a paradicsomot viszont salátákban és főzelékekben.
Minden növénynek számos ehető része lehet - a szára (zeller), a gyökere (répa vagy krumpli), a levele (saláta), a virágja (brokkoli), akár a szirmai is. A konyhaművészet számára hogy honnan jön, lényegtelen, az a lényeg, hogy íze alapján mire lehet használni.
A biológus száméra viszont az számít, hogy az adott termény milyen növény milyen részéből fejlődik ki.
A biológiai definíciója a "gyümölcsnek" az, ami egy virágos növény magháza köré nő.
A növény először a virággal odavonz valamilyen beporzó rovart (többnyire)-a virág színei ezt szolgálják. Miután megtermékenyül, képes magot növeszteni, a szirmokat elveszti és valami édes ízű, szintúgy színes húst növeszt köré, amit egy másik állat majd megeszik és a magokat elhullajtja valahol máshol; a növény így juttatja el a gyerekeit új és új területekre.
Ha egy egyszerű meghatározási módot akarsz, nézd meg, hogy vannak-e magok valamiben belül.
Tehát igen, ez alapján a növény gyümölcsének számít a paprika, a paradicsom vagy a tök is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!