Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Zöldség, vagy gyümölcs?

Zöldség, vagy gyümölcs?

Figyelt kérdés

Hogy tudom megállapítani valamiről,hogy zöldség, vagy gyümölcs? Megkérdeztem a biológiatanáromat, és azt mondta, hogy biológiailag ami fás szárú növényen terem az gyümölcs,a többi zöldség.

Ezen meglepődtem,és rá is kérdeztem hogy akkor a paradicsom gyümölcs,hogy fán terem? Erre azt válaszolta, hogy biológiailag igen,csak az emberek azért mondják zöldségnek,mert nem édes.


Nektek mi a véleményetek erről?



2016. szept. 27. 22:21
 1/10 anonim ***** válasza:
Nagyon hülye lehetek, mert nem értem ezt az egyszerű gondolatmenetet. A paradicsom fán terem? Paradicsomfa??? Vagy ez egy cáfoló "kérdés" volt?
2016. szept. 27. 22:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:

Paradicsomfa így van :

[link]

2016. szept. 27. 22:45
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Hogy valami zöldség vagy gyümölcs nem biológiai, hanem konyhatechnikai fogalom.

A paradicsomfa (Solanum betaceum) neve ellenére nem fa, hanem lágyszárú növény. Termése pedig nem a paradicsom, hanem a tamarillo. A paradicsom a Lycopersicon esculentum nevű évelő kúszónövény termése.

2016. szept. 27. 23:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
Az a gond, hogy míg a gyümölcs tudományos fogalom, addig a zöldség nem. Tehát nem lehet megválaszolni ezt.
2016. szept. 27. 23:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha biológiai szempontból akarjuk nézni, akkor a gyümölcs a növény termése, így persze a paradicsom is. Ha valaminek terméstől eltérő részét esszük, szárát, levelét, gyökerét, az a zöldség.
2016. szept. 27. 23:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 Hardy Weinberg ***** válasza:
100%

Igazából ezek nem biológiai, hanem gazdasági, felhasználói fogalmak.


"Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik. A köznyelv többnyire megszorítóbb értelmű, és csak a fás növényeken termő gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, (az édes ízt is társítja), míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is. A lágyszárú, egyéves növény frissen és nyersen fogyasztható terméseit tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felől inkább zöldségnek szokás nevezni. (A gyakorlatias választóvonal leginkább az, hogy az adott kultúrkörben jellemzően inkább nyersen, vagy főzve-sütve fogyasztják-e.) A „legközepebb” határeset a szamóca (földieper), amelynek az áltermését esszük, lágyszárú, de többéves növényről."


Szóval nincs pontos definíció.

2016. szept. 27. 23:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:

Aha értem,szóval kinek mi :D

Igen a másik példám a földi eper lett volna, mint "zöldség".


Köszönöm a válaszokat!

2016. szept. 28. 00:15
 8/10 Salx Narval ***** válasza:
100%
Mivel ezek nem botanikai elnevezések így valóban nehéz határvonalat húzni mert biztos, hogy találunk valamilyen növényt ami ezért, vagy azért kilóg bárhogyan határozzuk is meg a leírást. Én a felé hajlok, hogy talán az íz (édes, édes-savanyú gyümölcs a többi zöldség:D) szerinti meghatározás áll legközelebb a zöldség, gyümölcs kérdés eldöntéséhez, bár kivételek itt is vannak. A tanárod meghatározása is elég jó, kevés fán nő zöldség, viszont gyümölcs azért bőven nő félfás és lágyszárú növényeken is. A paradicsom pl mindegyik csoportba simán besorolható, senki nem fog megkiabálni bárhogy is nevezed.:D Az a legjobb ha a hagyományra hagyatkozva határozod meg, az-az úgy ahogy megtanultad a környezetedben élő emberektől.
2016. szept. 28. 02:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 Vree ***** válasza:
100%

Egszerűen arról van szó, hogy más definíciót használ a szakács, és mást a biológus.

A szakács számára az számít, hogy az adott termény inkább sós, vagy édes sütésben/főzésben használatos.

(Ezt néha még csak nem is az alapíze, hanem az ország főzési hagyománya dönti el.)

A rebarbarát például édes süteményekben használják, a zöldbabot, uborkát vagy a paradicsomot viszont salátákban és főzelékekben.

Minden növénynek számos ehető része lehet - a szára (zeller), a gyökere (répa vagy krumpli), a levele (saláta), a virágja (brokkoli), akár a szirmai is. A konyhaművészet számára hogy honnan jön, lényegtelen, az a lényeg, hogy íze alapján mire lehet használni.


A biológus száméra viszont az számít, hogy az adott termény milyen növény milyen részéből fejlődik ki.


A biológiai definíciója a "gyümölcsnek" az, ami egy virágos növény magháza köré nő.

A növény először a virággal odavonz valamilyen beporzó rovart (többnyire)-a virág színei ezt szolgálják. Miután megtermékenyül, képes magot növeszteni, a szirmokat elveszti és valami édes ízű, szintúgy színes húst növeszt köré, amit egy másik állat majd megeszik és a magokat elhullajtja valahol máshol; a növény így juttatja el a gyerekeit új és új területekre.


Ha egy egyszerű meghatározási módot akarsz, nézd meg, hogy vannak-e magok valamiben belül.


Tehát igen, ez alapján a növény gyümölcsének számít a paprika, a paradicsom vagy a tök is.

2016. szept. 28. 08:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 Tislerics Máté ***** válasza:
100%
Így van! Botanikai szempontbol nincs gyümölcs vagy zöldség. Úgy tudom amerikában törvény van arra vonatkozólag, hogy mi számít gyümölcsnek és mi zöldségnek. Gazdasagi okok miatt. Nem valami tudományos, de hát ez ilyen... :-D
2016. szept. 28. 09:29
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!