A zöldség és a gyümölcs között mi a különbség?
Én azt a definíciót szoktam használni (bár elismerem, sajnos nem tökéletes), hogy zöldséget szoktak szendvicsbe rakni, gyümölcsöt nem. :P
Egyébként a külön elnevezés kialakulása tényleg a konyhai felhasználással kapcsolatos. Biológiában nincsenek ilyen fogalmak. (Esetleg annyi különbséget lehet még mondani, hogy biológiai szempontból a gyümölcs mindig termés, a zöldség viszont legtöbbször nem - bár elég sok termés van, amit zöldségként fogyasztunk.)
3as ez jópofa, tetszett. Én úgy mondanám hogy a zöldséget sóval fűszerezzük, a gyümölcshöz illik a cukor. Szerintem az is nagyjából helytálló, hogy a gyümölcsök inkább lédúsak és édesek, míg a zöldségek rostosabbak. A gyümölcsöt nyersen is alapvetően fogyasztjuk, míg a zöldséget alapvetően főzzük, sütjük, pároljuk. Én így látom.
Amúgy a rendszertani besorolásuk néhol eltér a hétköznapitól valamilyen* okból.
Amerikában törvénybe foglalták, hogy a paradicsom zöldség! Botanikailag persze nem az, de hát ez ilyen! :D
1889-b en egy kereskedőcsalád, a Nix família pert indított a New York-i vámhatóság ellen , mondván, törvénytelenül vetnek ki adót a paradicsomszállítmányaikra, lévén a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs. A per évekig húzódott, és végül egész en a Legfelsőbb Bíróságig jutott.
A bíróság végül úgy döntött, hogy a paradicsom lehet hogy botanikailag inkább gyümölcs, a törvény előtt, gazdasági ügyekben mégis zöldségnek kell tekinteni.
2005-ben New Jersey a zöldséget törvénybe is foglalta, amikor az állam hivatalos zöldségévé tette a paradicsomot.
A témába vág még az a nyolcvanas évek óta tartó amerikai vita, ami arról szól, hogy zöldségnek számít-e a ketchup. A legutóbbi kongresszusi döntés értelmében igen. 2011-ben az iskolai ebédek kötelező zöldségtartalmát meghatározó szabályozás mondta ki, hogy egy pizzaszeleten 2 evőkanálnyi ketchup zöldségnek számít. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!