Mi lehet a TUDOMÁNYOS magyarázat arra, hogyha túl aszalok valamit (gyümölcs, zöldség), akkor utána nem bír vizet felvenni, legfeljebb nagyon minimálisat?
Figyelt kérdés
2020. szept. 3. 10:57
1/4 Wadmalac válasza:
Csak tippem van, valószínűleg lezáródnak a folyadékforgalmat lehetővé tevő pórusok.
2/4 anonim válasza:
Ha egy fürdőszivacsot összenyomsz kockacukor méretűre, akkor az sem tud túl sok vizet felvenni. És nem csak a méret miatt, henem a sűrűsége nő meg, tömörebb lesz, kevesebb hely marad a folyadéknak.
3/4 anonim válasza:
Az aszalás vegyi folyamatokat (is) beindít, a szivacshoz akkor hasonlítana, ha gyümölcsöt összepréselnéd.
4/4 Abody válasza:
Gyanítom, hogy ha a túlaszalás magasabb hőmérsékleten jön létre, akkor lejátszódnak olyan kémiai folyamatok, mint a maillard, és a cukrok, fehérjék egy része lebomlik és más molekulává állnak össze, emellett lehetséges karamellizáció is, ezt nem tudom hogy hat a vízfelvételre. Emellett a fehérjék áteshetnek irreverzibilis denaturáción, ami úgyszintén hathat a vízfelvevő képességükre. Csak képzeld el a tojást, miután megsütöd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!