Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi lehet a TUDOMÁNYOS magyaráz...

Mi lehet a TUDOMÁNYOS magyarázat arra, hogyha túl aszalok valamit (gyümölcs, zöldség), akkor utána nem bír vizet felvenni, legfeljebb nagyon minimálisat?

Figyelt kérdés

2020. szept. 3. 10:57
 1/4 Wadmalac ***** válasza:
50%
Csak tippem van, valószínűleg lezáródnak a folyadékforgalmat lehetővé tevő pórusok.
2020. szept. 3. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
59%
Ha egy fürdőszivacsot összenyomsz kockacukor méretűre, akkor az sem tud túl sok vizet felvenni. És nem csak a méret miatt, henem a sűrűsége nő meg, tömörebb lesz, kevesebb hely marad a folyadéknak.
2020. szept. 3. 12:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
Az aszalás vegyi folyamatokat (is) beindít, a szivacshoz akkor hasonlítana, ha gyümölcsöt összepréselnéd.
2020. szept. 3. 15:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 Abody válasza:
100%
Gyanítom, hogy ha a túlaszalás magasabb hőmérsékleten jön létre, akkor lejátszódnak olyan kémiai folyamatok, mint a maillard, és a cukrok, fehérjék egy része lebomlik és más molekulává állnak össze, emellett lehetséges karamellizáció is, ezt nem tudom hogy hat a vízfelvételre. Emellett a fehérjék áteshetnek irreverzibilis denaturáción, ami úgyszintén hathat a vízfelvevő képességükre. Csak képzeld el a tojást, miután megsütöd.
2020. szept. 3. 17:21
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!