Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 2023-ban a termèszetes szelekc...

2023-ban a termèszetes szelekció vagy a szexuális szelekció a dominánsabb?

Figyelt kérdés
2023. jan. 31. 14:23
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Szerintem hülyék vagytok! Akik úgy gondolják, hogy az “evolúció kevésbé, vagy jobban HAT” valamire , mint valami másra , az na jó, mondjuk úgy buruska., Nem akarok senkit megbántani. Ez kb olyan, mint azt hinni, hogy korábban az emberre jobban hatott a gravitáció, de amióta feltaláltuk a repülőt, már nem hat ránk annyira.

Az emberi faj evolúciója pont ugyanolyan mértékben zajlik, mint ahogy bármilyen más élőlényé is, csak mivel mi nagy mértékben civilizált környezetben élünk, a szelekció faktorait is ebben a környezetben kell keresnünk, kevésbé a szabad természetben. A szexuális szelekció szembeállítása a “természetes” szelekcióval is jó nagy marhaságnak tűnik. (Valami általános iskolai didaktikus kategorizálás lehet, mint amikor én orvos létemre rossz valaszt adtam arra az alsó tagozatos biosz kérdésre, hogy milyen csont a térdkalács, mert nem lapos csont ám!, hanem KÖBÖS!!! Édes f..szom tipikus esete!)

Azoknál a fajoknál, ahol nem csak úgy megerőszakolják a nőstényeket, hanem pl. együtt nevelik is őket, meg nyilván egyéb faktorok hattása is szerepet játszik, azoknál jeletős az ún. szekxuális szelekció. És az, hogy egy embernőstény (pl. Várkonyi Andrea) nem a “szebbiket” (Bochkor Gábor) választja, hanem a gazdagabbikat ( Mészáros Lőrinc), az ugyanúgy szexuális szelekció eredménye, mint a színes farkú páva esetében.

Ahogy a 6 millió évvel ezelőtt szaladgáló majomszerű elődeink között mászkálva nem vettük volna észre, hogy melyik az az egyed, amelyik az emberiség és melyik az, amelyik a csimpánzok őse lesz, most se tudjuk, hogy ki az az embertársunk, aki egy új faj ősapja/ősanyja.

2023. febr. 1. 15:53
 12/19 A kérdező kommentje:

11

Igen, erre gondoltam én is, hogy a természetes szelekció, nem beszélve a szexuálisról, még mindig játszik csak a civilizációs körülményekhez igazodva.

Egy gazdagnak amerikában nagyobb esélye túlélni mint egy szegénynek Indiában vagy Dél-Szudában.

Ugyanakkor egy megnyerő külsejű vállalat igazgatónak vagy ügyvédnek is nagyobb lehetősége van női partnert találni, mint egy gimit éppen elvégző targoncásnak.

2023. febr. 1. 16:15
 13/19 Tevenyereggyarto ***** válasza:
Jó, ezek mind igazak s szépek de lehet a felsőkategóriás ügyvédnek nem lesz gyereke vagy csak 1-2 esetleg, míg a szegénységben élőnek születik egy halom. S ugyan ez a tendencia jelen van a szoros rokonsági körükben is, szóval a hozzájuk genetikailag legjobban hasonlító embereknél is. Ha az ügyvédhez képest a szegénynek akár csak eggyel több gyereke megéli a felnőtt kort akkor az evolúciós szempontból már “előnyösebb”. Hiába él jobb életet András ha közben Józsinak több gyereke van. A következő generációban több lesz a Józsi-leszármazott mint az András-leszármazott, értitek.
2023. febr. 1. 16:35
 14/19 anonim ***** válasza:
Na és? Akkor a Józsi leszármazottjai terjednek el. Mi ezzel a baj?
2023. febr. 3. 10:55
 15/19 A kérdező kommentje:

“ Jó, ezek mind igazak s szépek de lehet a felsőkategóriás ügyvédnek nem lesz gyereke vagy csak 1-2 esetleg, míg a szegénységben élőnek születik egy halom.”

Jó de a lényeg nem ezen van, hanem a lehetőségeken. Az más tészta, hogy egyesek nem kívánnak élni saját elhatározásból a lehetőségeikkel.

2023. febr. 3. 11:02
 16/19 Tevenyereggyarto ***** válasza:

“Na és? Akkor a Józsi leszármazottjai terjednek el. Mi ezzel a baj?”

Bajnak ugyan nem baj. De ez pont azt mutatja ,hogy nem úgy befolyásolnak a körülmények mint ahogy az elvárnánk. Mármint az lenne a logikusabb ,hogy a jobb életet élő lesz az evolúciósan sikeresebb, de ez nem igaz ha mellette a mélyszegény az aki jobban szaporodik. Az evolúció utóbbit “díjazza”. Szóval értitek, az ügyvéd lehet ,hogy könnyebben talál párt, több lehetősége van az életben, kényelmesebb, jobb életet él stb-stb de ha kevesebb gyereke lesz akkor evolúciós szempontból nem az ő életvitele előnyös.

Ez megfigyelhető világszinten: a fejlett országok elöregednek, az emberek meggondolják a gyerekvállalást, sokan nem is vállalnak. Míg mellettük más országokban megy a milliós-milliárdos létszámú szaporulat.

Egyébként senki sem firtatta ,hogy az emberre ne hatna az evolúció. Tudjuk ,hogy hat, csak kicsit máshogy. Igen, a modern, ember alkotta környezet miatt.

A szexuális szelekciót sem állította senki SZEMBE a természetessel. Nem tudom ez honnan jött. Én például pont azt magyaráztam ,hogy az egyik egy változata/ részhalmaza a másiknak.

2023. febr. 3. 11:57
 17/19 anonim ***** válasza:
Ez szembeállítás a válaszok egyikében szépen le van írva. (Most nincs kedvem végignézni az összes választ, hogy megtaláljam neked.) És az is, hogy az emberre az evolúció máshogy hat, mint a többi élőlényre, minthogy ennek az álláspontnak a hangoztatója szerint a szelekció csak valamiképpen a természetben élő lények fejlődését befolyásolja, az ember meg ugye nagyrészt nem a “természetben” él, hanem a civilizációban, amiben meg valami érthetetlen módon szerintük nem érvényesül a szelekció. Vagy másképpen, vagy mi.
2023. febr. 3. 17:42
 18/19 Tevenyereggyarto ***** válasza:

Szerintem itt elbeszélünk egymás mellett. Vagy nem tudom mi van. Nem látom ki hol állította szembe egymással a szelekciókat. Na meg azt is ,hogy ezek ne hatnának az emberre. Hatnak-hatnak, csak mivel sajátos, egyedi környezetben élünk ezért az sajátosan hat. Na meg mindenféle “zavaró tényező” szintén beleszól az evolúciónkba ami nincs vagy máshogy van az állatvilágban, lásd például a 13 és 16-os kommentem.

2023. febr. 3. 18:16
 19/19 anonim ***** válasza:
Nem beszélünk el egymás mellett, csak a “zavaró tényezők” engem nem zavarnak. Azaz nem látom másnak az evolúciót attól, hogy a civilizáció keretei között zajlik ahhoz képest hogy ha a természetben történik. Elvi különbség nincs aközött, hogy a szelekciós nyomást az okozza, hogy divatba jönnek a sovány, kismellű nők, vagy hogy kipusztulnak a környékbeli baanánfák.
2023. febr. 3. 21:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!