Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 2023-ban a termèszetes szelekc...

2023-ban a termèszetes szelekció vagy a szexuális szelekció a dominánsabb?

Figyelt kérdés
2023. jan. 31. 14:23
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
Hol?
2023. jan. 31. 14:25
 2/19 A kérdező kommentje:

1

Elnézést. Az emberek körében érdekelne.

2023. jan. 31. 14:26
 3/19 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem egyik sem nagyon domináns már az ember esetében.

És ha azt veszem, hogy a történelem folyamán sokszor nem is az érintettek választottak párt maguknak, hanem a szüleik, akkor még annyira sem.

Tudom már a 20. században nem annyira volt jellemző, de az én anyámnak is a nagyanyám mondta meg, hogy kihez kell hozzámennie.

2023. jan. 31. 14:38
 4/19 hollófernyiges ***** válasza:
100%
Az embereknél már rég nem működik egyik szelekció sem. Gondolj bele, az evolúció nem a vonzerődet díjazza, hanem hogy hány gyereked van. A kettő már rég elszakadt egymástól.
2023. jan. 31. 15:35
 5/19 Kólauborkával ***** válasza:

Ahogy írták előttem: az evolúció jelenleg is végzi a munkáját, nem állt meg, de a természetes és sexuális szelekció már nincs ránk olyan hatással, mint a vadvilágra (növények, gombák, állatok). Csak gondolj bele egy leszázalékolt ember meddig élne segítség nélkül, akár a mai világban is, nem hogy a vadonban.

Illetve ha gyereket akarok, de nincs párom? Sebaj, ha nő vagy lehet venni spermadonort, ha csávó akkor béranyát…

De evolválni evolválunk, csak az a kérdés hova…

2023. jan. 31. 17:15
 6/19 anonim ***** válasza:
Csak nekem nem világos, hogy mi a különbség a természetes szelekció és a szexuális szelekció között?
2023. jan. 31. 20:13
 7/19 Tevenyereggyarto ***** válasza:

A szexuális szelekció lényegében egy kisebb része a szelekciónak. Nagyjából annyit tesz ,hogy a partner dönt kivel párosodik, milyen tulajdonságú egyedek tetszenek neki stb. Leggyakoribb példa a hím pávák hatalmas farktollai. Nem azért ilyen nagyok s színesek mert praktikus lenne, sőt ezzel sokkal könnyebben észreveszik a ragadozók s repülni is nehezebben tud. Viszont a nőstényeknek ez tetszik ezért elterjedt/ fennmaradt.

2023. febr. 1. 08:49
 8/19 A kérdező kommentje:

7

Pontosan ezt jelenti, köszi.

Az ember esetében úgy 6-7000 évig irányítva volt, hogy ki kivel alkosson párt.

Arra is kíváncsi lennék, hogy ez a páva-effektus mennyire volt jellemző az emberre a civilizációk kialakulása előtt az őskorban, illetve a párválasztás liberalizációja milyen hatással van erre.

2023. febr. 1. 09:06
 9/19 anonim ***** válasza:

Továbbra se értem mi a különbség. A fejlett állatok többsége azzal párosodik, aki tetszik neki. Ha nem is a kinézete, de a tulajdonságai tetszenek neki.

2023. febr. 1. 09:16
 10/19 Tevenyereggyarto ***** válasza:

Igen, így van. Szexuális szelekció nem csak az embernél létezik. Szóval ahogy írtam a szexuális szelekció is a természetesnek egy fajtája, mégpedig mikor ,hogy úgy mondjam a partner ízlése szelektál. Ezért írtam példának a pávát. Szinte minden más szempontból előnytelen a hatalmas színes-díszes farktollazat ha a nőstényeknek ez tetszik akkor ez terjed el. Hiába rosszabb rejtőszín meg akadályozza a repülésben, szóval érted. Persze az emberi párválasztás ennél azért bonyolultabb, több rétegű. A páva csak szemléletes példa akar lenni.

2023. febr. 1. 10:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!