Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A zsír/étolaj mítosza hol...

A zsír/étolaj mítosza hol dőlt meg?

Figyelt kérdés
Még a '90-es évek elején a reformkonyha idején vezették be az étolajjal való sütés, főzést felváltván a sertészsírt. Azon alapult a tudományos feltevés, hogy az állati eredetű zsír telített zsírsav ami felelős a koleszterin lerakódásáért az érfalakon. Míg az étolaj többszörösen telítettlen, értékes zsír, ami mintegy emulgeálja a káros zsírokat. Lásd az eszkimók is sokáig egészségesek maradnak és hosszú életűek, mert ilyen zsírokat esznek. Mára viszont visszaálltak a sertészsírra, míg az étolajat már nem használják. Milyen tudományos magyarázat alapján tették ezt?
2023. jan. 17. 09:05
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem teljesen igaz. Mindegyiknek van előnye/hátránya a másikhoz képest. Egyik sem kifejezetten egészséges. Étolajból egyébként nemcsak egy fajta létezik, hanem rengeteg, és azok sem egyforma hatásúak, és nem is használhatók mind ugyanarra.

A legjobb, ha nem kizárólag csak egy fajtát használsz, hanem vegyesen, váltakozva.

2023. jan. 17. 09:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Mely olajok jók? Oliva?
2023. jan. 17. 10:44
 3/18 anonim ***** válasza:
69%
Az oliva nem valo fozesre sutesre. Szerintem inkabb az a lenyeg h normal korulmenyek kozt ne hasznalj beloluk sokat. Airfrier pl amihez nem is kell.
2023. jan. 17. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:
100%

Olivából is van többféle. Van, amelyik csak hidegen használható, extra szűz. Van, amelyikben lehet sütni. Elvileg rá van írva.

A mogyoróolajat dicsérik sokan. Ebből is van sütésre alkalmas. A nagyobb kiszerelésű, nem a kis 200 ml-es.

2023. jan. 17. 12:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 anonim ***** válasza:
100%
A mogyorovaj nagyon tomeny
2023. jan. 17. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 anonim ***** válasza:
74%
5: Te próbáltad? Hogy érted, hogy tömény? Lehet érezni az abban készült ételen az ízét?
2023. jan. 17. 12:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 anonim ***** válasza:
100%
Jajj, most látom, hogy mogyoróvajat írtál. Mogyoróolajról volt szó, az teljesen más. Ugyanúgy néz ki, mint a napraforgóolaj.
2023. jan. 17. 12:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 anonim ***** válasza:

Az étolajokkal mindig is gondok voltak, ezért a sütőmargarint nem véletlenül találták fel. Sok élelmiszeripari fejlesztő és akadémiai biokémikus kutatja ezt a még ma is fejlődő területet.


A női magazinokban pedig mindig az az alapanyag a "trendi", amiért az élelmiszari nagykapitalisták fizetnek.

2023. jan. 17. 15:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 anonim ***** válasza:
90%
Ki állt vissza a sertészsírra mára?
2023. jan. 17. 16:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 anonim ***** válasza:
100%
Mi zsirral pont annyira mint olajjal. Vagy leginkabb semmivel ha nem muszaj. Nincs szerintem gond a zsirral. Mertekkel mindent
2023. jan. 17. 17:44
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!