Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az étolaj kiöntése és pont...

Az étolaj kiöntése és pont olyan káros, mint az ásványolaj kiöntése?

Figyelt kérdés
Ezeket egyáltalán hova lehet tenni?

2013. ápr. 8. 10:02
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Igen, mindkettő veszélyes hulladék.

Hulladékudvarokban, illetve MOL üzemanyagkutaknál lehet leadni(a MOL-nál van MOL-os gyűjtőkanna).

2013. ápr. 8. 10:21
 2/10 Silber ***** válasza:
100%
Valóban, mindkettő veszélyes hulladéknak számít. Én viszont szívesebben öntenék ki étolajak mint kőolajat, mivel az utóbbiban lényegesen több káros vegyület található (pl. aromások).
2013. ápr. 8. 11:39
 3/10 anonim ***** válasza:
64%

Igen, veszélyes hulladéknak van minősítve, bár igazából nem értem, hogy miért. Az étolaj természetes származék, egy idő után megavasodik, a mikroorganizmusok lebontják, viszonylag rövid idő alatt, tehát gyorsan visszakerül a természetes körforgásba. Ettől függetlenül megbüntetnek, ha nem a leadótelepre viszed (és elkapnak).

Ennyi erővel akkor már a napraforgó, az oliva, a repce, meg a többi magas olajtartalmú növényt is veszélyes növénynek lehetne minősíteni... Szinte biztos, hogy ez valakinek valamilyen érdekéhez fűződik, ha másért nem, akkor azért, hogy büntetni lehessen érte. Bár ennek nem sok értelmét látom, mert ahhoz igen hülyén kell csinálni a dolgokat, hogy étolajjal való "környezetszennyezésért" megbüntessenek...

Esetleg még azért, hogy eszébe se jusson senkinek a gázolajos kerti kistraktorjába csürcsölgetni az asszony által már használhatatlannak titulált étolajat? Ennek sincs sok értelme, mert nem hiszem, hogy ettől menne tönkre a kőolajipar. Véleményem szerint ez is csak egy a sok hülye törvény közül, amelyeknek a világon semmi értelmük sincs.

2013. ápr. 8. 12:09
 4/10 anonim ***** válasza:
0%

Egyiket sem öntik ki, legfeljebb véletlenül.

A gázolj kicsit drágább, az a nagyobb kár.

2013. ápr. 8. 12:11
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Lemaradt a konklúzió:

Tehát a kérdésedre válaszolva: messze nem olyan káros, csak a törvény szerint.

2013. ápr. 8. 12:11
 6/10 anonim ***** válasza:
53%
Étolajat nem csak véletlenül öntenek ki. Én például - valószínűleg több millió emberhez hasonlóan - előre megfontolt szándékkal, szóval direkt szándékosan szoktam kiönteni sütés után az edényben maradt étolajat... :D
2013. ápr. 8. 12:26
 7/10 anonim ***** válasza:

messze nem olyan káros.???

Nem lehet, hogy egyáltalán nem káros?

Létezik olyan anyag a természetben, ami terem és káros?

2013. ápr. 8. 13:39
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Hát végeredményben káros, mert viszonylag kis mennyiségtől is elpusztulhat a legtöbb növény és állat is, ha lelocsolod vele. Ez az olaj tulajdonságaiból adódik, elzárja az oxigént a környezetétől, és el is vonja azt a víztől vagy a levegőtől idővel. Mondjuk a vízzel összehasonlítva, ha egy deci vizet öntesz a szobanövényed földjére, akkor borítékolhatod, hogy nem éri meg a jövő hetet (sőt, jó ideig abban a földben nem is kel ki semmi, meddővé válik), míg a víznél ez nem valószínű, hogy fennállna.
2013. ápr. 8. 13:54
 9/10 anonim ***** válasza:

"Hát végeredményben káros, mert viszonylag kis mennyiségtől is elpusztulhat a legtöbb növény és állat is"

Hát?

Én lemosó permetlébe szoktam tenni. Bevonja a gallyak felületét és elpusztulnak a pajzstetűk.

Igaz, hogy csak az én szempontomból hasznos.

2013. ápr. 8. 15:12
 10/10 anonim ***** válasza:

mint más is, aki megteheti, mi is a kerti komposztálóba öntjük a kisütött étolajat.a giliszták igencsak kövérek...

friss étolajjal pedig lemosópermetezést(is) végzek...

az ásványolaj az más tészta. lásd gázolaj, amivel a szomszéd kerítés melletti fáját szokták kezelni igen hatásosan.

a fáradt olajat sem szabad a természetbe kiönteni. jó, ez régen nem tudom hogy' működött, de ma már átveszik hulladékudvarban.(is)

2013. ápr. 9. 11:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!