Miért káros az ózon, egyáltalán káros? Az ózon tartja vissza a légkört?
Ha közvetlenül érintkezik az emberrel, akkor káros. Rendkívül erős oxidálószer, és ha bármilyen élő szövet a közelébe kerül, akkor azt szépen eloxidálja.
A légkör felső részeiben persze hasznos. De nem az tartja vissza a légkört, hanem a gravitáció.
Ha az ionizátoron valami ózontermelő gépet értesz, kis mennyiségben nem veszélyes az ózon. Nyilván ha magában a gépben végbemegy az oxidáció, akkor teljesen jó, tisztítja a levegőt.
Ami engem annó nagyon érdekelt, hogy ózonfejlesztővel tudom e úgy tisztítani a kerti tavat, hogy nem szedem ki a halakat és növényeket. Akár egy szivattyún és csobogón keresztül is, ahol csak algák vannak és esetleg lebomlana az ózon nagy része, mielőtt halakkal érintkezne. Nem próbáltam ki (sokba kerül a kísérletezgetéshez és a halakat is sajnálnám).
Dubi!
Azon mit értesz, hogy ha végbemegy az oxidáció? Hogyan tudom ezt megnézni? Egyébként igen, ózontermelő gépről van szó. Ez semlegesíti a levegőt. Speciális áramkörök védelmére használjuk, nehogy feltöltődjenek az elektronikák, és mi meg kisüssük őket, mert mi földelve vagyunk.
Nem az ózon tartja vissza a légkört, az csupán az UV-sugarakat fogja vissza úgy, hogy elnyeli, felhasználja az energiáját. Ez gyakorlatilag nélkülözhetetlen a szárazföldi élet számára.
De a troposzférikus ózon káros, mert mérgező az emberre. Ezért baj, ha ózon jut a levegőbe, ami pl. fénymásológépek használatakor keletkezik, bár nem tudom, hogy ez a legújabb fénymásolók esetében mennyire igaz.
Egyébként olyan ionizátorról még nem hallottam. A lényeg, hogy közvetlenül a levegőbe bocsát ki ózont, vagy nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!