Mi a valószínűsége egy speciális kockadobás különböző kimeneteinek?
Sziasztok!
A pontos feladat így szól:
Van 5 db, 6 oldalú dobókockánk. 3db piros, 2db kék.
Az egyszínűekkel egyszerre dobunk. A piros dobott értékekből a két legnagyobbat nézzük, a legkisebbet elhagyjuk.
Így marad két kék, és két piros kockánk. A dobott értékeket színeken belül rangsoroljuk, és párosítjuk a másik szín értékeivel.
A legnagyobbat a legnagyobbal, a kisebbet a kisebbel!
Akinek nagyobb a dobott értéke annál, amivel párosították az nyer, illetve a kék akkor is nyer, ha megegyezik a neki megfelelő piros értékkel.
Van döntetlen.
1-2 példa a szemléltetés végett.
Piros dobott értékek: 1,5,3
Kék dobott értékek: 2,4
p: 5,3
k: 4,2
Kék veszít
Piros dobott értékek: 1,5,3
Kék dobott értékek: 5,3
k: 5,3
Piros veszít. (a kéknek elég, ha megdobja a piros két legjobbját)
Piros dobot értékek: 1,5,3
Kék dobott értékek: 5,2
k: 5,2
Döntetlen.
Ez a rizikó nevű "stratégiai" játék támadási módszere, és nagyon érdekelnének a következő dolgok:
Mennyi az esélye annak, hogy a kék nyer, annak, hogy döntetlent dobunk, és annak, hogy a piros nyer?
Gondolkoztam már én is a megoldáson, de a matematika ezen ágában nem nagyon boldogulok, ezért kérnem valakinek a segítségét, aki korrekt levezetést is tudna adni mellé!
Szervusz!
Sokat segítettél!
Igazából a játéknak a stratégiáról kellene szólnia, és azért érdekelt, hogy mennyire vannak kiegyenlítve az esélyek, mert volt nem egyszer, hogy egy 15-20 dobásból álló sorozat után egy kb. 80%-os veszteséget könyvelhettem el a támadóval (piros).
(Általában véve peches vagyok a játékokban (kockadobás, póker, stb.))
Illetve van egy jóbarátom, aki rendszeresen bedobja az 1:7776-os esélyt! (Szinte minden játékban dob egymás után 6 hatost úgy, hogy egy játékban egy embernek 70-80-nál többször ritkán kell dobnia...)
Még egyszer nagyon köszönöm a választ, az általad alkalmazott módszer is nagyon tanulságos volt számomra!
Engem is érdekel a dolog, múlt héten játszottunk Rizikót a haverokkal. Ki is számoltam különböző esetekre attól függően, hogy a támadó hánnyal támad és a védekező hánnyal védekezik:
támadó 1 - védekező 1: támadó: 41,7% védekező: 58,3%
támadó 2 - védekező 1: támadó: 57,9% védekező: 42,1%
támadó 2 - védekező 2: támadó: 22,8% védekező: 44,8% mindkettő veszít 1-et: 32,4%
támadó 3 - védekező 1: támadó: 66,0% védekező: 34,0%
támadó 3 - védekező 2: na ez papíron már bonyolultabb, de épp azon gondolkodom, hogyan lehetne kiszámítani...
Nézzétek mit találtam:
Vagyis amiket számoltam jók voltak, plusz megvan a 3-2-re is a megfejtés: támadó: 37,2% védekező: 29,3% fele-fele: 33,6%
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!