Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Klórgáz lehetséges így?

Klórgáz lehetséges így?

Figyelt kérdés

Egy IBC tartályba, ami rá van kötve egy kis nyaralóra, 1000 liter vízhez adtam hozzá 200 mg klórtablettát (1db tabletta) és 0,5kg konyhai sót (szerintem mondjuk ez mellékes).

Nagyon szúrós szagú, olyan uszodai klórszag lett a házban, de csak akkor ha tárolom is valamiben a vizet, pl egy lavorban. Azt hiszem a szemem is irritálja a levegőben, kiszellőztettem, de nem vagyok benne biztos hogy ez okozza. Olyan szag van mint az uszodákban de talán annál isjobban klórszagú és szúrós.

Belinkelem a leírását a klórtablettának. Ha jól értem akkor literenként lehetne minimum 1 mg klór ugye? Tehát én még keveset is raktam az 1000 literhez, a 200 mg tablettával, nem? Akkor miért ilyen szúrós szagú?

Mit kezdjek ezzel? Eresszem le a vizet? Mert ebben fürdeni, mosogatni én nem merek, max wc öblítésre jó.

Légyszi aki ért a kémiához vagy konkrétan ehhez a dologhoz, írjon rám és privátban hadd küldjem el neki a klórtabletta leírását, mert itt nem engedi belinkelni. Köszi!

2022. okt. 30. 21:38
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Az üres tartály átöblítése után mi történhet?

Rendesen lehet utána használni?

Én többet semmi ilyet nem használok a vízbe, az tuti.

2022. nov. 1. 19:17
 12/16 anonim ***** válasza:

#7 (16:05) vagyok.

Persze, a cél az volt, hogy sósav keletkezzen és semlegestől egy picit savasabb kémhatást (pH) állítson be. Emellett az izocianursavnak, illetve származékainak is van fertőtlenítő hatása (bár ez enyhébb).

A zöldes elszíneződés ,,innen" bármi lehet és nem lehet egyértelműen beazonosítani, hogy mi okozta.

Azt nincs értelme mondani, hogy "klóros". Ha a "klóros" azt jelenti, hogy kloridion található benne, akkor minden Földön található víz "klóros". Itt egyrészt a savassággal van baj (amit nem a kloridion okoz), másrészt a semlegesítés (+szódabikarbóna) során megnő az ionkoncentráció, vagyis só tekintetében tengervizet kapunk. Azt sem érdemes iszogatni és ezt sem. Attól még mosni vele tökéletesen lehet. Akár az illemhelységet is.

A szemirritációt feltehetően a folyamatosan párolgó sósav és melléktermékben keletkező klórgáz okozhatja. Semlegesítés, tartálymosás és szellőztetés után valószínűleg elmúlik.

Semmi probléma, én szívesen leírom hatszor is ha szükséges. Az én szememben nincs baj azzal, ha az ember biztosra akar menni a saját egészségét illetően.

Ha a hétköznapi anyagokhoz szeretném hasonlítani, akkor igazából sósav-oldatról beszélünk, ami savas az ecetsavhoz ("háztartási ecet") hasonlóan. Attól sem kell megijedni, csak ne kezdjük el nyakalni. Ha szódabikarbóna kerül a vízbe (nagyjából 250 g), akkor elveszíti a savas jellegét, de inni továbbra sem lehet, mert "sós" lesz.

Érdemes elsőként beleszórni a 250 g szódabikarbónát (lehetőleg ne egyszerre, hanem részletekben) és akkor simán leereszthető a lefolyón.

Egy kis mosogatás után szerintem semmi akadálya annak, hogy használni lehessen a tartályt.

2022. nov. 2. 01:19
 13/16 A kérdező kommentje:

Ok, akkor nem engedem most ezt le, hanem rakok bele 250g szódabikarbónát, és marad wc öblítésre, amíg el nem fogy teljesen.

Ha elfogyott, akkor átöblítés után lehet használni normál módon bármire az új vizet. Én inni soha nem iszom így, csak palackosat.

A szemirritáció mennyire veszélyes ilyen szempontból? Vakságot azért nem redményez remélem. Mert van egy másik problémám, úgy hívják hipochondria. :)

Nagyon köszönöm neked a válaszod, annak örülök, hogy nem fürödtem benne. Mert mondom mégsem tudom, hogy most mennyire klóros ez a víz, és gyanús, hogy ennyire szúrós szagú. De akkor jól tettem, hogy nem fürödtem benne.

Csak előtte takarítottam vele egy keveset, gőzök, stb, és valszeg megmarhatta a szemem akkor egy kicsit. De nem vakulok meg ugye?

2022. nov. 2. 07:01
 14/16 Zcom09 ***** válasza:
100%

Kicsit kiegészíteném 12-es válaszát, csak a késöbbi félreértések elkerülése végett. A klórtablettákból felszabaduló klór csak egy része van sósav formályában és nem az fejti ki a legfőbb fertőtlenítő hatást.

Anélkül hogy belemennék az unalmas kémiai részletekbe, ilyenkor 3 féle anyag keletkezik: HCl, HOCl és Cl2, minél savasabb az oldat annál kevesebb HCl és HOCl keletkezik. A klóros szag főleg a klórgáztól és a hipoklórossavtól ered (ami önmagában is elbomlik klórt fejlesztve), a sósavnak nincs klór szaga. A fő fertőtlenítő hatást a HOCl és a Cl2 fogja adni. Ez csak azért fontos hogy legközelebb nem önts a vízbe sósavat mert nem fogja ugyan azt a hatást kifejteni mint a klórtabletta. Habár az is fertőtlenít önmagában túl maróvá tenné a vizet hogy bármire használható legyen.

"A szemirritáció mennyire veszélyes ilyen szempontból? Vakságot azért nem redményez remélem. Mert van egy másik problémám, úgy hívják hipochondria. :)"

A klórnak való érintkezés velejárója a szemirritáció, de általában ha megszűnik a kitettség pár órával később elmúlik. Ha napokkal később is fennáll érdemes orvoshoz fordulni.

2022. nov. 2. 12:13
 15/16 A kérdező kommentje:

Egy kis kötőhártya gyulladás lett, nem vészes.

Köszi a válaszokat.

Remélem más nem bénázza el így az adagolást. Én többet nem használok ilyeneket, az a biztos.

2022. nov. 2. 12:20
 16/16 sadam87 ***** válasza:

Nem nagyon értem, miért képződne sósav? Az nem túl hatékony fertőtlenítő. (Illetve persze nagy koncentrcióban igen, csak példuál egy 2-es pH-jú oldatban pancsikolni nem olyan kellemes, meg általában másra sem nagyon jó, amire vizet használnánk.)

A triizociarulonsav vízzel való reakciója során hipoklórossav képződik, nem sósav, és ebből képződhet elemi klór, például kloridionokkal reagálva, szóval erre a reakcióra a hozzáadott só akár rá is segíthetett. (Persze lehet, hogy valamiennyi sósav is képződik, de én ilyet nem nagyon találtam, és nem is a sósav képződése a cél, a hipoklórossav és a sósav fertőtlenít, ahogy a 14. válaszoló írta. Egyébként is a klór képződése az igazán veszélyes, nem a sósavé, legalábbis ilyen töménységű oldat esetében.)

[link]

[link]

Bázis (pl. szódabikarbóna) adagolása annyiban segíthet, hogy gátolja, hogy a hipoklorit ionokból klór képződjön.

2022. nov. 2. 14:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!