Fizikailag lehetséges-e ez a fajta űrutazás?
Sziasztok, nem foglalkozok komolyabb módon fizikával. Inkább csak egy hobbi amin szívesen szoktam gondolkodni. Sajnos ugye a űr utazás nem történhet meg a jelenlegi állásunkba, hiszen rengeteg időt emésztene fel, egy utazás (Tudom, rengeteg más akadály is van.)
A térhajtóműhöz ugye negatív energia kell, vagy pedig hatalmas tömeg.
Önmagában pedig a fénysebességnél nem lehet gyorsabban haladni.
A fénysebességhez közelítve egyre nagyobb a test tömege.
Ha meg tudnánk közelíteni a fénysebességet elegendően, hogy a test tömege közelítsen egy bolygóhoz, akkor sikerülhetne alkalmazni a térhajtóművet? Nem negatív tömeget felhasználva, hanem az utazó szerkezet tömegét? Nyilván valóan ez nem egy emberek által túlélhető gyorsulás lenne, ezért a kérdés lényegében annyi, hogy például a rakéta ami ezt megpróbálná túlélné e a gyorsulást amíg sikerül aktiválni a térhajtóművet? Vagy esetleg teljesen butaságon gondolkodtam?
Nagyon szeretném megélni, hogy jobban magunkénak tudhassok legalább a galaxist.
'A térhajtóműhöz ugye negatív energia kell' - spekulacio, fantazmagoria, nulla fizikai alap, innentol az egesz sci-fi kategoria.
'Nagyon szeretném megélni, hogy jobban magunkénak tudhassok legalább a galaxist.' - probalj valami realisabb celt kituzni, mert sem a mi, sem uk-uk-ukunokaink eleteben nem fogjuk 'magunkenak erezni' a Galaxist, de meg a Naprendszert sem.
Kérdező, az a gond, hogy a "relativisztikus tömeg" valószínűleg a fizika történetének legszerencsétlenebb elnevezése. Nem lesz a relativisztikus sebességgel haladó akárminek bolygónyi gravitáló tömege, azaz bolygónyi gravitációja.
Ráadásul az alcubierre-meghajtáshoz - avagy ahogy te nevezed, térhajtáshoz - negatív tömeg kellene.
#2: hangsulyoznam, ezek _elmeletek_, es nyilvan a tanulmanyok is megmaradtak az elmeletgyartas szintjen. A negativ energiat definialhatod ahogy akarod, de hogy a 'terhajtomuhoz' pont ez kell, az puszta spekulacio.
Jelen ismereteink mellett a feny vakuumban mert sebesseget nem lehet atlepni, se csalassal vagy anelkul, se terhajlitassal, se negativ tomeggel. Minden elmelet, ami ezt figyelmen kivul hagyja, elmelet es nem valosag. Meg a kvamtum-osszefonodas kihasznalasaval sem lehet a fenynel gyorsabban informaciot tovabbitani, nemhogy egy tomeggel rendelkezo testet.
Köszönöm a válaszokat.
Én ugyan mechanikával foglalkozok valamilyen szinten, de egyre csak jobban érdekel, ahogy egyre többet tudok meg az univerzumról.
Esetleg ki tudnád fejteni, hogy mi a mai álláspont, melyik elméletnek lehet a legnagyobb valóságalapja (ha van olyan)?
Saját véleményem szerint kizárandóak, attól függetlenül, hogy csak elméletek.
@4: A térben nem lehet a fénysebességnél gyorsabban haladni. Ennyi. A tér maga haladhat akárhogy. Lsd: kellően távoli objektumok jelenleg is a fénysebességnél gyorsabban távolodnak egymástól, mert a tér nyúlik köztük. Na, ez a valóság.
És elismételheted, hogy spekuláció, nem az. A relativitáselmélet alapján kikalkulált eredményekről beszélünk.
(És az elmélet szó sem azt jelenti, amit hiszel, hogy jelent.)
@1 "nulla fizikai alap"
@4 "hangsulyoznam, ezek _elmeletek_"
A szó, amit keresel: hipotézis (az elmélet teljesen mást jelent).
"Meg a kvamtum-osszefonodas kihasznalasaval sem lehet a fenynel gyorsabban informaciot tovabbitani, nemhogy egy tomeggel rendelkezo testet."
Hogy jön ide a kvantumkorreláció, mint példa, hogy "még aztán azzal sem...."? Nem értem. Mindenki tudja, hogy az összefonódás alkalmatlan az ún szuperlumináris kommunikációra. (Nem is arra használnánk, hanem például teleportációra, sűrű kódolásra, E 91 - es kvantumkulelosztásra, kvantumhiba javításra, stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!