Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Klórgáz lehetséges így?

Klórgáz lehetséges így?

Figyelt kérdés

Egy IBC tartályba, ami rá van kötve egy kis nyaralóra, 1000 liter vízhez adtam hozzá 200 mg klórtablettát (1db tabletta) és 0,5kg konyhai sót (szerintem mondjuk ez mellékes).

Nagyon szúrós szagú, olyan uszodai klórszag lett a házban, de csak akkor ha tárolom is valamiben a vizet, pl egy lavorban. Azt hiszem a szemem is irritálja a levegőben, kiszellőztettem, de nem vagyok benne biztos hogy ez okozza. Olyan szag van mint az uszodákban de talán annál isjobban klórszagú és szúrós.

Belinkelem a leírását a klórtablettának. Ha jól értem akkor literenként lehetne minimum 1 mg klór ugye? Tehát én még keveset is raktam az 1000 literhez, a 200 mg tablettával, nem? Akkor miért ilyen szúrós szagú?

Mit kezdjek ezzel? Eresszem le a vizet? Mert ebben fürdeni, mosogatni én nem merek, max wc öblítésre jó.

Légyszi aki ért a kémiához vagy konkrétan ehhez a dologhoz, írjon rám és privátban hadd küldjem el neki a klórtabletta leírását, mert itt nem engedi belinkelni. Köszi!

2022. okt. 30. 21:38
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
Bocsánat 200 g és nem mg.
2022. okt. 30. 21:44
 2/16 Zcom09 ***** válasza:
100%

Hát ha klórt raktál a vízbe akkor valószínűleg abból fog származni a klór szag. Mivel összességében nincs sok klór feloldva a vízbe, ezért ha raksz bele 1-2 evőkanál nátrium-karbonátot az megfogja kötni a szabad klórt.

Ha ez ivóvíz akkor lehet hogy ez nem a legjobb megoldás, mert kellemetlen ízt adhat a víznek, valamint egy kis mértékben lúgosítja is. De ha csak mosogatásra vagy ilyesmire használjátok a vizet akkor ez nem okozhat gondot.

2022. okt. 30. 21:46
 3/16 Zcom09 ***** válasza:
100%
+ amikor elkezdtem írni nem volt kint a mennyiség korrekció. Így lehet nem lesz elég az 1-2 evőkanál. De ha lassan adagolod hozzá majd hagyod állni pár órát akkor belőheted hogy mennyi kell.
2022. okt. 30. 21:48
 4/16 A kérdező kommentje:

Ivásra semmiképp, mondom fürdeni sem szívesen, mert nem tudom, nem értek hozzá, hogy ez a mennyiség ártalmas lehet e.

Tehát ha nem csinálok vele semmit, ez így 200 g klór 1000 liter vízben veszélyes az egészségre vagy nem?

Lehet benne fürdeni?

A fél kg só nem okoz gondot a klórnak?

2022. okt. 30. 22:08
 5/16 A kérdező kommentje:

Ok, azt hiszem meg van a gond.

Liter / mg 1-3.

Én meg 200 g -ot raktam bele. Miközben mondjuk 1 grammot kellett volna.

Ha jól mondom 1000 liter vízbe 1 g klór elegendő?

Tehát 200 szorosát tettem bele?

2022. okt. 30. 22:19
 6/16 A kérdező kommentje:
Mondjuk a tablettát pár nap után kivettem, ami megmaradt belőle mondjuk 50%. Tehát durván 100g oldódott fel 1000 liter vízben.
2022. okt. 30. 22:28
 7/16 anonim ***** válasza:

Privát üzenetek váltása után kiderült, hogy hogyan is kerül a klór a vízbe. A klórtablettának az a megtévesztő tulajdonsága van, hogy nem klórgázt tartalmaz, mivel mint a neve is mutatja, az egy gáz és nem szilárd és pláne nem szinterelhető tablettaként.

A hatóanyaggal kapcsolatosan a kedves kérdező biztosított fényképes bizonyítékot (elválasztva!):

[link]

.eu/view.php?filename=635312642273_671664971144.jpg

Mint leolvasható a képről a tabletta triklór-izocianursavat tartalmaz. Feltehetően vízzel reakcióba lép és a klórcsoportokat lecseréli hidroxilcsoportokra (kvázi sósav-oldatot eredményezve). A nátrium-karbonátos semlegesítés előtt két dolgot kellene figyelembevenni.

1, Mivel a szódabikarbóna savak hatására szén-dioxidot termel, érdemes kiszámolni, hogy nem lesz-e veszélyesen sok ilyen mennyiségnél. Ha végül 100 g hatóanyag oldódott fel, akkor ahhoz 300g szódabikarbóna kell, amiből 3,5 mol CO_2 lesz, ami 0,080 m^3 CO_2 gázhoz vezet. Ez egy jobb szellőztetéssel nem veszélyes. Különösen annak tudatában, hogy valószínűleg mellékreakciókon keresztül már klór és párolgáson keresztül HCl már elkezdett távozni a rendszerből (szellőztetés ezért végig ajánlott).

2, Az addig oké, hogy a savas pH-t (pH = 2,88 ha jól számoltam) semlegesíthetjük szódabikarbónával, de a visszamaradó izocianursav (illetve annak tautomere) még mindig mérgező lehet. Valamilyen mértékben az is LD50 = 7700 mg/kg (FDA alapján). Jelen esetben ha egy 12 kg-os "ember" (inkább gyerek ez a súlyosztály) meginná mind az 1000 L vizet, akkor 50%-os esélye lenne elhalálozásra. Ez akkor lenne valódi veszélyforrás, ha eltekintenénk attól, hogy 14 L víz elfogyasztása egy felnőtt számára is biztosan halálos (lásd ionháztartás).

A fentiek értelmében megfelelő semlegesítési eljárás után a kérdéses víz alkalmas lehetne a legtöbb háztartási tevékenységre, azonban fogyasztásra nem. Ugyan az izocianursav nem okoz gondot, viszont a semlegesítés hatására rengeteg nátriumiont vittünk a rendszerbe: 300 g/1000 L a nátriumion koncentrációja. A boltokban árult ivóvízben 6,9 g/1000 L a nátriumion koncentráció (~negyvenszeres!). Összehasonlítva ezt a két értéket arra a következtetésre juthatunk, hogy a kérdéses víz fogyasztása erősen felborítaná a test ionháztartását, ami rövidúton vesekárosodáshoz vezet, hosszabb távon pedig halálhoz (az ionegyensúly felborulása könnyen vezet szívmegálláshoz pl.).

Summázva a könyvgyűlölők számára: ~ 250 g szódabikarbónát bele és lehet mosni, mosogatni, fürdeni vele/benne. Főzni, inni viszont tilos még azután is.

2022. nov. 1. 16:05
 8/16 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszod.

Várjunk.

Most akkor ez sósav lett?

Enyhén zöld színű a víz, legalábbis az IBC tartályon keresztül úgy tűnik. Ez jelent valamit?

250 g szódabikarbóna bele és akkor már nem lesz ennyire "klóros"?

Most wc öblítésre használom el ezt az 1000 litert. (Már csak kb 750 liter) Ez baj?

Még egy kérdés.

A jobb szemem irritálja valami napok óta. Hiába mosom ki, rendes vízzel.

Lehet hogy ez okozza? Mármint a gőz?

Bocsánat, hogy 2x kérdezek de esküszöm nem értem.

Most ez mennyire veszélyes jelenleg? Nagyon? Fürdeni, inni, mosogatni ebben a vízben nem szándékozom, csak wc öblítésre használnám el az egészet. Utána átöblítem sima vízzel és gondolom utána már jó lesz.

Ugye?

2022. nov. 1. 18:56
 9/16 A kérdező kommentje:
Tehát amit holnap tegyek meg elsőként, hogy 250g szódabikarbónát beleszórom a tartályba?
2022. nov. 1. 18:57
 10/16 A kérdező kommentje:

Én lehet azt fogom csinálni, hogy leengedem ezt a vizet.

Holnap rakok bele 250g szódabikarbónát és leengedem az egészet, mert már zavar az egész kérdés.

Azt se tudom, hogy a szemem irritációja ettől van e. Lehet, hogy a felszabaduló gázoktól van. (van egy kis hipochondriám is) :)

De azért egy kérdést tegyünk már fel, ami miatt értetlenkedek.

Miért nem tudják ráírni közérthetően, hogy hány liter vízbe hány darab tabletta kell? Nem mindenki kémia szakon végzett, nem akarna az átlag ember ezzel matek statisztikákat végezni. Miért nem lehetne ráírni nagy betűkkel egyértelműen, hogy X darab tabletta = X liter víz. Ennyi kellene csak.

2022. nov. 1. 19:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!