Lehetséges-e tetszőlegesen kiválasztott periodikus függvény előállítása más tetszőleges periodikus függvény Fourier-sor elvén való összegzésével azonosképpen, ahogy az a szinusz+koszinusz függvényekkel lehetséges?
Tehát, ha a kérdés túl nyakatekerten lenne megfogalmazva:
Köztudott, hogy tetszőleges periodikus függvény előállítható a természetes számok sorának arányában magasabb frekvenciájú szinusz és koszinusz függvények megfelelően súlyozott összegzéséből.
Mi van akkor, ha tetszőleges periodikus függvényből akarunk a Fourier összetevők elvén előállítani egy másik tetszőleges periodikus függvényt?
Minden esetben lehetséges ez? Vagy csak bizonyos kritérium(-ok) teljesülése esetén?
Az volt a kérdés, hogy bármilyen periodikus függvény előállítható-e *tetszőlegesen választható* periodikus függvények összegeként, nem pedig az, hogy a kreálható összes összeg az összes függvényt kiadja-e (mert nyilván nem).
Például ha én a sin(x) függvényt akarom felírni a {x} és annak transzformációinak felhasználásával, akkor az megoldható-e, nem pedig az a kérdés, hogy a {x}+(-{x}) függvény ki fogja-e adni a sin(x) függvényt.
Ide vonatkozó kérdésem:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__1..
Szóval megfogalmaznád úgy, hogy ne lehessen 8-féleképpen értelmezni a mondataidat?
#9 Igazad van, nem vagyok matematikus, bár letettem néhány vizsgát matematikából egyetemi szinten - anno.
Feltételezem Te jó vagy a témában, ezért így is érted a kérdésem lényegét. Kérlek fogalmazd meg matematikusokhoz illő precizitással a kérdésemet, és ha lehet, próbáld megválaszolni a lehető legkorrektebb módon!
:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!