Lehetséges-e tetszőlegesen kiválasztott periodikus függvény előállítása más tetszőleges periodikus függvény Fourier-sor elvén való összegzésével azonosképpen, ahogy az a szinusz+koszinusz függvényekkel lehetséges?
Tehát, ha a kérdés túl nyakatekerten lenne megfogalmazva:
Köztudott, hogy tetszőleges periodikus függvény előállítható a természetes számok sorának arányában magasabb frekvenciájú szinusz és koszinusz függvények megfelelően súlyozott összegzéséből.
Mi van akkor, ha tetszőleges periodikus függvényből akarunk a Fourier összetevők elvén előállítani egy másik tetszőleges periodikus függvényt?
Minden esetben lehetséges ez? Vagy csak bizonyos kritérium(-ok) teljesülése esetén?
Kíváncsiságból kipróbáltam, hogy mi történik ha a Fourier-sor együtthatóit nem a szinusz/koszinusszal való szorzat-integrállal csinálom, hanem más hasonszőrű ortonormált bázisokkal, pl két eltolt háromszögjel és fele-harmad-n-ed periódusú többszörösei, négyszögjel stb. és nem működnek. A lehetőségeikhez mérten követik a függvény alakját, de egyértelműen vannak rossz helyre konvergáló pontjaik amelyek sehány tag után se kerülnek közel.
Én simán el tudom képzelni amúgy, hogy a 3. opció a helyes. A waveletek nem felelnek meg a kérdező kritériumainak, ott a bázis nem egy alap periodikus függvény mezei felharmonikusaiból áll.
Látom kiemelted, úgyhogy én is visszatértem a kérdéshez, és ezúttal meg is találtam a választ: [link]
Nincs alternatívája a szinusz-koszinusznak. A 2π periódusú páratlan függvények terének egyetlen f_n(x) = f(nx) alakú (tehát egy alapfüggvény felharmonikusaiból képzett) teljes ortogonális bázisa az f = sin, páros függvényekre a cos ugyanígy. Bizonyítás a posztban linkelt pdf-ben.
Tehát a harmadik opció lett a befutó, amire 6-ból egyikünk sem tippelt. Érdekes kérdés volt, nekem legalábbis tetszett.
#15 Köszi!
Én úgy vagyok vele, hogy még ma is nehezen érem fel ép ésszel a harmonikus összetevőkre való felbonthatóság törvényét, ezért sokszor elgondolkoztat a téma.
A legmegdöbbentőbb számomra viszont az, hogy ezt olyan időben fedezték fel papírral és ceruzával, amikor még nem voltak kalkulátorok grafikus kijelzővel. Nem volt rádiótechnika sem, amely már elkerülhetetlenül kikényszeríti a téma szisztematikus kielemzését.
Ja - nem volt internet sem - és talán az emberek sokkal pihentebb aggyal ráértek gondolkodni az élet alapvetőbb kérdésein is! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!