Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Atomok mágneses momentumát...

Atomok mágneses momentumát fel lehet erősíteni?

Figyelt kérdés
És csak fématomok mágnesesek, vagy más atomok is lehetnek azok?
2022. okt. 19. 11:57
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

"csak fématomok mágnesesek

Az Oxigén molekulák is mágnesesek, szóval nem, nem csak a fémek.

[link]

2022. okt. 19. 12:44
 2/8 A kérdező kommentje:

Melyek a mágneses atomok?

És mennyire azok?

Felerősíthető ez?

A kémiai kötést mennyire befolyásolja, hogy bizonyos atomok mágnesesek?

2022. okt. 19. 13:20
 3/8 Kólauborkával ***** válasza:
100%
Atomok, ionok témakör. Jó olvasgatást.
2022. okt. 19. 14:12
 4/8 A kérdező kommentje:

Az ionok töltése, a proton meg az elektron miatt van, és negatív vagy pozitív lehet.

De ez a töltés mágneses-e? Ugyan az-e, mint a magnesnél, csak kicsiben? Vagy valami mas erő, más töltés?

És egy ionnak az egyik fele negatív, a masik pozitív, hogy be tudnak rendeződni egyirányba?

2022. okt. 19. 14:27
 5/8 A kérdező kommentje:

Azt gondoltam, hogy az egész ionra vonatkozik a töltés, nem csak az egyik részére, hogy csak egyirányba vonz az ion. A masik fele meg masik töltésű.

Azt gondoltam az egész ion ilyen töltésű, és a töltés mindenfelé hat.

2022. okt. 19. 14:29
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Habár elektromosság és a mágnesesség kéz a kézben jár, azért nem szabad összekeverni őket.

Az elektromos töltések elektromos erőteret hoznak létre, az erőt fejt ki rájuk. Egy nyugalmban lévő ion nem fog reagálni egy mágneses térre, egy-két kivétellel nincs is mágneses tere.

Egy ion alapvetően vagy pozitív, vagy negatív, minden irányba hat az elektromos terük.

De vannak poláris molekulák, amik egyik oldanról kicsit pozitívabbak, a másikról kicsit negatívabbak. A poláris molekulák sem eredendően mágnesesek. Ez a polaritás inkább a kémiai tulajdonságokat befolyásolja, esetleg az elektromos tuladonságokat pl. szigetelő képesség.

Egyébként ez az elektromosság-mágnesesség elég mély témakor. Egyetemen egy féléves tantárgy az elekrtodinamika, azzal jobb esetben megérted a Maxwell egyenleteket, és hogy honnan jönnek.

2022. okt. 19. 16:00
 7/8 A kérdező kommentje:

Akkor az ionoknak mégsem magneses negatív és pozitív töltésük van, hanem elektromos.

De akkor mágnesességkor az atomok mitől rendeződnek egyirányba?

Az egyes atomoknak honnan jön a magnesessége? És mi alapján van iránya egy atomnak, ami gömb, és mindenfelé hat a mágneses ereje?

És ez a magnesesség növelhető az egyes atomokban? A különböző atomok különbözőképpen mágnesesek?

2022. okt. 19. 17:02
 8/8 Csikesz Balázs ***** válasza:
100%

nem teljesen értem, hogy mért itt próbál valaki ilyen ismereteket beszerezni, de hát legyen

amúgy szerintem vagy a kérdést nem jól tetted fel, mert másra gondolsz, vagy kevered a fogalmakat

első lépésnek például

[link]

ajánlom a találatok közül ezt például:

[link] [link]

vagy ezt például:

[link] [link]

de kerestem neked én is:

[link]

2022. okt. 19. 18:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!