A dipólus momentumot hogy számolom ki? Pl. :a víz dipólus momentuma 1,84D. Ezt hogy a bánatban kapom?
Tudomásom szerint a dipólusmomentum(vektor), az a negatív Q ponttöltésből pozitív Q ponttöltésbe mutató vektor és a Q szorzata. Tehát ebből kiindulva kellene (gondolom én) valahogy számolni. Az elektromos töltés az ugye a részecskék elemi tulajdonsága, tehát két részecske között kell szerintem ezt kiszámolni. Lehet hogy hülyeséget írok, de ugye víz esetén H2O, itt kell keresni két olyan atomot, aminek ellentétes előjelű de azonos abszolút értékű töltése van. (Vagy lehet nem atomot, de pontszerűnek tekinthető rendszert.) Ezt már nem tudom, hogy kell. Az elektron töltése ismert: közelítőleg 1.6*10^-19 C, a protoné is gondolom ismert, de azt fejből nem tudom. A távolságot is lehet ismertnek tekinteni szerintem, csak rá kell keresni.
/Ez egy ötlet, lehet hogy rossz./
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!