Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A cukor az egézségesebb vagy...

A cukor az egézségesebb vagy a kémiai laborokban előálított édesítőszer?

Figyelt kérdés
Már a legtöbb üdítőben reklámozzák,hogy jaj de jó nekünk édesítőszer van benne 0% hozzáadott cukor.Még a túró rudiból ia kiszedték,úgy látom megéredtünk a pusztulásra,hogy egy kémiai anyagot népszerüsítünk

2022. aug. 21. 07:21
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

#9: Cukor. Amiről te beszélsz, az a cukor. Persze értem, hogy úgy nem lett volna annyira "ütős" a mondókád, de akkor is...

Ez a "Dodecacarbon monodecahidrát" dolog mondjuk nem tudom, honnan jött, a Google ad rá nekem 13 találatot (csak miheztartás végett: arra, hogy "bröh mrrgo", kapok 16-ot).

Az, hogy 1921 óta ismert, hogy a cukorból akrilamid keletkezik hő hatására, a NÉBIH szerint nem annyira igaz, ők azt mondják, hogy ez 2002 óta ismert ( [link] ).

2022. aug. 21. 16:37
 12/16 anonim válasza:
100%

@11 Igen, pontosabban a szacharóz.

Dodecacarbon monodecahidrát az magyarosított formálya a dodecacarbon monodecahydrate-nak ami egy ma már nem használt neve a szacharóznak. Bár lehet nem volt túl szerencsés lemagyarosítani, mivel ahogy te is mondtad így nem nagyon dob kirá semmit a google. Bár nekem az első négy találat a szacharó szacharóz szólt bár valamiért románul.

A reakciótípust ami leírja az akrilamid képződést, Louis Camille Maillard jellemezte 1912-ben. Az lehet hogy az akrilamid képződését, vagy veszélyeit/veszélyt meghaladó szintjét különböző ételekben később ismerték fel.

2022. aug. 21. 23:19
 13/16 anonim válasza:
2%
Ha nem vagy cukorbeteg, nem annyira jó a mű édesítőszer. Mikor a szervezetedbe bekerül az édes, a szervezetedet becsapod, így a hasnyálmirigyed elkezdi termelni azokat az enzimeket, amelyek a cukor lebontásához szükségesek. Viszont mivel nem vittél be cukrot, így az enzimek a véredben lévő cukrot kezdi lebontani, ami vércukorszint eséshez vezet. Nyilván, ez nagy mennyiségben rossz a szervezetednek, ha pl. öt perc alatt megiszol 1,5l zéró kólát.
2022. aug. 22. 00:05
 14/16 anonim ***** válasza:
52%
Szerencsére a szervezet egyáltalán nem így működik, mint ahogy a nők lapja caféban tanítják és ahogy az utolsó írja. Ezeket a bullshit dumákat el kéne már felejteni
2022. aug. 22. 06:40
 15/16 sadam87 ***** válasza:
100%

"így a hasnyálmirigyed elkezdi termelni azokat az enzimeket, amelyek a cukor lebontásához szükségesek."

A hasnyálmirigy nem nagyon termel vérbe kerülő enzimeket (emésztőenzimeket igen, de azokat meg nem a vérbe tolja), hanem inzulint, ami viszont nem enzim, hanem hormon, ami a vércukorszint csökkentését serkenti.

"így az enzimek a véredben lévő cukrot kezdi lebontani"

Na, ilyen pláne nem történik, a vérben nem nagyon bomlik le a cukor. A vércukorszint elsősorban azért csökken, mert az inzulin serkenti a sejtek (egy részének) cukorfelvételét.

És nem, ilyesmi nem szokott eberben történni, ezért nem halunk meg az édesítőszerből. (Feltételezem, nem vagy kutya.)

https://www.youtube.com/watch?v=8EtMmQI9j6s&ab_channel=Z%C3%..

2022. aug. 22. 08:50
 16/16 anonim ***** válasza:

> „Dodecacarbon monodecahidrát az magyarosított formálya a dodecacarbon monodecahydrate-nak,…”

Sokkal jobb lenne, ha mindenre a preferált IUPAC nevével hivatkoznánk, nem kéne annyi felesleges köznapi elnevezést bemagolni, sőt, a névből egyből látszana a szerkezet is. Így amire ti gondoltok, az a

(2R,3R,4S,5S,6R)-2-{[(2S,3S,4S,5R)-3,4-Dihydroxy-2,5-bis(hydroxymethyl)oxolan-2-yl]oxy}-6-(hydroxymethyl)oxane-3,4,5-triol.

Amúgy megkérdezhetem, hogy ez hogyan lett magyarosítva? Mármint, ha megnézed a magyar nevét egyes vegyületeknek, akkor láthatod, hogy a görög számokat általában k-val írják (például [link] hu-Wiki/Palmitinsav --> hexadekánsav). Inkább dodekakarbon-monodekahidrát kéne legyen.

> „Bár nekem az első négy találat a szacharó szacharóz szólt bár valamiért románul.”

Gondolom, egyszerűen csak azért, mert Romániában kicsit többen hivatkoztak a cuccra az összegképlet görögösen kiolvasott nevével a szakirodalomban. (Az én verziómra amúgy török találatok jönnek… Legalább a törökök nem tszének írják a kát…)

2022. aug. 22. 09:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!