A cukor az egézségesebb vagy a kémiai laborokban előálított édesítőszer?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
#9: Cukor. Amiről te beszélsz, az a cukor. Persze értem, hogy úgy nem lett volna annyira "ütős" a mondókád, de akkor is...
Ez a "Dodecacarbon monodecahidrát" dolog mondjuk nem tudom, honnan jött, a Google ad rá nekem 13 találatot (csak miheztartás végett: arra, hogy "bröh mrrgo", kapok 16-ot).
Az, hogy 1921 óta ismert, hogy a cukorból akrilamid keletkezik hő hatására, a NÉBIH szerint nem annyira igaz, ők azt mondják, hogy ez 2002 óta ismert ( [link] ).
@11 Igen, pontosabban a szacharóz.
Dodecacarbon monodecahidrát az magyarosított formálya a dodecacarbon monodecahydrate-nak ami egy ma már nem használt neve a szacharóznak. Bár lehet nem volt túl szerencsés lemagyarosítani, mivel ahogy te is mondtad így nem nagyon dob kirá semmit a google. Bár nekem az első négy találat a szacharó szacharóz szólt bár valamiért románul.
A reakciótípust ami leírja az akrilamid képződést, Louis Camille Maillard jellemezte 1912-ben. Az lehet hogy az akrilamid képződését, vagy veszélyeit/veszélyt meghaladó szintjét különböző ételekben később ismerték fel.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
#13
"így a hasnyálmirigyed elkezdi termelni azokat az enzimeket, amelyek a cukor lebontásához szükségesek."
A hasnyálmirigy nem nagyon termel vérbe kerülő enzimeket (emésztőenzimeket igen, de azokat meg nem a vérbe tolja), hanem inzulint, ami viszont nem enzim, hanem hormon, ami a vércukorszint csökkentését serkenti.
"így az enzimek a véredben lévő cukrot kezdi lebontani"
Na, ilyen pláne nem történik, a vérben nem nagyon bomlik le a cukor. A vércukorszint elsősorban azért csökken, mert az inzulin serkenti a sejtek (egy részének) cukorfelvételét.
És nem, ilyesmi nem szokott eberben történni, ezért nem halunk meg az édesítőszerből. (Feltételezem, nem vagy kutya.)
https://www.youtube.com/watch?v=8EtMmQI9j6s&ab_channel=Z%C3%..
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
> „Dodecacarbon monodecahidrát az magyarosított formálya a dodecacarbon monodecahydrate-nak,…”
Sokkal jobb lenne, ha mindenre a preferált IUPAC nevével hivatkoznánk, nem kéne annyi felesleges köznapi elnevezést bemagolni, sőt, a névből egyből látszana a szerkezet is. Így amire ti gondoltok, az a
(2R,3R,4S,5S,6R)-2-{[(2S,3S,4S,5R)-3,4-Dihydroxy-2,5-bis(hydroxymethyl)oxolan-2-yl]oxy}-6-(hydroxymethyl)oxane-3,4,5-triol.
Amúgy megkérdezhetem, hogy ez hogyan lett magyarosítva? Mármint, ha megnézed a magyar nevét egyes vegyületeknek, akkor láthatod, hogy a görög számokat általában k-val írják (például [link] hu-Wiki/Palmitinsav --> hexadekánsav). Inkább dodekakarbon-monodekahidrát kéne legyen.
> „Bár nekem az első négy találat a szacharó szacharóz szólt bár valamiért románul.”
Gondolom, egyszerűen csak azért, mert Romániában kicsit többen hivatkoztak a cuccra az összegképlet görögösen kiolvasott nevével a szakirodalomban. (Az én verziómra amúgy török találatok jönnek… Legalább a törökök nem tszének írják a kát…)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!